0 100 87 1

Test: Philips FC8721 - Hög miljöklassning och utmärkt luftrening

Produkt: Dammsugare Typ: Mellan Ljudnivå: 78 dB Filter: HEPA HEPA-klass: HEPA 13 Motoreffekt: 650 W Energiklass: A Sladdlängd: 8 m Vikt: 5 kg Aktionsradie: 11 m Påsvolym: 5 L

Philips FC8721 är en dammsugare som levererar det mesta man kan förvänta sig av en modern dammsugare, samt ytterligare några användbara egenskaper. Den har energiklassning A, vilket får anses vara bra, även om det inte är ovanligt. Sladden är 8 meter lång och den totala aktionsradien är 11 meter, vilket är inom ramen för vad som får anses vara standard.

Effekten är justerbar genom ett litet vred på själva dammsugaren. Påsarna till den här dammsugaren rymmer 5 liter och Philips hävdar att dammsugaren har samma sugkraft efter fyra veckor som när påsen var ny. Det finns en indikator som visar när det är dags att byta påse.

Enligt Philips kan luftfiltret i dammsugaren filtrera bort damm och allergener ur luften så till den grad att utluften är renare än den övriga luften i rummet. I övrigt så medföljer det ett extra munstycke för hårda golv, till exempel parkett.

Tyst och miljövänlig

FC8721 får tämligen höga betyg av Råd & Rön, som bland annat ger den beröm för hållbarhet och för partikelutsläpp. Även miljöklassningen och ljudnivån får bra omdömen. Vad gäller städresultatet så får även det bra betyg, med undantag för upptagning av djurhår och hur väl den kommer åt i springor i trägolv, för detta hamnar dammsugaren i mitten av betygsskalan.

Andra saker som får mindre bra betyg är hur enkla reglagen är att använda och hur lätt dammsugaren är att hantera i trappor. Råd & Rön är heller inte jätteimponerade över hur väl FC8721 dammsuger mattor. Proceduren att byta ut filtret och hur lätt manualen är att förstå får direkt dåliga betyg.

  • Bra energiklassning
  • Bra luftrening
  • Tveksamt resultat på mattor och med djurhår
87

Källor

Råd & Rön - januari 2019
Experttest av 117 dammsugare