robot mower 3999479 1922

Test av robotgräsklippare

Uppdaterad senast 2 februari 2019. Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi robotgräsklipparna

Att ha en robotgräsklippare hemma kan vara en enorm tidssparare för dig, då den kan hålla gräsmattan i trim hela sommaren utan någon större ansträngning för dig. Helt klart en av de större fördelarna med den här typen av självgående gräsklippare. Vad för typ av gräsklippare du behöver beror bland annat på hur stor gräsmatta du har och om du till exempel har behov av att kunna styra gräsklipparen med en mobilapp, eller om du vill ha GPS-styrning eller använda begränsningskabel. Många väljer nog mellan Robomow eller Husqvarna när de ska köpa robotgräsklippare, men vi har bedömt några modeller från andra tillverkare också.

Vi har delat in gräsklipparna i tre prisklasser: budget, mellan och premium. Följande saker är vad vi har tagit ställning till i vår bedömning:

  • Rekommenderad klipparea
  • Maximal lutning
  • Möjlighet att justera klipphöjd
  • Ljudnivå
  • Batteritid och laddningstid
  • Huruvida gräsklipparen har stöd för mobilapp
  • Om gräsklipparen har regnsensor
  • Robotens terrängegenskaper

Innehålls­förteckning

Bästa robotgräsklippare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassrobotgräsklipparen Husqvarna Automower 315X blir bäst i test. Robomow RC308U blir bästa billiga robotgräsklippare och Husqvarna Automower 430X blir bästa premiumrobotgräsklippare.

92
92
89

Därför är Husqvarna Automower 315X den bästa mellanklassrobotgräsklipparen

Gardena Sileno+ R160Li, Robomow RS615U och Husqvarna Automower 315X

Därför är Husqvarna Automower 315X den bästa mellanklassrobotgräsklipparen

Husqvarna Automower 315X blir bäst i test i den här prisklassen. Den har en godkänd klippbredd och kan köra i tämligen branta sluttningar. Den är dessutom tystlåten och har en tillhörande mobilapp, som dessutom låter dig styra klipparen var du än befinner dig. En av minuspunkterna med den här modellen är att den saknar regnsensor.

Även Robomow RS615U är även den en väldigt bra klippare med smartphonestyrning. Robomow-appen fungerar dock bara om du är i närheten av klipparen. Robomow RS615U har en mycket bra klippbredd och en högre maximal klipphöjd än de flesta konkurrenter. Den är dock inte lika tyst som Husqvarna Automower 315X.

Gardena Sileno+ R160Li är däremot tystlåten på nivå med Husqvarna Automower 315X och har i allmänhet väldigt likartade specifikationer. Däremot så får den inte helt överväldigade betyg i en recension, mest beroende på prestandan på olika typer av gräs.

Klippförmåga

Robomow RS615U är klart bäst vad gäller klippbredd, då den kan klippa 56 cm i bredd gentemot 22 cm för Husqvarna Automower 315X och Gardena Sileno+ R160Li. Minsta klipphöjd är densamma för alla tre, men däremot så har Robomow RS615U en maximal klipplängd på 8 cm, att jämföra med 6 cm för de andra två.

Maximal lutning är snarlik; Gardena Sileno+ R160Li klarar 35 procent, Robomow RS615U klarar 36% och Husqvarna Automower 315X skulle klara av en slänt med 40% lutning. Robomow RS615U och Husqvarna Automower 315X får goda omdömen i test för sin klippförmåga, medan Gardena Sileno+ R160Li får minus i kanten för hur den hanterar blött gräs och ojämna underlag.

Funktioner

Alla tre modellerna har stöd för styrning med mobilapp. Däremot så kräver Robomow RS615U att du är inom räckhåll för klipparens bluetoothsändare för att kunna ansluta med mobilappen, medan Husqvarna Automower 315X och Gardena Sileno+ R160Li kan fjärrstyras från var som helst i världen (förutsatt att du har internetuppkoppling, såklart).

Alla tre modellerna har stöldskydd i form av ett stöldlarm och upplåsning med pinkod. Robomow RS615U är den enda av de tre som har automatisk regnavkänning, men Husqvarna 315X och Gardena Sileno+ R160Li är vattentåliga och kan köras även om det regnar.

97
87
87

Därför är Robomow RC308U den bästa budgetrobotgräsklipparen

Husqvarna Automower 105, McCulloch ROB R600 och Robomow RC308U

Därför är Robomow RC308U den bästa budgetrobotgräsklipparen

Robomow RC308U är bäst i den här prisklassen då det är en både billig och bra modell. Den har en bra klippbredd, en god räckvidd och är inte överdrivet högljudd. Den går också att styra med mobilapp och har en regnsensor, plus i kanten för en så förhållandevis billig robotgräsklippare. Den får goda omdömen i ett test, med väldigt få minuspunkter, och kan därför bedömas vara väldigt prisvärd.

McCulloch ROB R600 får även den bra omdömen i ett test och bedöms som lättanvänd och välfungerande. Klippbredden är dock mindre än hos Robomow RC308U, liksom räckvidden, och den saknar både tillhörande mobilapp och regnsensor.

Husqvarna Automower 105 har väldigt snarlika specifikationer som McCulloch ROB R600 och det är också en förhållandevis liten gräsklipparrobot,  vilket gör att den är lämpligast för dig som har en liten tomt. Dock får den inte alltför höga betyg i test, och det anmärks främst på förmågan att klippa blött gräs och hur den klarar av kuperad terräng.

Klippförmåga

McCulloch ROB R600 och Husqvarna Automower 105 kan klippa gräset mellan 2 cm och 5 cm. Robomow RC308U, däremot, har ett lite större spann då den kan klippa så kort som 1,5 cm och så högt som 6 cm. Robomow RC308U klarar också av brant lutning i större utsträckning, 36% gentemot de andra två som klarar 25%.

Även när det gäller klippbredden ligger Robomow RC308U i framkant. Den har en klippbredd på 28 cm, medan McCulloch ROB R600 och Husqvarna Automower 105 har en klippbredd på 17 cm. Vad gäller räckvidd rekommenderar Robomow max 800 m² för RC308U, medan de andra två ligger på 600 m², vilket räcker för en liten gräsmatta.

Funktioner

Robomow RC308U är också den enda budgetgräsklipparen i det här testet som kan styras med mobilapp, vilket gör det enkelt för dig att schemalägga klippningar och se status på klipparen. Robomow RC308U har dessutom regnsensor, till skillnad från de andra två.

Alla tre gräsklipparna har stöldlarm, vilket innebär att de larmar om någon försöker traska iväg med dem. De har också gemensamt att de har en lyftsensor, vilken gör att knivarna stannar om du lyfter på gräsklipparen. Detta är en bra lösning för att undvika olyckor.

95
94
89

Därför är Husqvarna Automower 430X den bästa premiumrobotgräsklipparen

Honda Miimo 3000, Husqvarna Automower 450X och Husqvarna Automower 430X

Därför är Husqvarna Automower 430X den bästa premiumrobotgräsklipparen

Husqvarna Automower 430X blir bästa premiumrobotgräsklippare. Den klarar av stora ytor, har en låg ljudnivå och klarar branta lutningar. Den klipper bra och har inbyggda funktioner för att underlätta navigering. Den har också en tillhörande mobilapp som låter dig göra diverse inställningar.

Husqvarna Automower 450X är Husqvarnas flaggskeppsmodell. Den är snarlik Husqvarna Automower 430X på flera sätt, men har bland annat en längre batteritid och följaktligen en större räckvidd. Den har dock en betydligt högre prisbild och för därför se sig slagen av sitt billigare syskon.

Honda Miimo 3000 har liknande räckvidd som Husqvarna Automower 430X och har även den stöd för mobilapp. Den har dock ingen guidekabel och mobilappen ansluter till gräsklipparen på ett sätt som gör att du inte kan använda mobilappen om du inte är i närheten av robotgräsklipparen.

Klippförmåga

Alla tre gräsklippare i den här prisklassen har snudd på identiska specifikationer vad gäller hur brant lutning de klarar, klippbredd och klipphöjd. Däremot så är det så att Husqvarna Automower 450X har en betydligt större räckvidd än de andra två. Alla tre har fått goda omdömen på klippförmåga i tester.

Funktioner

Alla tre har stöd för mobilapp, men till skillnad från de två modellerna från Husqvarna så ansluter Honda Miimo 3000 med bluetooth, vilket gör att du inte kan använda mobilappen om du inte är hemma. Husqvarna Automower 430X och Husqvarna Automower 450X har inbyggd GPS för att kunna kartlägga gräsmattan och underlätta navigering.

Ingen av de här tre modellerna har inbyggd regnsensor, men de är istället vattentåliga och kan klippa gräset även om det regnar.

Källhänvisningar

Källor

PriceRunner Experttester - April 2019
Experttest av 24 robotgräsklippare

Råd & Rön - mars 2018
Experttest av 30 robotgräsklippare

My Robot Mower
Experttest av McCulloch ROB R600

T3 - juni 2017
Experttest av McCulloch ROB R600

Digital Trends - oktober 2018
Experttest av Husqvarna Automower 315X

PC Mag - juni 2018
Experttest av Husqvarna Automower 315X

Aftonbladet - juni 2017
Experttest av sju robotgräsklippare

M3 - juni 2016
Experttest av Husqvarna Automower 450X

Les Numeriques - juni 2018
Experttest av Honda Miimo 3000