Test: Ronneby Bruk Ultra Light Original - En extra tunn och extra lätt gjutjärnspanna

Produkt: Stekpannor Material: Gjutjärn Diameter: 28 cm Induktion: Ja Non-stick-beläggning: Nej Hängögla: Ja Ugnssäker: Ja

Gjutjärnspannor är normalt sett en väldigt tung typ av stekpanna, då själva gjutjärnet ofta är väldigt tjockt. Men Ronneby Bruk har med sin Ultra Light Original haft ett annat tillvägagångssätt när de har gjutit pannan för att få en tunnare och därmed lättare stekpanna.

Pannan fungerar på alla värmekällor och är förinstek med vegetabilisk rapsolja från fabriken, vilket gör att den är färdig att använda direkt ur förpackningen. Handtaget är klätt i silikon, men pannan tål ändå ugnstemperaturer på upp till 220 grader.

Inte helt optimal värmefördelning

Den här stekpannan får medelhöga betyg i ett test hos Expressen Leva & Bo. Att den är tunnare är något som testaren menar märks, då hon menar att det är den lättaste modellen av de som ingår i testet, och balansen beskrivs också som bra. Testaren vittnar också om att den värms upp snabbt och behåller värmen bra.

Däremot sprids inte värmen helt jämnt över hela stekpannan, vilket leder till att stekresultatet blir olika bra beroende på var i stekpannan maten har legat.

  • Lättare än många andra gjutjärnspannor
  • Ugnssäker
  • Instekt från fabriken
  • Ojämn värmespridnin
84

Källor

Expressen Leva & Bo - mars 2018
Experttest av sju stekpannor