trampoline 2227667 1924

Test av studsmatta

Uppdaterad senast 4 februari 2019. Baserat på 19 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi studsmattorna

En studsmatta (även kallad trampolin, beroende på vem du frågar) kan vara till mycket glädje, både för barn och för vuxna. Det finns idag ett flertal modeller som är så pass bra byggda att de håller i flera år. Som med många andra saker finns studsmattor och trampoliner i en rad olika modeller i olika prisklasser och utföranden, och om det skulle vara så att du har små barn kan detta vara viktigt att betänka. I det här testet har vi delat in studsmattorna i tre olika kategorier: nedgrävda studsmattor, studsmattor i mellanprisklassen och studsmattor i premiumprisklassen.

Många av modellerna i det här testet finns i ett flertal olika storlekar, men vi har valt att jämföra modeller med så liknande storlek som möjligt, för att jämförelse av studsmattornas egenskaper inte ska bli missvisande.

Vi har bedömt följande egenskaper:

  • Om det ingår skyddsnät
  • Hur man stänger öppningen i ett eventuellt skyddsnät
  • Max personvikt
  • Antal fjädrar
  • Höjd
  • Kantskyddets bredd och tjocklek
  • Om det ingår en stege
  • Byggkvalitet

Innehålls­förteckning

Bästa studsmatta 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasstudsmattan Salta First Class 427 cm blir bäst i test. Berg Favorit InGround Comfort 330 cm blir bästa nedgrävbara studsmatta och Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm blir bästa studsmatta i premiumklassen

97
97
96

Därför är Salta First Class 427 cm den bästa mellanklasstudsmattan

Berg Favorit Comfort 430 cm, North Challenger 430 cm och Salta First Class 427 cm

Därför är Salta First Class 427 cm den bästa mellanklasstudsmattan

Alla tre studsmattor i den här kategorin är väldigt bra produkter, men Salta First Class 427 cm är bäst i den här prisklassen. Detta bland annat på grund av praktiska, medföljande tillbehör, en robust konstruktion och en hög viktgräns, så det blir den vi rekommenderar dig att köpa.

North Challenger 430 cm har även den en tämligen hög viktgräns, om än inte lika hög som hos Salta First Class 427 cm. Det går även att göra justeringar på studsen efter vikt på barnen (eller de vuxna) och den har också ett flertal inbyggda säkerhetsfunktioner.

Berg Favorit Comfort 430 cm är, liksom många andra studsmattor från Berg, en väldigt bra produkt. Den har den lägsta viktgränsen av de tre produkterna i den här kategorin, även om den i sig inte är särskilt låg. Den har ett säkerhetsnät med vissa säkerhetsfunktioner och ett kantskydd som är utformat för att hålla länge.

Egenskaper och säkerhet

Alla tre modeller har medföljande säkerhetsnät, vilket är att förvänta sig av studsmattor i den här prisklassen. Både North Challenger 430 cm och Berg Favorit Comfort 430 cm har överlappande, självstängande öppningar i nätet, vilket ska vara både säkert och användarvänligt. Salta First Class 427 cm använder sig av en mer traditionell öppning med dragkedja.

Bredden på kantskydden är väldigt snarlik, mellan 37 och 40 cm. Dock har Salta First Class 427 cm det klart tjockaste kantskyddet, 7,5 cm. North Challenger 430 cm och Berg Favorit Comfort 430 cm har en tjocklek på 3 respektive 2 cm.

North Challenger 430 cm har ett så kallat HPS-säkerhetssystem, som innebär att det inte går att fastna med händer eller fötter mellan fjädrarna och att det inte går att åka ner med fötterna mellan nätet och kanten.

Berg Favorit Comfort 430 cm har den lägsta viktgränsen, men den klarar ändå av vikter på upp till 120 kg, vilket i sig inte är dåligt. North Challenger 430 cm klarar av 150 kg och Salta First Class 427 cm 180 kg. Salta First Class 427 cm är också den enda av de tre som har en medföljande stege.

99
99
96

Därför är Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm den bästa premiumstudsmattan

Berg Grand Champion 515x365 cm, Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm och Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm

Därför är Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm den bästa premiumstudsmattan

Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm blir bäst i test i den här kategorin, bland annat på grund av de inkluderade tillbehören, den höga viktgränsen och en god kundnöjdhet. Den har ett speciellt system för att skapa bästa möjliga studskomfort och stängningen på skyddsnätet har en enkel, men säker lösning.

Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm sticker ut gentemot vissa andra studsmattor på det sättet att den är utformad för att vara lite extra rolig att studsa på. Den har en bra viktgräns, en fiffig lösning för stängning av säkerhetsnätet och en matta som har vissa speciallösningar för att få till en bra studs. Den vägs främst ner gentemot Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm av att det inte ingår någon stege.

Berg Grand Champion 515x365 är en av Bergs större modeller och den enda studsmattan i den här kategorin som är oval. Den delar många egenskaper med Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm, bland annat vissa egenskaper hos mattan och montering av fjädrarna. Den här modellen har inte heller någon medföljande stege och det är också den generellt sett dyraste modellen i den här kategorin.

Egenskaper och säkerhet

Alla tre modeller i den här kategorin har medföljande skyddsnät, men deras lösningar för hur man stänger öppningen skiljer sig åt. Både Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm och Berg Grand Champion 515x365 cm använder Bergs standardlösning, där öppningen är överlappande och självstängande med magneter. Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm använder dragkedja.

Sett till viktgränsen är Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 klart bäst, då den klarar vikter på 150 kg. Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm och Berg Grand Champion 515x365 cm klarar 120 kg, vilket i sig inte är en dålig siffra. Kantskydden är väldigt snarlika hos alla tre modeller, både sett till bredd och tjocklek.

Etan Premium Gold 12 Combi Deluxe 366 cm är den enda av de tre modellerna som har medföljande stege. Om man vill göra studsandet lite mer lekfullt och utmanande kan Berg Champion Tattoo Deluxe 430 cm vara värd att överväga, då den har målade fält på mattan som ger den som studsar lite mer utmaning.

96
84
83

Därför är Berg Favorit InGround Comfort 330 cm den bästa nedgrävbara studsmattan

Berg Favorit InGround Comfort 330 cm, Salta Excellent Ground 214x305 cm och Exit InTerra Ground Level 305 cm

Därför är Berg Favorit InGround Comfort 330 cm den bästa nedgrävbara studsmattan

Berg Favorit InGround Comfort 330 cm blir bästa nedgrävbara studsmatta. Den har en bra bredd på kantskyddet och en fullt godkänd viktgräns. Den har dessutom ett medföljande säkerhetsnät. De som har köpt den är mycket nöjda med den och beskriver den som en kvalitetsprodukt.

Salta Excellent Ground 214x305 cm levereras tyvärr inte med något säkerhetsnät, och detta faktum är det som drar ner betyget mest. Den upplevs dock av kunderna som en kvalitetsprodukt och har en hög viktgräns.

InTerra Ground Level 305 cm skiljer sig från vissa andra nedgrävda studsmattor på det sättet att kanten bara hamnar 3 cm ovanför marken. Den har även vissa andra inslag i sin utformning som syftar till att göra den säker att använda, men liksom Salta Excellent Ground 214x305 cm så ingår det inget säkerhetsnät.

Egenskaper och säkerhet

Berg Favorit InGround Comfort 330 cm är den enda av de tre modellerna i den här kategorin som har ett medföljande skyddsnät. Nätet har dessutom en överlappande, självstängande öppning för att undvika att någon råkar trilla ut, och stolparna till nätet är klädda i skum.

Kantskydden har likartad bredd på alla tre modeller, mellan 34 och 38 cm. Fjädrarna på Exit InTerra Ground Level 305 cm har dessutom ett så kallat FPS-fotskydd över fjädrarna för att undvika att man gör illa sig på dem. Den utmärker sig även genom att kanten hamnar bara 3 cm över marken.

Salta Excellent Ground 214x305 klarar högst vikt, med en rekommenderad maxvikt på 150 kg. I fallet med de andra två är den gränsen 100 kg, vilket även det bör vara fullt tillräckligt såvida det inte är vuxna som ska använda studsmattan.