Rakapparat bast i test

Test av rakapparat

Senast uppdaterad 10 Augusti 2020. Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi rakapparaterna

Att välja en rakapparat är verkligen ingen lätt sak, då den ska ge ett bra resultat samtidigt som den tar hand om din hud. Vi har tagit ställning till följande saker i vår bedömning:

  • Om rakapparaten har tillräckligt lång batteritid
  • Hur jämn och snygg blir rakningen
  • Medföljer några tillbehör, såsom förvaringsväska
  • Vilka funktioner finns – lyfta upp plana hårstrån, anpassa intensitet
  • Medföljer det en rengöringsstation
  • Komfort – hur snäll är apparaten mot känslig hud
  • Är rakapparaten vattentät
  • Produktens prisvärde
  • Hur känns rakapparaten i handen

Innehålls­förteckning

Bästa rakapparat 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Braun Series 7 7790cc blir bästa linjära rakapparat. Braun M90 blir bästa reserakapparat och Philips Series 9000 S9711 blir bästa roterande rakapparat.

98
98
95

Därför är Braun Series 7 7790cc den bästa linjära rakapparaten

Panasonic ES-LV65, Braun Series 7 7865cc Wet&Dry och Braun Series 7 7790cc

Därför är Braun Series 7 7790cc den bästa linjära rakapparaten

Braun Series 7 7865cc Wet&Dry är på inget sätt den billigaste apparaten i den här kategorin, men det är också en väldigt bra produkt. Byggkvaliteten bedöms som mycket god och den rakar väldigt bra samtidigt som den inte irriterar huden.

En generellt sett billigare, väldigt snarlik produkt är Braun Series 7 7790cc. Även den gör ett bra jobb och är enligt testare bra på att inte irritera huden alltför mycket. Specifikationerna är i de allra flesta fall de desamma som hos Braun Series 7 7865cc, och en generellt sett lägre prisbild gör att den här blir vår testvinnare i den här kategorin.

Panasonic ES-LV65 utgör ett konkurrenskraftigt alternativ till Braun och den går goda omdömen för hur väl den rakar. Testare beskriver den som välbyggd och skön att hålla i. Det som väger ner den är dock att den tycks ha problem med längre skäggstrån, och att den inte är lika snäll mot huden som vissa konkurrenter.

Rakning

Braun Series 7 7790cc och Braun Series 7 7865cc Wet & Dry delar som sagt många funktioner, bland annat har de en funktion som lyfter upp plana skäggstrån. Till exempel har de en funktion där apparaten automatiskt kan anpassa intensiteten efter tjockleken på skäggstråna, och intensiteten är också manuellt inställbar. Huvudena är av liknande design och de presterar båda bra.

Panasonic ES-LV65 har fem olika blad som alla är lätt böjda och ett flexibelt huvud för att lätta komma åt till exempel under hakan. Även om resultatet får höga betyg så upplever en testare att apparaten har svårt med plant liggande skäggstrån, och han ställer sig också tveksam till om den är bra för känslig hud.

Batteri

Batteritiden på dessa tre apparater är snarlik. Panasonic ES-LV65 får plus i kanten i ett test för att den fortsätter arbeta på högsta kapacitet även när batteriet börjar ta slut. Den laddas med sladd och hela laddningen är avklarad på en timme, vilket också är fallet med Braun Series 7 7790cc och Braun Series 7 7865cc Wet & Dry.

Braun Series 7 7865cc Wet & Dry och Braun Series 7 7790 har en medföljande rengöringsstation. Denna laddar också apparaten medan den rengörs. En testare är dock inte helt nöjd med det här systemet, då rengöringsstationen inte har någon torkningsfunktion. Han anser också att huvudena är alldeles för krångliga att rengöra manuellt.

95
94
85

Därför är Philips Series 9000 S9711 den bästa roterande rakapparaten

Philips Series 9000 S9711, Philips Aquatouch S5400 och Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350

Därför är Philips Series 9000 S9711 den bästa roterande rakapparaten

Philips Series 9000 S9711 kommer fullproppad med smarta funktioner och med användbara tillbehör. Skärhuvudena utformade för att inte irritera huden, samtidigt som de är designade för att raka närmare än tidigare versioner av den här apparaten. Den har en hög prislapp jämfört med vissa andra modeller, men dess utmärkta funktionalitet är svår att bortse från och den blir därför vår testvinnare.

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350 är enkelt designad och också lätt att använda. Den har de funktioner man kan förvänta sig av en rakapparat i den prisklassen, men den fungerar kanske inte så bra som den borde.

Rakning

Om du har känslig hud så är det Philips Aquatouch S5400 eller Philips Series 9000 S9711 du ska titta på, då de har designats med just detta i åtanke. Philips S7510 får lite minus i kanten i ett test för att den inte rakar helt slätt, dock tillstår testaren att så var fallet med de flesta apparater han testade.

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350 får kritik i ett test för att den inte rakar särskilt nära och att det krävs flera strykningar för att det ska bli helt slätt. Detta medför också en del hudirritation. Den har dock en inbyggd trimmer.

Batteri

Precis som med de flesta rakapparater ligger alla tre i spannet 45-60 minuter (40 på Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350, 45 minuter på Philips Aquatouch S5400 och en timme på Philips Series 9000 S9711). Både Philips Aquatouch S5400 och Philips Series 9000 S9711 laddar fullt på ungefär en timme och har också en snabbladdningsfunktion. Philips Series 9000 S9711 kan laddas både med sladd och i den medföljande rengöringsstationen.

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350 tar dock fyra timmar på sig att ladda fullt, vilket såklart blir ett minus för den.

92
75
78

Därför är Braun M90 den bästa linjära reserakapparaten

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70, Braun M90 och Wahl 03615

Därför är Braun M90 den bästa linjära reserakapparaten

Braun M90 tar hem den här kategorin, bland annat på grund av att den är lämplig för våtanvändning och har praktiska, inbyggda funktioner. Den får också höga betyg i ett test, men tyvärr har den ingen medföljande förvaringsväska.

Wahl 03615, däremot, har en medföljande förvaringsväska och dessutom ett lock till huvudet. Den får goda omdömen av kunderna för att den väger lite och är lätt att använda. Dock anmärks det på att det krävs flera drag för att ta all stubb, och den saknar trimmer.

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70 har ett inbyggt reseskydd som är utformad på det sättet att den ska kunna ligga säkert i väskan utan att råka starta. I likhet med Braun M90 har den dock ingen medföljande väska.

Rakning

Braun M90 är den enda av de tre som har en inbyggd trimmer, vilket såklart är praktiskt då reserakapparater generellt sett har något lägre prestanda än fullstora modeller. Att kunna trimma ner för långt stubb är därför behändigt. En testare konstaterar att maskinen presterar som bäst just med kort stubb.

Wahl 03615 går, till skillnad från Braun M90, inte att rengöra under rinnande vatten. Det medföljer dock en liten rengöringsborste. Som nämns ovan menar vissa köpare att resultatet lämnar en del att önska, och vissa upplever också mycket hudirritation.

Remington Dual Foil Travel Shaver TF70 beskrivs av köparna som kompakt och bekväm att hålla i. Vissa kunder menar också att den är behändig att ta fram om man skulle ha bråttom och bara har tid för en snabb rakning. Däremot så är den, liksom Braun M90, bäst med kort stubb.