0 100 89 1

Test: Netgear Orbi RBK50 - Estetiskt tilltalande mesh-enhet

Produkt: Router Prisklass: Mellan Wifi-standard: 802.11ad Trådlös säkerhet: WPA2 Minne: 4 GB Ram: 512 MB Processor: 710 MHz Överföringshastighet: 3000 Mbps Frekvensband: Tre Brandvägg: Ja USB: 2.0 Antal LAN-portar: 4+3 Antal antenner: 6

Netgear Orbi RBK50 har hela tre frekvensband, ett på 2,4 GHz och två på 5 GHz. Den säljs i tvåpack med en huvudenhet och en extender som Netgear kallar ”satellit”. Genom att bygga ut huvudenheten med en eller flera satelliter skapar du ett sömlöst så kallat mesh-nätverk. Den har stöd för wifi-standarden 802.11ad, vilken ligger snäppet över den annars mycket vanliga 802.11ac-standarden.

De två enheterna tillsammans kan täcka upp till 350 kvadratmeter. Satelliten ansluter automatiskt till huvudenheten och visar genom att lysa i olika färger hur bra anslutningen är. Via en tillhörande app går det att göra inställningar för till exempel begränsad internettillgång och filter för webbplatser.

Testare upplever den som funktionsfattig

PC För Alla har testat den här routern och ger den bra betyg. De gillar designen på den, vilken de jämför med en snyggare designervas. De tycker också att enheterna är väldigt enkla att installera, och att man får bra räckvidd och god prestanda.

De anser samtidigt att det är en något dyr router för vad man får och de placerar den i mellanklassen sett till prestandan. Vidare anser de att den här routern inte har någon särskilt stor funktionsrikedom, då inställningsmöjligheterna är få och USB-porten är till för framtida anslutning till olika hemautomationssystem, snarare än anslutning av hårddiskar och annat.

  • God räckvidd
  • Tre frekvensband
  • Enkel installation
  • USB-porten tillåter inte anslutning av hårddisk eller skrivare
89

Källor

PC För Alla - november 2016
Experttest av Netgear Orbi RBK50