washing machine 2668472 1920

Test av torktumlare

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi torktumlarna

Det finns tre olika typer av torktumlare att välja på; kondenstumlare, frånluftstumlare och värmepumpstumlare. Då de fungerar på olika sätt, ställer olika krav vid installation och också skiljer sig i energiförbrukning kan det vara värt att reflektera över vilken som passar dig.

Vi har lagt vikt vid följande saker när vi har bedömt torktumlarna:

  • Torkförmåga – full och halvfull maskin
  • Energiklassning
  • Kondensationseffektivitet
  • Torkkapacitet – hur många kilo tvätt tar maskinen
  • Ljudnivå
  • Tid – huvudprogram, snabb och EKO
  • Eventuella program för känsliga material som siden och ylle
  • Tömning av vattenbehållare och luddfilter
  • Användarvänlighet – display, knappar och reglage

Innehålls­förteckning

Bästa torktumlare 2020

Vi har utsett tre testvinnare - Electrolux EW2C3R71 blir bästa kondenstumlare. Miele Softtronic T8302 blir bästa frånluftstumlare och Miele TCE530 WP ActivePlus blir bästa värmepumpstumlare.

94
89
82

Därför är Miele TCE530 WP ActivePlus den bästa värmepumpstumlaren

Samsung DV90K6000CW, Miele TCE530 WP ActivePlus och Bosch WTW85L48SN

Därför är Miele TCE530 WP ActivePlus den bästa värmepumpstumlaren

Miele TCE530 WP ActivePlus är en mycket bra produkt med en hög energiklassning och gott resultat. Den bedöms dock vara något högljudd. Bosch WTW8758LSN har en del på pappret smarta funktioner, men får mycket kritik i ett test. Samsung DV90K6000CW får plus i kanten för felsökning i mobilapp och en större kapacitet.

Funktioner och torkning

Fördröjning på torkprogrammen finns på alla tre maskiner. Bosch WTW85L48SN har även elektronisk fuktavkänning, som stannar programmet när tvätten är helt torr och ska hjälpa till att motverka krympning. Den har dessutom speciella program för t.ex. handdukar och skjortor.

Miele TCE 530 WP ActivePlus har en så kallad skontrumma som verkar för att lämna färre veck på plaggen. Efter att programmet är färdigt luckras dessutom plaggen upp för att ytterligare motverka att de blir skryngliga. Det finns även speciella doftpatroner som man kan köpa till tumlaren som ger en viss doft till kläderna efter torkningen, till exempel blommor.

Samsung DV90K6000CW får medelhöga betyg på torkning av Råd & Rön, och bottenbetyg på skrynkling. Bosch WTW85L48SN får även den anmärkning på hur skrynkliga plaggen blir. Miele TCE530 WP ActivePlus får överlag goda betyg på torkningen av Råd & Rön, dock med något lägre betyg på hur jämnt den torkar bomullsplagg.

Utformning och miljö

Alla tre maskinerna har rund lucka med glasruta, ett vred för att välja program samt en digital display. Miele TCE530 WP ActivePlus har marknadens högsta energiklassning, A+++, medan de andra två har A++. Miele TCE530 WP ActivePlus och Samsung DV90K6000CW har tömning genom slang, men inte Bosch WTW85L48SN. Den sistnämnda har dock en självrengörande kondensator.

Som många andra av Mieles modeller har Miele TCE530 WP ActivePlus en emaljerad front, som ska vara slitstarkare och svårare att repa. Miele har även monterat ett filter på värmepumpen, så att den inte ska behöva rengöras, utan man rengör filtret istället.

Samsung har utvecklat en mobilapp som kan felsöka torktumlaren om det är något som krånglar, och den kan också ge dig tips i felsökningsprocessen. Både Samsung DV90K och Miele TCE530 WP ActivePlus har inbyggd belysning i trumman. Både Miele TCE530 WP ActivePlus och Bosch WTW85L48SN har rum för 8 kg tvätt, medan DV90K6000CW rymmer hela 9 kg.

91
81
83

Därför är Miele Softtronic T8302 den bästa frånluftstumlaren

Miele Softtronic T8302, Electrolux EDE1072PDW och Zanussi ZTE7101PZ

Därför är Miele Softtronic T8302 den bästa frånluftstumlaren

Miele Softtronic T8302 blir vår testvinnare, främst på grund av den höga kundnöjdheten och att den är välkonstruerad. Den har till exempel uttag för frånluften på tre olika sidor, vilket gör den enklare att installera. Installationsprocessen anses för övrigt vara väldigt enkel av kunderna.

Även om Electrolux EDE1072PDW generellt sett har en hög kundnöjdhet så anmärker vissa konsumenter på att den har svårt att torka vissa sker helt torrt. Zanussi ZTE7101PZ är en förhållandevis billig maskin, men den är också väldigt enkelt designad och den får allt annat än goda betyg i test.

Funktioner och torkning

Zanussi ZTE7101PZ kan anses vara förhållandevis funktionsfattig. Den saknar digital display och saknar vissa specialprogram som andra modeller har. Du kan dock välja mellan en rad olika nivåer av torkning och det finns också specialprogram för exempelvis jeans och barnkläder. Den får dock mycket kritik för sin funktionalitet i ett test, en av de få saker som får bra betyg är torkningen av bomullsplagg.

Electrolux EDE1072PDW och Miele Softtronic T8302 har ett bättre urval av program, den sistnämnda i synnerhet som har programval för känsliga plagg eller om du vill undvika att skrynkla plaggen. Dock har ingen av dem en digital display. Miele Softtronic T8302 har endast plats för 6 kg tvätt, medan de andra två har plats för 7 kg.

Miele Softtronic T8302 får lite minus i kanten av konsumenter för att det automatiska programmet inte torkar helt torrt, vilket har lett till att vissa har fått prova sig fram för att hitta en inställning som funkar. De som har köpt en Electrolux EDE1072PDW är överlag väldigt nöjda och många lyfter att maskinen upplevs som väldigt rymlig.

Utformning och miljö

Alla tre modeller i den här kategorin har en väldigt snarlik design med enkel, fyrkantig lucka utan glasruta. Miele Softtronic T8302 har anslutning för frånluften både baktill och på vardera sida, medan Electrolux EDE1072PDW bara har anslutning baktill.

Alla tre har som sagt energiklassning C. Ljudnivåmässigt är de också snarlika, Miele Softtronic T8302 och Zanussi ZTE7101PZ är snarlika, medan Electrolux EDE1072PDW ligger några decibel högre.

84
82
77

Därför är Electrolux EW2C327R1 den bästa kondenstumlaren

Miele TDA150 C, Electrolux EW2C3R71 och Cylinda TK 5470

Därför är Electrolux EW2C327R1 den bästa kondenstumlaren

Cylinda TK 5470 har ett stort urval av program att välja på och automatisk fuktsensor. Vissa köpare upplever dock problem med att hitta rätt program. Electrolux EW2C327R1 blir vår testvinnare i den här klassen. Den har en del smarta funktioner, men vissa köpare har problem med torkningen. Miele TDA150 C får generellt sett goda omdömen, men designen och att den har förhållandevis få funktioner drar ner betyget.

Funktioner och torkning

Alla tre har en rad olika program, för olika långa torktider och för olika typer av material. Till skillnad från Miele TDA150 har Cylinda TK 5470 och Electrolux EW2C327R1 elektronisk fuktavkänning i sina två maskiner, samt fördröjning av torktiden upp till 24 timmar.

Råd & Rön ger Miele TDA150 minus i kanten för torkning, i synnerhet när det gäller full maskin med bomull som ska torkas stryktorr och hur skrynkliga plaggen blir. Electrolux EW2C327R1 beskrivs överlag som välfungerande av kunderna, dock har vissa problem med att den stoppar programmen för tidigt.

Cylinda TK 5470 för beröm av Råd & Rön för sin förmåga att torka bomullsplagg, men de upplever den som något tveksam med syntetplagg, och de menar också att det är svårt att välja rätt program.

Utformning och miljö

Till att börja med skiljer sig de tre modellerna åt rent estetiskt. Cylinda TK 5470 är den enda av de tre som har glasruta på luckan, då Miele TDA150 och Electrolux EW2C327R1 har en något enklare design utan glasruta. I övrigt är de rätt lika, med ett vred för att välja program och en digital display.

Vad gäller energiklassningen har alla tre klassningen B, detta är dock inget ovanligt för en kondenstumlare. Miele TDA150 C halkar efter när det gäller vikten, då den väger 50 kg, jämfört med 36 kg för de andra två modellerna.

Torktumlare: Köpguide

I avdelningen ”produkter som hör ihop” finns det få par som är så tätt sammankopplade som tvättmaskin och torktumlare. Så har dock inte alltid varit fallet. När fransmannen M. Pochon år 1800 uppfann den första torktumlaren – en perforerad metallåda som snurrades manuellt ovanför en öppen eld – så skulle det dröja många långa år innan dess kompanjon tvättmaskinen såg dagens ljus. Sedan Pochons dagar har utvecklingen som bekant formligen exploderat och faktorer som idag är viktiga vid valet av torktumlare – energiklass, årsförbrukning i kWh, ljudeffektnivå – är sådant som dess uppfinnare aldrig kunnat föreställa sig. Det är många fakta om torktumlare att hålla i huvudet och inte alltid lätt att veta vilka recensioner och köpråd man ska lägga mest vikt vid. Oavsett hur din egen kunskapsnivå ser ut så kommer den här guiden att hjälpa dig få svar på dina frågor och vara till hjälp när du vill jämföra olika alternativ.

Det primära syftet en torktumlare ska fylla är förstås att få tvätten torr, och det gärna inom en rimlig tid. Men när är egentligen tvätten torr, och vad är rimlig tid? När det kommer till att skåptorka bomull så känns tvätten fuktig mot huden med så lite som två-tre procents fukt kvar, så torktumlaren du väljer bör kunna prestera bättre än så. För ett så bra resultat som möjligt bör man fylla torktumlaren till maxkapaciteten då sensorerna har enklast att känna av fukthalten i kläderna då. Syntetkläder ska torkas till exakt en procent fukt återstår då lägre andel kan förstöra fibrerna. Att torka bomull stryktorr till en fukthalt på tolv procent – det ideala för strykning – är något som många tumlare har svårt för. Tidsmässigt kan man säga att en last bomull ska kunna torkas på mindre än två timmar för att vara bra och att allt över tre timmar är för länge.

Bosch och Siemens 200x200

1. Bosch och Siemens
Efter att uppfinnaren Robert Bosch grundat företaget i Stuttgart år 1886 har denna tillverkare gått vidare till att göra stordåd

inom vitvaruvärlden och är numera ledande i Europa. Med sina torktumlare i mellan- till premiumsegment är de kända för bredden på funktioner och har bland annat varit drivande när det gäller uppkopplade vitvaror – ett flertal modeller går att hantera med appstyrning. Energimässigt ligger de ofta bra till medan ljudnivån är halvbra som bäst och torktiden ofta rent ut sagt dålig. Till slut blir dock tvätten faktiskt blir rejält torr. Med detta sagt är Bosch en omtyckt leverantör som ofta får positiva omdömen från konsumenter.

Siemens, som ägs av Bosch, hamnar oftast också de på pallplats med sina torktumlare och kan sägas vara ett säkert kort även om prislappen ofta är i den övre delen av skalan. Siemens torktumlare utmärker sig med snabb torktid, god torkning och såväl låg energiförbrukning som ljudnivå.

Candy Torktumlare 200x200

2. Candy
Med en historia av högt placerade luckor och en design som vi främst är vana att se på kontinenten så har Candy hittat en egen nisch bland torktumlartillverkarna. Ett flertal modeller går att koppla upp och styra med app över wifi eller NFC och några modeller går att få i olika färger. Kostnadsmässigt ligger de i lågprissegmentet och det är främst med pris man konkurrerar då torktumlarna ofta hamnar i den nedre delen av de flesta test.

3. Electroluxkoncernen
Electroluxkoncernen 200x200Electrolux är världens största tillverkare av vitvaruprodukter och säljer även produkter under flera andra varumärken i Europa, från lågprisalternativet Zanussi till Elektro Helios i mellansegmentet och exklusiva AEG. Även Husqvarna ingick tidigare i koncernen men sedan en tid tillbaka tillverkas istället Husqvarnaprodukter med licens. Tillsammans med Ikea utvecklade Electrolux tvättorken Renlig som såldes i Ikeas varuhus fram tills 2017. Med en sådan bredd är det svårt att säga något generellt om produkterna. Det som kan sägas är att de varken ligger i toppen eller botten i de flesta test utan istället presterar medelmåtta, vilket också matchar det du som konsument betalar för deras produkter.

LG Torktumlare 200x200

4. LG
Den gemensamma nämnaren för LG:s vitvaror är det stora fokuset på design med ett modernt och stilrent uttryck. I tester är det som utmärker sig hos torktumlarna dess låga energiförbrukning och höga kondensoreffektivitet. I likhet med LG:s tvättmaskiner så lämnas 10 års garanti på motorn som standard, och för torktumlare som har LG Centum System™ ges 20 års motorgaranti. Trots att LG:s torktumlare sällan når pallplats i tester så är de aldrig långt borta och kan anses vara ett säkert val där du oftast får mycket för pengarna.

Miele 200x201

5. Miele
Miele har drivits som ett familjeföretag ända sedan grundandet år 1899 och är nästan som en ikon, känd för sin genomgående höga kvalitet och långa livslängd. Detta har lett till att Mieles torktumlare för professionellt bruk ofta köps in till bostadsrättsföreningar och industri. Även produktlinjen för hemmabruk håller hög klass och ses ofta i toppen i test och undersökningar. Önskas låg ljudnivå är Miele framstående och det är svårt att få det mer tyst. Prismässigt ligger de i den övre delen av skalan, något som dock motiveras av minimalt med strul och produkter som ”bara fungerar”.

Samsung Torktumlare 200x200

6. Samsung
Med en modern och snudd på futuristisk design är Samsungs premiumprodukter garanterade att sticka ut. Bland de inte fullt så exklusiva produkterna är designen mer tidsenlig men likväl smakfull. I test hittar man Samsungs torktumlare spridda i den övre delen av skalan och med en alltigenom låg energiförbrukning. Modeller med funktionen Samsung Smart Check har möjligheten till felsökning med hjälp av en app om någonting inte fungerar. Likt Samsungs tvättmaskiner har även några modeller bland torktumlarna en invertermotor som går tyst och kommer med 10 års garanti.

Whirlpool Torktumlare 200x200

7. Whirlpool
Whirlpool grundades som Upton Machine Company 1911 och nu, över 100 år senare, är Whirlpool Corporation en av de största tillverkarna av vitvaruprodukter i världen. Bland Whirlpools torktumlare finns modeller med allt från ett klassiskt utseende med vit, icke-transparent lucka, till moderna stilrena maskiner med svarta paneler och touchknappar. I tester hittar man ofta Whirlpools torktumlare i mellan- eller nederdelen av skalan. Något som drar ner betygen är ljudnivån som genomgående är hög. I övrigt håller Whirlpool en godkänd nivå, varken mer eller mindre. 

Värmepumpstumlare

Med en värmepump kan torktumlaren forma ett slutet system med återvinning av värmen inuti tumlaren istället för att avge den till omgivningen. Nackdelen med den här typen av torktumlare är att det ofta tar längre tid att få kläderna torra än med en ren kondenstumlare, men den stora vinsten står istället att finna i energiförbrukningen som kan vara bara 40 % av den hos en kondenstumlare. Något som gör värmepumpstumlaren till den mest prisvärda varianten. Likt kondenstumlare behöver värmepumpstumlare inte något utsug i väggen för att fungera.

Kondenstumlare

Majoriteten av torktumlare i hemmen idag är kondenstumlare. De kräver inget hål i väggen för att fungera, utan istället kondenseras vattenångan och samlas antingen upp i en behållare som måste tömmas regelbundet eller kopplas direkt till avloppet med en tömningsslang. Detta medför en stor flexibilitet vid placering av tumlaren och den går utmärkt att ha såväl i tvättstuga och badrum som i vanligt rum utan avlopp och utan ventilationskanal. Energimässigt ligger kondenstumlaren mycket bättre till än frånluftstumlaren men drar däremot ca 2,5 gånger mer jämfört med en värmepumpstumlare.

Frånluftstumlare

I och med att kondenstumlaren tagit över marknaden så lever frånluftstumlaren numera i en undanskymd tillvaro och det blir mer och mer ovanligt att vi ser ventilationskanaler i husväggar. För boende i lägenhet är frånluftstumlare oftast inte ett alternativ av just den anledningen. Konceptet med att ta den uppvärmda luften och transportera den via ett utblås till utsidan av huset är mycket ineffektivt energimässigt och vi i Norden vill ju helst behålla vår värme inomhus, därför är nästan alla torktumlare som säljs av kondenstyp med eller utan värmepump.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Kärt barn har många namn, och det återstår ännu att se vilket det slutgiltiga namnet blir på den produktkategori som kombinerar torktumlare och tvättmaskin. Det kan tyckas onödigt att ha två separata system för tvätt och tork, och ibland är kanske en lösning med torktumlare och tvättmaskin i ett gemensamt paket det enda som får plats. Dessa tvättorkar tvättar nästan lika bra som vanliga tvättmaskiner men torkningen lämnar ofta en del att önska. Ett flertal modeller lyckas inte få tvätten torr medan andra har alldeles för lång torktid. De är med andra ord ingenting för barnfamiljen som ofta har ett stort behov av att kunna tvätta och torka stora mängder tvätt på kort tid. Behöver du både tvätt och tork men har för små ytor och lever efter compact living-devisen kan det förstås ändå vara en kompromiss som är värd att göra.

Tänk igenom dina behov

Även om antalet funktioner på den generella torktumlaren är betydligt färre än dem på motsvarande tvättmaskin så finns det fortfarande en del saker att tänka på och ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vilken maskin som ska få flytta in hos dig.

Till att börja med är det bra att ta reda på hur mycket plats torktumlaren får ta i ditt hem. En normalstor torktumlare har bredd och djup på 60 cm och en höjd mellan 85–90 cm. Det finns dock en uppsjö av modeller som frångår de traditionella måtten och erbjuder extra grunda eller smala maskiner samt sådana med låg höjd. Har du dåligt med utrymme i djupled kan en toppmatad torktumlare vara rätt för dig, då du stoppar i tvätten i en lucka på ovansidan istället för på framsidan. Många modeller erbjuder nu dessutom möjligheten för konsumenten att själv välja mellan en högerhängd eller vänsterhängd dörr/lucka.

För ett traditionellt pelarmontage med torktumlaren uppe på tvättmaskinen behövs en fästanordning, en slags ram, som förbinder de båda och förhindrar torktumlaren från att trilla ner. Att ha torktumlaren under tvättmaskinen avrådes från då torktumlare generellt inte har lika stark stomme som tvättmaskiner och därför kan gå sönder vid den extra belastningen. En annan klassisk installation är att ha torktumlaren under en bänk i tvättstugan, men på marknaden finns även integrerade modeller som helt går att gömma i ett skåp i tvättstugan eller köket. En ovanligare men platseffektiv lösning är att skaffa en väggmonterad/vägghängd torktumlare, då de oftast är små och har en låg vikt. Att ha torktumlaren på väggen kan frigöra välbehövligt utrymme.

Med en idé om hur och var torktumlaren ska stå är det dags att fundera över om du behöver några speciella funktioner. I valet mellan en galvaniserad eller rostfri trumma väljer de flesta en rostfri, då den galvaniserade kan bli repad och då börja rosta. En del torktumlare har en ångfunktion som kan användas för att minimera skrynklor med hjälp av ånga vilket kan komma väl till pass om du exempelvis har mycket skjortor och blusar du normalt måste stryka. Med automatisk avstängning känner tumlaren själv av när tvätten är torr. Har torktumlaren en självrengörande kondensor slipper du rengöra kondensorn manuellt vilket kan spara både tid och humör. Barnlås finns som tillval för barnfamiljen och för den teknikmedvetne konsumenten kan några modeller kopplas upp med wifi och styras via app.

Sedan finns det förstås en uppsjö av tillbehör, bland annat doftkulor som får tvätten att lukta gott och torkbollar som minskar statisk laddning i tvätten.

Torktumlare, miljön och energimärkning

Drar torktumlare mycket ström? Är torktumlare bra eller dåligt för miljön? På de frågorna finns inga enkla svar, men i regel kan man säga att det tar mellan 1,5–4 gånger så mycket energi att torktumla tvätt som att tvätta den. Bäst är att hänga tvätten utomhus, både ur energisynpunkt och på grund av att fukten annars påverkar luften inomhus och kan göra det lättare för mögel att få fäste. I valet mellan torktumlare eller torkskåp är torktumlaren det klart bättre valet, då ett torkskåp kan dra upp till sex gånger så mycket energi som en värmepumpstumlare. För att minska energianvändningen är det bra att centrifugera bort så mycket fukt som möjligt innan tvätten läggs i torktumlaren.

I Europa har vi kommit långt i miljötänket och därför framgår det tydligt på alla torktumlare som säljs vilken nivå av energiförbrukning du kan förvänta dig. På energimärkningen kan du läsa bland annat om modellens energieffektivitetsklass som är en skala från D till A+++, där A+++ är mest effektiv. Idag är det endast värmepumpstumlare som når de översta klasserna. Notera att energimärkningen endast gäller det program tillverkaren valt ut och alltså inte behöver appliceras på övriga program.

Utöver energiklass kan du också läsa om den årliga energianvändningen, förväntad programtid, kapacitet i antal kg (dvs hur mycket tvätt torktumlaren rymmer), ljudeffektnivå i decibel som beskriver hur mycket maskinen låter, och slutligen kondensorns (om en sådan finns) effektivitetsklass på en skala G till A, där A är mest effektivt.

Installation

Nu för tiden levereras ofta torktumlare med en vanlig stickpropp som kan kopplas in i ett jordat 220 volts-uttag, om du har ett sådant i anslutning till platsen du vill ha din tumlare. Saknas ett sådant måste du ta hjälp av en behörig elektriker för att dra fram el då det inte bara är livsfarligt att utföra installationen själv, utan dessutom olagligt. Det finns också en risk att en försäkring upphör att gälla om installationen inte är korrekt utförd.

Även om det ofta är lättare att installera en torktumlare än en tvättmaskin så kan det vara skönt att få hjälp av en kunnig expert, detta gäller särskilt om torktumlaren ska ha anslutning till avlopp. I likhet med tvättmaskin ska evakueringsslangen hos en torktumlare om möjligt ledas till en golvbrunn och aldrig till badkar eller tvättställ.

Torktumlare är en produkt som går utmärkt att köpa på nätet och då finns det ofta möjlighet att köpa till hemleverans med professionell installation som tillval. Det brukar också gå att få hjälp med bortforsling av den gamla torktumlaren efter att hemkörning och installation är slutfört.

Vad går att torktumla?

Det är inte alltid enkelt att veta vad som går att torktumla och inte. Vanligtvis finns tvättråd på en lapp på produkten, men om lappen inte finns kvar eller symbolerna blivit oläsliga finns här ett urval av generella regler för ett antal produkter. Är du osäker på vad symbolerna betyder kan du titta exempelvis på Wikipedia. En vanlig missuppfattning är att det sliter på kläder väldigt mycket att torktumla dem, men sanningen är att det främst är användning och tvätt som står för slitaget. Luddet du hittar i torktumlarens dammfilter är sådant som normalt faller av också vid hängtorkning eller användning.

Överlag går att säga att produkter i bomull klarar sig bra i torktumlaren. Materialet är värmetåligt och upplevs ofta skönare och mjukare än om det hängtorkas. Krymper kläder är det oftast lite, men för säkerhets skull kan storlekskänsliga plagg så som underkläder och jeans lämnas utanför. Den sköna tjocktröjan, mjukisbyxor, sängkläder och lakan går däremot utmärkt att tumla.

Underkläder i bomull kan alltså krympa något så försiktighet bör iakttas, detsamma gäller för bh:ar, som bör plantorkas för att inte tappa formen. Spetstrosor som oftast är i något syntetiskt material går oftast bra att tumla på låg värme.

Ull och ylle rekommenderas att lämna utanför torktumlaren då det snabbt krymper och tappar formen. Ingen vill plocka ut sin nya ylletröja eller de varma ullstrumporna och se hur de har krympt till barnstorlekar. Låt hellre plantorka på en handduk.

För material som har vattenavstötande egenskaper kan det skilja lite mellan olika produkter. En täckjacka eller dunjacka går bra att tumla på låg värme tillsammans med några tennisbollar som förhindrar att fodringen klumpar ihop sig. Även overaller går utmärkt, och ofta rekommenderas det till och med för att de vattenavstötande egenskaperna i impregneringen ska bevaras. Även tygblöjor och gosedjur får generellt tummen upp för torktumlande. Underställ kan variera mycket beroende på vilket material de är gjorda av. Till produkter med funktionsmaterial som bör undvikas att stoppas i torktumlaren hör bland annat produkter i fleece, ryggsäckar och gummistövlar. Även sportkläder, gympaskor, ridbyxor och hästtäcke mår bättre av att torka på annat sätt, och våtdräkten ska absolut inte torktumlas.

Hemtextilier som täcken och kuddar går överlag bra att torktumla med tennisbollar, notera dock att dunkuddar- och täcken kan ge ifrån sig en oangenäm doft om de inte blir helt torra. Gardiner och det fina fårskinnet bör hållas utanför torktumlaren.

Produkter med flera material är alltid en risk. Tygskor som Converse går bra att torka på låg temperatur men var försiktig då det finns en risk att gummit i sulan ändrar form vid för hög temperatur.

Felsökning och frågor

Det finns få saker som är så frustrerande som att behöva få den där skjortan torr samtidigt som torktumlaren vägrar göra skäl för namnet och bara står och blinkar Error eller någon felkod För att du ska veta om felet går att åtgärda snabbt eller kräver att du lämnar in den på reparation så har vi sammanställt den här listan med den vanligaste problematiken. Med regelbundet underhåll förlängs livslängden och energiförbrukningen hålls nere. Om något krånglar och garantin gått ut kan du ofta hitta reservdelar på nätet och dra nytta av andras erfarenheter i installationen. Det finns gott om tips, råd och rön för den som söker, och på Youtube finns ofta videohandledningar att titta på. Glöm inte att koppla ur torktumlaren innan du ger dig på reparationsarbetet bara.

Torktumlaren startar inte eller stänger av sig
Är torktumlaren helt död kan du börja med att kontrollera att den får ström och att kontrollampan lyser. Om så inte är fallet är det ett tecken på att en säkring kan ha gått. Går det inte att låsa eller öppna luckan, eller om kondensbehållaren är överfull kan maskinen ha slagit ifrån HFI-reläet.

Det kommer inget vatten i behållaren

Innan kondensbehållaren börjar fyllas med vatten så måste ett kar i botten av maskinen bli fullt. Är tvätten så torr att karet inte blir fullt vid en körning så hamnar heller ej kondens i behållaren. Har du uteslutit ovanstående punkter kan det vara kondenspumpen eller flottörkontakten som är sönder.

Torktumlaren piper

Om programmet inte körs klart utan tumlaren stannar och piper eller stänger av sig bör du börja med att rensa filtret och kontrollera att kondensbehållaren inte är full. Är den tom kan du behöva rengöra eller byta sensorn, läs om hur du går tillväga i bruksanvisningen. Hjälper inte detta kan felet bero på att maskinen är överhettad eller att kretskortet är på väg att ge upp, i så fall kräver det service eller utbyte.

Trumman snurrar inte eller går tungt

Roterar inte trumman kan det ha flera orsaker. Drivremmen kan ha hoppat av eller gått sönder, är så fallet bör trumman fortfarande gå att snurra på för hand. Rembyte brukar gå att utföra själv, olika tillverkare har olika remmar så sök online efter din modell för att hitta rätt rem. Har någonting fastnat orkar inte maskinen driva trumman och det kan hända att den inte går runt alls. Genom att lysa med en ficklampa genom hålen i trumman samtidigt som du tittar kan du se om något letat sig in i maskineriet.

Tvätten luktar illa

Är tvätten illaluktande kan det vara läge att först kontrollera att inte problemet ligger hos tvättmaskinen. I vår tvättmaskinsguide (gör en länk) kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Hjälper inte detta kan du läsa i din bruksanvisning hur tillverkaren rekommenderar rengöring av maskinen. Ett standardtips är att rengöra trumman och insidan av luckan med ättika eller bikarbonat och putsa bort eventuella fläckar. För att inte sur lukt ska uppstå är det bra om du lämnar luckan på glänt mellan användningar. Glöm inte heller att tömma kondensbehållaren och göra rent filtren i enlighet med bruksanvisningen med jämna mellanrum. Många modeller kan själva larma när de behöver rengöras.

Torktumlaren luktar rök

Kan en torktumlare börja brinna? Om torktumlaren ryker eller luktar rök ska du sluta använda den omgående för att undvika brand. Det finns flertalet fall av torktumlare som börjat brinna så ta varningssignalerna på allvar.

Det kan hända att nya torktumlare luktar bränt gummi eller någon liknande kemisk doft på grund av rester från produktionen. Torka ur trumman med ättika eller bikarbonat och se om det löser problemet, annars bör det gå över av sig själv efter några användningar. Kuddar och täcken med fjädrar kan utveckla oangenäma dofter när de värms upp och torkas därför med fördel på annat sätt.

Torktumlaren låter illa

Är problemet något internt, så som att drivremmen hamnat snett, kan det orsaka oljud i form av bland annat gnissel eller surr. Skramlande eller skrapande ljud kan bero på att ett fläkthjul eller en fläktmotor är trasig eller att något lager måste bytas ut. Kom ihåg att använda garantin om den fortfarande gäller.

Om torktumlaren låter mycket och dunkar står den kanske inte plant mot golvet. Kontrollera att ingenting ligger i trumman och att trumman är hel. Det finns även gummifötter att köpa som minskar vibrationerna mot golvet

Torktumlaren tumlar ej torrt

Att tvätten ej blir torr kan bero antingen på att torktumlaren inte värmer och försöker torka med bara kalluft eller att den värmer men att värmen försvinner utan att ha torkat kläderna.

Blir det ej varmt kan en säkring i överhettningsskyddet ha gått vilket ibland kräver en återställning. Hur du gör står i din modells bruksanvisning och kan även kallas nollställning. Är det värmeelementet eller termostaten som är trasigt kan du behöva byta ut delen. Även kretskortet och värmereläet kan vara defekta vilket resulterar i att maskinen torkar dåligt. Känner du dig osäker på vad som är trasigt är det lämpligaste att be en tekniker titta på din maskin och kanske även åtgärda felet om det är komplicerat att byta.

Tvätten blir inte torr heller om drivremmen har gått sönder så att trumman inte snurrar. Även remmen som sköter cirkulationen av luften kan ha gått sönder – alla tumlare har dock inte en sådan så kontrollera detta först. Är det inte något mekaniskt fel kan luftkanalerna eller något filter vara igentäppt. Rengör alla filter och luftkanaler noggrant enligt bruksanvisningen.

Var också noga med placeringen av torktumlaren, står den i ett för litet rum där det snabbt blir varmt och fuktigt torkar tumlaren inte så bra. Ha om möjligt dörren eller ett fönster öppet när torktumlaren används för att undvika denna problematik.

Det rinner vatten från torktumlaren

Med en kondenstumlare är det viktigt att tömma vattenbehållaren regelbundet, helst före varje torkomgång. Är den full ska maskinen normalt stanna av sig själv med hjälp av en flottör som signalerar till maskinen att det är fullt. Fungerar ej flottören eller om den fastnat finns det en risk att överflödigt vatten rinner ut. En del torktumlare går även koppla direkt till avloppet, så om mekaniken som stänger till den kopplingen lossnat eller gått sönder kan läckage ske den vägen.

Tvätten är full med djurhår som inte lossnar

Det är en ständig källa till frustration bland husdjursägare och allergiker att få kläderna fulla med päls som vägrar lossna även vid tvätt. I sammanhanget kan det vara värt att nämna att allergi mycket sällan är just mot pälsen i sig utan mot speciella proteiner som ofta följer med pälsen från djurets hud, och dessa är tvättmaskiner ofta bättre på att avlägsna. Vill man inte ha djurhår på kläderna rekommenderas att torktumla den torra tvätten tio minuter utan värme för att sedan skaka av den ordentligt både innan och efter den tvättats. Det finns också speciella torkbollar man kan lägga i torktumlaren som gör det lättare för håret att lossna från tvätten. Som sista utväg går en klädroller att använda för att bli av med det sista håret.

Hjälper torktumling mot kvalster, bakterier, huvudlöss och pälsängrar?

Luften i en torktumlare värms upp till nästan 100 grader och dödar bakterier, kvalster, huvudlöss och ägg från pälsängrar effektivt.

Kan man torktumla på natten eller när man inte är hemma?

Torktumlare orsakar varje år ett femtiotal bränder i Sverige. Även om det kan vara bekvämt att ha tvätten torr tills man vaknar eller kommer hem från jobbet är det alltså inte helt riskfritt. Extra säkerhetsåtgärder, så som brandvarnare vid tvättstugan och jordfelsbrytare, är därför bra att vidta i det fall man ändå vill använda torktumlaren på tider då man inte har möjlighet att vara uppmärksam på eventuella problem.

Källor

Bosch
Kundrecensioner av Bosch WTW875M8SN

Råd & Rön - september 2018
Experttest av 30 torktumlare

Washing Machine Reviews - januari 2014
Experttest av Indesit EcoTime IDV75

John Lewis
Kundrecensioner av Indesit EcoTime IDV75

Testberichte
Kundrecensioner av AEG Lavatherm T65170AV

Bomagasinet - oktober 2018
Test av fem torktumlare

Reevoo
Kundrecensioner av Miele TMG840WP

Elgiganten
Kundrecensioner av Electrolux EW2C32R71