access blurred background cable 1629299

Test av router

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi routrarna

En stor del av våra moderna liv kretsar kring wifi-nätverk. De flesta av oss har ett i hemmet och på jobbet, och många av oss letar frenetiskt efter sådana när vi är utomlands. Vilken trådlös router du ska ha beror på många saker, bland annat storlek på ditt hem och vad du har tänkt använda nätverket till.

Vi har testat nio olika modeller och bedömt dem enligt följande:

  • Wifi-standard
  • Typ av trådlös säkerhet
  • Internminne och RAM-minne
  • Hastighet på processorn
  • Överföringshastighet
  • Antal frekvensband
  • Huruvida routern har inbyggd brandvägg
  • Typ av USB-port
  • Hur många LAN-portar routern har
  • Hur många antenner routern har

Innehålls­förteckning

Bästa router 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassroutern Synology RT2600AC blir bäst i test. ASUS RT-AC66U blir bästa billiga router och TP-Link Archer C5400 blir bästa premiumrouter.

94
90
87

Därför är TP-Link Archer C5400 den bästa premiumroutern

TP-Link Archer C5400, ASUS RT-AC88U och Netgear Nighthawk XR500

Därför är TP-Link Archer C5400 den bästa premiumroutern

I den här prisklassen för trådlös router är det få saker som skiljer produkterna åt, då du får en god prestanda oavsett vilken produkt du väljer. Bäst i test blir TP-Link Archer C5400, bland annat på grund av antalet frekvensband, överföringshastigheten och det lättanvända gränssnittet.

Netgear Nighthawk XR500 är väldigt tydligt riktad mot gamers och får också mycket beröm i ett test för dess funktionalitet i det avseendet. Gränssnittet får också plus i kanten och routern ger överlag en stabil och snabb uppkoppling.

ASUS RT-AC88U imponerar med en hög överföringshastighet och gott om LAN-portar. Också den har ett lättanvänt gränssnitt, men en testare anser att routern inte är utformad på bästa sätt. Den sticker heller inte ut varken sett till antal antenner eller antal LAN-portar.

Installation och användarvänlighet

Alla tre routrar har en väldigt rättfram installationsprocess som är avklarad på några få minuter. Archer C5400 får mycket beröm i ett test för sitt gränssnitt och det går dessutom att upprätta lösenordskyddade gästnätverk. Det går att göra inställningar både via en webbläsare och i en mobilapp.

Varken Netgear Nighthawk XR500 eller ASUS RT-AC88U går att styra med mobilapp, men har ändå lättanvända gränssnitt, enligt testare. Netgear Nighthawk XR500 får mycket beröm av en testare för de funktioner som finns i dess gränssnitt.

Hastighet och funktioner

Netgear Nighthawk XR500 är den ”långsammaste” av de tre med en total överföringshastighet på upp till 2600 Mbps, men i ett test beskrivs hastigheten som fullt tillräcklig för de flesta. ASUS RT-AC88U lägger sig strax över på 3167 Mbps. TP-Link Archer C5400 har tre frekvensband och når därför upp i en högre total, 5334 Mbps.

Alla tre har åtminstone en USB 3.0-port, även om denna är något klumpigt placerad på ASUS RT-AC88U. Netgear Nighthawk XR500 och TP-Link Archer C5400 har de traditionella fyra LAN-portarna, medan ASUS RT-AC88U drämmer till med hela åtta LAN-portar.

92
81
92

Därför är ASUS RT-AC66U den bästa budgetroutern

ASUS RT-AC66U, D-Link DIR-842 och TP-Link Archer C9

Därför är ASUS RT-AC66U den bästa budgetroutern

Vår bästa budgetrouter blir ASUS RT-AC66U. Den bjuder på goda överföringshastigheter, enkel installation och ett lättanvänt gränssnitt. Den har också det antal LAN-portar man kan förvänta sig av en billig, trådlös router och är på det sättet väl värd att köpa.

D-Link DIR-842 har även den en god överföringshastighet och ger en stabil anslutning. Den dras dock ner i totalen av att den inte har några USB-portar och att den inte har avtagbara antenner.

TP-Link TL-WR841N är en väldigt billig och grundläggande router, men ger ändå en god funktionalitet. Uppkopplingen är stabil och den är kompakt i storleken, men den saknar både USB-portar och inbyggd brandvägg och har bara ett frekvensband.

Installation och användarvänlighet

När du har anslutit ASUS RT-AC66U behöver du bara öppna webbläsaren och fylla i användarnamn och lösenord, sedan är det klart. Den får också mycket beröm i ett test för att användargränssnittet är väldigt lättanvänt. D-Link DIR-842 får liknande omdömen när den testas.

Användargränssnittet hos TP-Link TL-WR841N får en del kritik i en recension för att det är svåranvänt och inte särskilt överskådligt. Testaren anmärker bland annat på att det är mycket svårt att se vilken ansluten enhet som är vilken, vilket försvårar det när man till exempel vill ge begränsad tillgång till en särskild enhet.

Hastighet och funktioner

TP-Link TL-WR841N bjuder inte på några bländande hastigheter, men ger samtidigt inget mindre än vad man kan förvänta sig av en router i den här prisklassen. Den har tyvärr bara ett frekvensband och saknar som sagt USB-port.

ASUS RT-AC66U var, när testet genomfördes, den snabbaste routern med 802.11ac som Trusted Reviews hade testat och bjuder på totalt hela 1750 Mbps över de två frekvensbanden. Den har två USB-portar, inbyggd brandvägg och fyra LAN-portar.

D-Link DIR-842 bjuder även den bra på siffror i hastighetstest. Den saknar USB-port, men har i övrigt fyra LAN-portar, inbyggd brandvägg och två frekvensband.

90
89
83

Därför är Synology RT2600AC den bästa mellanklassroutern

Synology RT2600AC, Netgear Orbi RBK50 och Google Wifi

Därför är Synology RT2600AC den bästa mellanklassroutern

Synology RT2600AC är ett litet kraftpaket till router, som presterar en stabil uppkoppling med god hastighet. En av dess främsta fördelar är att gränssnittet är väldigt lättöverskådligt och tillåter installation av ytterligare funktioner på routern. Därför är den bäst i den här prisklassen.

Netgear Orbi RBK50 är en trådlös router designad för mesh-nätverk. Både huvudenheten och den så kallade ”satelliten” är snyggt designade produkter och åstadkommer också en bra uppkoppling. Den mest uppenbara funktionen som saknas är möjlighet att ansluta externa enheter med USB.

Google Wifi är också den byggd för att skapa mesh-nätverk och är synnerligen lätt att installera, och att addera ytterligare enheter i nätverket är även det mycket enkelt. Den framstår dock som lite snål vad gäller möjlighet till anslutningar.

Installation och användarvänlighet

Google Wifi ansluts enkelt till telefonen genom att antingen scanna av en QR-kod eller skriva in en kod manuellt. Alla funktioner i routern styrs sedan genom Googles egen app. Netgear Orbi RBK50 ansluter sig till sina ”satelliter” automatiskt när man slår på den och även den kontrolleras med en mobilapp.

Synology RT2600AC har även den en simpel installationsprocess, där du automatiskt skickas till hemsidan där du ställer in lösenord. Användargränssnittet är utformat som ett modernt operativsystem till en dator och är mycket överskådligt. Det går också att ladda ner paket för att installera ytterligare funktioner i routern som inte finns förinstallerade.

Hastighet och funktioner

Google Wifi är ingen router som kommer blända dig med sin hastighet, men 1300 Mbps är ändå tillräckligt för gemene mans behov. Den saknar helt USB-portar, vilket gör anslutning av till exempel hårddisk eller skrivare omöjlig. Den har dessutom bara två LAN-portar.

Netgear Orbi RBK50 kan totalt sett över sina tre frekvensband uppnå upp till 3000 Mbps. Även fast den har en USB-port kan denna inte användas för anslutning till externa enheter, utan denna är avsedd för framtida koppling till hemautomationssystem.

Synology RT2600AC har dubbla frekvensband som totalt kan prestera upp till 2533 Mbps. Den har två USB-portar, varav en är USB 3.0. Den har också fyra LAN-portar, vilket får anses vara normalt men inte överdådigt.

Källor

Trusted Reviews - juli 2013
Experttest av ASUS RT-AC66U

PC Mag - juli 2016
Experttest av D-Link DIR-842

Cnet - oktober 2015
Experttest av TP-Link TL-WR841N

Cnet - februari 2017
Experttest av Synology RT2600AC

PC För Alla - november 2016
Experttest av Netgear Orbi RBK50

Mobil - oktober 2017
Experttest av Google Wifi

PC För Alla - december 2015
Experttest av TP-Link Archer C5400

Trusted Reviews - oktober 2018
Experttest av Netgear Nighthawk XR500

Cnet - december 2015
Experttest av ASUS RT-AC88U