Rakapparat bast i test

Test av rakapparat

Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi rakapparaterna

Att välja en rakapparat är verkligen ingen lätt sak, då den ska ge ett bra resultat samtidigt som den tar hand om din hud. Vi har tagit ställning till följande saker i vår bedömning:

  • Om rakapparaten har tillräckligt lång batteritid
  • Hur jämn och snygg blir rakningen
  • Medföljer några tillbehör, såsom förvaringsväska
  • Vilka funktioner finns – lyfta upp plana hårstrån, anpassa intensitet
  • Medföljer det en rengöringsstation
  • Komfort – hur snäll är apparaten mot känslig hud
  • Är rakapparaten vattentät
  • Produktens prisvärde
  • Hur känns rakapparaten i handen

Innehålls­förteckning

Bästa rakapparat 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Braun Series 7 7790cc blir bästa linjära rakapparat. Braun M90 blir bästa reserakapparat och Philips Series 7000 7510 blir bästa roterande rakapparat.

98
98
95

Därför är Braun Series 7 7790cc den bästa linjära rakapparaten

Panasonic ES-LV65, Braun Series 7 7865cc Wet&Dry och Braun Series 7 7790cc

Därför är Braun Series 7 7790cc den bästa linjära rakapparaten

Braun Series 7 7865cc Wet&Dry är på inget sätt den billigaste apparaten i den här kategorin, men det är också en väldigt bra produkt. Byggkvaliteten bedöms som mycket god och den rakar väldigt bra samtidigt som den inte irriterar huden.

En generellt sett billigare, väldigt snarlik produkt är Braun Series 7 7790cc. Även den gör ett bra jobb och är enligt testare bra på att inte irritera huden alltför mycket. Specifikationerna är i de allra flesta fall de desamma som hos Braun Series 7 7865cc, och en generellt sett lägre prisbild gör att den här blir vår testvinnare i den här kategorin.

Panasonic ES-LV65 utgör ett konkurrenskraftigt alternativ till Braun och den går goda omdömen för hur väl den rakar. Testare beskriver den som välbyggd och skön att hålla i. Det som väger ner den är dock att den tycks ha problem med längre skäggstrån, och att den inte är lika snäll mot huden som vissa konkurrenter.

Rakning

Braun Series 7 7790cc och Braun Series 7 7865cc Wet & Dry delar som sagt många funktioner, bland annat har de en funktion som lyfter upp plana skäggstrån. Till exempel har de en funktion där apparaten automatiskt kan anpassa intensiteten efter tjockleken på skäggstråna, och intensiteten är också manuellt inställbar. Huvudena är av liknande design och de presterar båda bra.

Panasonic ES-LV65 har fem olika blad som alla är lätt böjda och ett flexibelt huvud för att lätta komma åt till exempel under hakan. Även om resultatet får höga betyg så upplever en testare att apparaten har svårt med plant liggande skäggstrån, och han ställer sig också tveksam till om den är bra för känslig hud.

Batteri

Batteritiden på dessa tre apparater är snarlik. Panasonic ES-LV65 får plus i kanten i ett test för att den fortsätter arbeta på högsta kapacitet även när batteriet börjar ta slut. Den laddas med sladd och hela laddningen är avklarad på en timme, vilket också är fallet med Braun Series 7 7790cc och Braun Series 7 7865cc Wet & Dry.

Braun Series 7 7865cc Wet & Dry och Braun Series 7 7790 har en medföljande rengöringsstation. Denna laddar också apparaten medan den rengörs. En testare är dock inte helt nöjd med det här systemet, då rengöringsstationen inte har någon torkningsfunktion. Han anser också att huvudena är alldeles för krångliga att rengöra manuellt.

98
95
88

Därför är Philips Series 7000 S7510 den bästa roterande rakapparaten

Remington HyperFlex Verso XR1400, Philips Series 7000 S7510 och Philips Series 9000 S9711

Därför är Philips Series 7000 S7510 den bästa roterande rakapparaten

Philips Series 7000 S7510 tar verkligen fasta på att den ska ta hand om din hud. Den har ett flexibelt huvud som bättre följer ansiktets konturer och ringar runt skärhuvudena med en patenterad yta som minskar friktionen. Resultatet blir bra, apparaten är dessutom snyggt designad och den blir vår testvinnare i den här kategorin.

Den något dyrare kusinen Philips Series 9000 S9711 kommer fullproppad med smarta funktioner och med användbara tillbehör. Liksom sin billigare släkting så är skärhuvudena utformade för att inte irritera huden, samtidigt som de är designade för att raka närmare än tidigare versioner. Den högre prislappen gentemot Philips S7510 är dock svår att motivera.

Remington HyperFlex Verso XR1400 är någonting helt annorlunda gentemot den andra två. Den har en annorlunda design, som Remington menar är mer ergonomisk. Den får också beröm för detta i tester, medan det faktiska resultatet kan ses som bristfälligt.

Rakning

Om du har känslig hud så är det Philips Series 7000 S7510 eller Philips Series 9000 S9711 du ska titta på, då de har designats med just detta i åtanke. Philips S7510 får lite minus i kanten i ett test för att den inte rakar helt slätt, dock tillstår testaren att så var fallet med de flesta apparater han testade.

Remington XR1400 är framtagen för att vara mer ergonomisk, då den har en rundad form som hålls i handflatan istället för ett vanligt, avlångt handtag. En testare tycker inte att resultatet blev helt bra, men håller med om att formen på apparaten gör den angenäm att använda.

Batteri

Precis som med de flesta rakapparater ligger alla tre i spannet 45-60 minuter (45 på Remington XR1400, 50 minuter på Philips Series 7000 S7510 och en timme på Philips Series 9000 S9711). Både Philips Series 7000 S7510 och Philips Series 9000 S9711 laddar fullt på ungefär en timme och har också en snabbladdningsfunktion. Philips Series 9000 S9711 kan laddas både med sladd och i den medföljande rengöringsstationen.

Remington XR1400 tar dock fyra timmar på sig att ladda fullt, vilket såklart blir ett minus för den. En testare tycker att det är synd att den inte går att driva på vanliga batterier, då den annars är väldigt behändig att ha med på resan med sitt kompakta format.

92
84
78

Därför är Braun M90 den bästa reserakapparaten

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70, Philips PQ203 och Braun M90

Därför är Braun M90 den bästa reserakapparaten

Braun M90 är bästa reserakapparat, bland annat på grund av att den är lämplig för våtanvändning och har praktiska, inbyggda funktioner. Den får också höga betyg i ett test, men tyvärr har den ingen medföljande förvaringsväska. Detta till trots tycker vi ändå att den är värd att köpa.

Philips PQ203, däremot, har en medföljande förvaringsväska och dessutom ett lock till huvudet. Det är den enda av de tre som är av roterande modell, och den får goda omdömen av kunderna. Dock anmärks det lite på att maskinen inte är särskilt kraftfull.

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70 har ett inbyggt reseskydd som är utformad på det sättet att den ska kunna ligga säkert i väskan utan att råka starta. I likhet med Braun M90 har den dock ingen medföljande väska.

Rakning

Braun M90 är den enda av de tre som har en inbyggd trimmer, vilket såklart är praktiskt då reserakapparater generellt sett har något lägre prestanda än fullstora modeller. Att kunna trimma ner för långt stubb är därför behändigt. En testare konstaterar att maskinen presterar som bäst just med kort stubb.

Philips PQ203 är som sagt den enda av de här tre modellerna som har roterande huvud, och rent allmänt ger roterande rakapparater en väldigt nära rakning. Dock saknar Philips PQ203 inbyggd trimmer, och den går, till skillnad från Braun M90, inte att rengöra under rinnande vatten. Resultatet beskrivs rent allmänt som helt okej av kunderna.

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70 beskrivs av köparna som kompakt och bekväm att hålla i. Vissa kunder menar också att den är behändig att ta fram om man skulle ha bråttom och bara har tid för en snabb rakning. Däremot så är den, liksom de andra två modellerna, bäst med kort stubb.