Test: Panasonic CZ12SKE - Godkänd, men inte så mycket mer

Produkt: Luftvärmepump Prisklass: Budget Energiklass kylning: A++ Energiklass uppvärmning: A+ SCOP: 4,1 SEER: 6,3 Ljudnivå utomhusdel: 63 dB Ljudnivå inomhusdel: 58 dB Fjärrkontroll: Ja Partikelfilter: Ja

Panasonic CZ12SKE har värme- och kyldrift som är framtagna i enlighet med EU:s EcoDesign-kriterier, vilken syftar till att driva på produktionen av miljömässigt hållbar teknologi. Den har en funktion för underhållsvärme, som gör att den automatiskt kan bibehålla en minimitemperatur i till exempel sommarhuset för att förhindra frostbildning när det står tomt.

Vidare går det att fjärrstyra den här enheten via dator, surfplatta eller mobiltelefon. Energiklassningen är god, A++ för kylning och A+ för uppvärmning. Dock finns det konkurrenter som har högre klassning. SCOP- och SEER-värdena är medelbra, men i alla fall godkända.

Snubblar på målsnöret för ”Bra val”-märkning

Den här luftvärmepumpen får överlag bra betyg av Folksam i deras sammanställning av luftvärmepumpar. Betygen är höga vad gäller hur många års garanti köparen får och på tillgängliga försäkringsvillkor.

Panasonic CZ12SKE är en hårsmån från att klara kraven för att få Folksams ”Bra val”-märkning. Det som drar ner den är att den får godkända betyg, men inte mer, i kategorierna Energi och Miljö, som är de två kategorier som väger tyngst. Men även i kategorin Funktioner är inte betyget mer än godkänt.

  • Fjärrkontroll
  • Partikelfilter
  • Förhållandevis låg energiklassning
  • SEER och SCOP inte mer än godkända
77

Källor

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar