Torktumlare: 4 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Augusti 2022

Letar du efter en prisvärd torktumlare? Vi testar kontinuerligt nya torktumlare från märken som Miele, LG och Bosch. Den torktumlare som blir bäst i test är den som torkar tidseffektivt, har genomtänkta funktioner och ett smidigt underhåll.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Torktumlare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat torktumlarna under en period som sträcker sig över flera månader. Vi har tagit tiden på torkprogrammen med olika last i tumlaren, undersökt vilka olika program som finns samt undersökt hur torr tvätten blir sett till det program du valt.
Några av de punkter vi tittar extra noggrant på är:

Prestanda: Blir all tvätt torr och torkar den jämt? Vad händer om vi exempelvis blandar frottéhanddukar i samma last som sängkläder, t-shirtar och jeans? Vad händer om vi lastar den full? Blir resultatet annorlunda om vi torktumlar med halv last?
Användarvänlighet: Vilka program har torktumlaren? Har den några särskilda funktioner?
Energiförbrukning: Hur energisnål är torktumlaren i förhållande till sin prislapp? En väldigt dyr maskin förväntas förstås ha riktigt bra energibesparing.

Sedan väger vi även in faktorer såsom installation, garanti, byggkvalitet med mera. Alla parametrar jämförs mot produktens pris, och det är det som sedan avgör slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. Cylinda TVP 5471X BÄST I TEST TORKTUMLARE

Torktumlare med smidigt underhåll och bra torkresultat

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A+ Energiförbrukning: 278 kWh/år Maxkapacitet: 7 kg Torktid: 2 h 40 min (uppmätt värde vid full last) Ljudnivå: 65 dB Mått (BxHxD): 60x84,6x58,2 Trumvolym: 102 l Program: 16 st Övrigt: Bluetooth + app, belysning

Cylinda TVP 5471X är en torktumlare med riktigt smidigt underhåll. Det dubbla luddfiltret gör att du håller underhållet på en miniminivå. Luddfiltret består av två delar, en övre del som du kan lyfta, och en undre del bestående av ytterligare ett filter. Denna konstruktion gör att tumlaren håller tätt på ett utmärkt sätt.

Sett till priset har denna torktumlare även bra energiklass och en måttlig energiförbrukning.

Den kommer även med moderniteter såsom inbyggd belysning samt appstöd. Tyvärr sker uppkopplingen via bluetooth istället för wifi, vilket gör app-stödet helt värdelöst. Du kan till exempel av säkerhetsskäl inte inte starta tumlaren i appen, och det är blåtand så du måste befinna dig i maskinens absoluta närhet för att du ens ska kunna koppla upp.

I appen kan du göra dina egna anpassade program. Men Cylinda TVP 5471X har stöd för hela 16 program rakt ur kartongen, så hela app-stödet känns ogenomtänkt.

Du navigerar annars torktumlaren via en touchdisplay på själva maskinen.

Både tyst och välisolerad

TVP 5471X är bra isolerad. Ljudnivån är relativt låg, speciellt sett till prislappen. Rummet blir heller inte särskilt varmt när den körs, och definitivt inte fuktigt.

Tvätten som torktumlas har under det flera månader långa testet alltid blivit helt torr. Däremot har denna torktumlare problem med att ange en korrekt tid för hur långt programmet kommer att ta. I början säger den ofta att det ska ta drygt 3,5 timme innan tvätten är klar, vilket skulle ha varit i längsta laget. I verkligheten är dock tiden snabbare. Tvätten är normalt sett torr efter drygt två timmar och 40 minuter, vilket är i linje med andra värmepumpstumlare.

Torktumlaren rymmer sju kilo men det är en gedigen trumma där tvätten får gott om plats att röra på sig.

På samma vis som att den anger fel tid i början av torkpasset, kan den även göra så mot slutet. Det kan till exempel stå att det är 30 minuter kvar, men så är det som att den upptäcker någon ny fuktig textil och hoppar upp på 45 minuter istället. Men när den väl är klar är det alltid helt torrt.

Vi upplever att sängkläder blir ganska skrynkliga på standardprogrammet. Kör vi dem istället på det skrynkelfria programmet blir resultatet bättre men inte helt skrynkelfritt. Övriga kläder med mera får vi riktigt bra resultat på.

Cylinda TVP 5471X är inte snabbast i klassen, men den får tvätten torr inom en rimlig tid och framför allt till ett riktigt rimligt pris.

Dubbla luddfilter, behändig lampa, ganska tystlåten, välisolerad & bra energiklass, torkar torrt varje gång
Ibland långsam, väldigt otydlig tidsangivelse, bluetooth-delen är helt poänglös
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. LG FDRC308N2W9 BÄSTA PREMIUMVAL

Modern premiumtumlare med snabb torktid

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A+++ Energiförbrukning: 176 kWh/år Maxkapacitet: 8 kg Torktid: 2 h 30 min (uppmätt värde vid full last) Ljudnivå: 62 dB Mått (BxHxD): 60x85x60 Trumvolym: 68 l Program: 14 st Övrigt: WiFi + app, skärm, belysning

LG FDRC308N2W9 är en mycket tystgående, energisnål och kompetent torktumlare i det övre prisspannet. Den har moderniteter såsom app-stöd via wifi, inbyggd belysning i trumman och ett stort utbud program. Dock saknas skorack vilket vi tycker kan ingå i den här prisklassen.

Det är överlag en ganska användarvänlig maskin dock med ett något plottrigt yttre. Den inbyggda belysningen uppskattas eftersom den gör att det är enkelt att snabbt hitta ett särskilt plagg utan att behöva ta ut allt innehåll först. Alla program är angivna med engelsk text på maskinens front, såsom det brukar vara på vitvaror - men det följer även med klisterlappar om du vill byta till ett lokalt språk. Därutöver finns en display med en hel del information på.

Du kan koppla torktumlaren till avloppet, men har även möjlighet att köra den med kondensuppsamlare. Behållaren sitter som brukligt uppe i vänsterkant, och är lätt att dra ut och sätta in igen. Det runda tömningshålet är ganska litet, det sitter heller inte exakt i hörnet, så det blir alltid en liten skvätt vatten kvar. I praktiken utgör det dock inget problem.

LG FDRC308N2W9 1

Enligt tumlarens info så ska behållaren vara självrengörande. Vi har kört torktumlaren i ett par månader utan att behöva rengöra kondensbehållaren och är därmed beredda att hålla med om det.

Torkar snabbt torrt

I snitt tar en torktumling med full maskin 2 timmar och 30 minuter. Detta är imponerande. Torktumlaren har då, trots att den är helt full, i nästan samtliga fall torkat tvätten torr i den mån som man önskat utifrån valt program. Det finns därför inget behov att köra den halvfull eller liknande för att vara säker på att man får torr tvätt.

Likaså hanterar den blandat gods väl. Exempelvis har den inga problem att torka torrt även om vi blandar handdukar med lakan och kläder.

LG FDRC308N2W9 2

Enda gången vi får problem med torkkapaciteten är om lakanen har snott ihop sig i trumman och fukten därmed kapslas in i knuten - då kan det finnas överdriven restfukt kvar i det partiet. I dessa situationer löper även övrig tvätt ökad risk att inte ha blivit helt torr.

Luddfiltret är ganska enkelt att tömma, men det finns bättre lösningar på marknaden. Filtret består av två delar varav den ena delen placeras inuti den andra. Ena utav dessa är lite knepig att öppna upp, det är trögt och slutar med att det öppnas med ett ryck varpå det flyger iväg ludd. Men totalt sett är det ändå godkänt enkelt att tömma filtret. Sand får vi däremot skaka ur.

Vi hade hoppats att denna filterlösning innebar att ludd inte letar sig upp och in i trumman. Men lösningen till trots tar sig ändå lite ludd upp i springorna och sätter sig då på kläderna man drar ut. Detta problem finns hos nästan alla maskiner, men är ändå irriterande för användaren.

LG FDRC308N2W9 3

LG FDRC308N2W9 passar dig som söker en kompetent torktumlare med många program. Du som är beredd att betala lite extra för inbyggd belysning och app-stöd samt tryggheten att tvätten nästan alltid blir torr, så även under tuffa förhållanden.

Mycket bra torkprestanda under alla förhållanden, modern teknik, energisnål och snabb torktumling
Luddfiltret läcker och är lite trögt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Electrolux EW9H869E9

Utmärkt torktumlare med låg energiförbrukning

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A+++ Energiförbrukning: 195 kWh/år Maxkapacitet: 9 kg Torktid: 2 h 20 min (uppmätt värde vid full last) Ljudnivå: 62 dB Mått (BxHxD): 85x59,6x63,8 cm Trumvolym: 118 l Övrigt: Wi-Fi

Electrolux EW9H869E9 är en torktumlare som alltid torkar tvätten helt torr, detta även om vi mixar olika typer av material. Det är på många vis en lyxig torktumlare. Den har en inbyggd 3D-sensor för att kunna läsa av tvätten med precision, och ett skorack så att du kan torka skor utan att de behöver kastas runt i trumman.

Denna torktumlare rymmer en stor mängd tvätt och räcker gott och väl till en större barnfamilj. Trots att den är så stor har den energiklass A+++. Den stänger av sig själv när den är klar, vilket är bra ur energisynpunkt. Men du har samtidigt fördelen att du har belysning i trumman när du kontrollerar tvätten.

Kan styras från mobilen

Torktumlaren från Electrolux har inbyggd wifi-uppkoppling och tillhörande app så att du kan finjustera i programinställningarna. Den har dessutom ett rejält utbud av program att välja mellan, nästan så att det blir lite hög instegströskel att använda den.

Electrolux EW9H869E9 kvalar in i premiumsegmentet men du får en pålitlig och välbyggd torktumlare för pengarna. Är du beredd att betala lite extra för den senaste tekniken är den ett mycket bra köp.

Mycket energieffektiv, torkar allt helt torrt, gott om funktioner
Inte så användarvänlig display
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

KAMPANJ: Rabattkoden ELUX-BAST ger 20% rabatt på hela sortimentet. Gäller endast på Electrolux.se till och med 2024-03-19.

0 5 3.5 1

4. Miele T1 TCD370 WP

Tystgående torktumlare med hög byggkvalitet

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A++ Energiförbrukning: 224 kWh/år Maxkapacitet: 8 kg Torktid: 2 h 30 min (uppmätt värde vid halvfull last) Ljudnivå: 66 dB Mått (BxHxD): 59,6x85x63,6 Vikt: 58 kg Övrigt: WiFi + app, pekskärm, doftinsats, underhållsfri värmeväxlare

Miele T1 TCD370 WP är en modern torktumlare. Den stoltserar med stöd för wifi, app och en touchskärm som reagerar snabbt när du trycker på den. Har du både tvättmaskin och torktumlare uppkopplade från Miele kan de kommunicera med varandra. För dig som konsument innebär appen att du kan fylla upp maskinen, ställa den på mobilstart och sedan starta den när du vill. Appen är ganska lättanvänd men ibland är kopplingen till maskinen lite seg. En annan fördel med uppkopplingen är att du kan få teknisk hjälp på distans.

Torktumlaren är överlag väldigt lättanvänd. Displayen är tydlig och lättläst, programmen självförklarande ihop med informationen på displayen.

Du tömmer enkelt ut kondensvattnet. Behållaren är enkel att bära utan att det skvätter ut. Dock går det inte att dra ut behållaren om luckan inte är helt stängd, alternativt helt öppen. Det är lite av en designmiss eftersom man ofta har den halvöppen när man rengör filter, plockar ut tvätt och tömmer behållaren. Du kan förstås även koppla in torktumlaren till en avloppslösning och skippa kondensuppsamlaren helt.

Filtret är mycket enkelt att rengöra. Du öppnar luckan och drar ut det via ett handtag. Detta är en av de smidigaste filterlösningarna vi har testat. Enda problemet är om du kör mycket tvätt och filtret blir fullt, då kan det läcka ut lite ludd i glappet mellan filter och maskin. Luddet fastnar då i de första klädesplaggen du tar ut. Så är det tyvärr på alla maskiner vi testar.

Miele T1 TCD370 WP

Ganska snabb och mycket tyst

Prestandan är bra, men inte imponerande bra sett till priset. När vi väljer skåptorrt och har halvfull till ganska full maskin så avgör den med perfektion när det är dags att avsluta torkpasset, det tar då drygt två timmar. Men kör man en full maskin i Miele T1 får den ibland svårt att avgöra när tvätten är torr. Speciellt om du har blandat olika typer av textilier.

Exempelvis fick den problem när vi körde full maskin och lade in en välcentrifugerad kudde och filt ihop med kläder och frottéhanddukar, de senare är lite fuktigare även om de centrifugerats lika hårt. T1 kan då få för sig att den är klar trots att den inte är det. Problemet uppstår inte när du är något mer försiktig med att fylla den.

Bortsett från detta lilla bekymmer är Miele T1 en smart torktumlare som har god förmåga att avgöra när tvätten är så pass torr som önskas. Den justerar själv tiden och oavsett om du valt skåptorrt eller någon annan inställning är det så torr som tvätten är i tumlaren.

Skåptorrt med en full maskin går på cirka 2 timmar vilket är riktigt bra. Den torktumlar tyst och anpassar tiden efter hur den anser att torkningen framskrider. Vi har inga problem med kondens på fönster eller fuktig luft i rummet efter att ha kört tumlaren.

T1 är ganska energisnål, men sett till priset imponerar den ändå inte. Vi hade gärna sett att den kvalade in under 200 kWh/år. Vi saknar också stöd för tork av skor, men i övrigt har den alla de program och moderniteter man kan önska sett till prisklassen.

Miele T1 (TCD370 WP) passar dig som söker en tystgående och snabb torktumlare som det är enkelt att underhålla. Den kostar lite för mycket för att ha de småfel vi ändå upptäcker, men har du råd är det en välbyggd maskin.

Torktumlar utmärkt under normalförhållanden, mycket enkelt underhåll, modern teknik, tystgående
Läcker under tuffa förhållanden ludd ur filtret, kan inte dra ut kondensbehållaren när luckan är halvöppen, svårt att avgöra kvarvarande fukt vid blandade textilier och full maskin, kunde varit mer energisnål sett till priset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har testat torktumlarna under en period som sträcker sig över flera månader. Vi har tagit tiden på torkprogrammen med olika last i tumlaren, undersökt vilka olika program som finns samt undersökt hur torr tvätten blir sett till det program du valt.
Några av de punkter vi tittar extra noggrant på är:

Prestanda: Blir all tvätt torr och torkar den jämt? Vad händer om vi exempelvis blandar frottéhanddukar i samma last som sängkläder, t-shirtar och jeans? Vad händer om vi lastar den full? Blir resultatet annorlunda om vi torktumlar med halv last?
Användarvänlighet: Vilka program har torktumlaren? Har den några särskilda funktioner?
Energiförbrukning: Hur energisnål är torktumlaren i förhållande till sin prislapp? En väldigt dyr maskin förväntas förstås ha riktigt bra energibesparing.

Sedan väger vi även in faktorer såsom installation, garanti, byggkvalitet med mera. Alla parametrar jämförs mot produktens pris, och det är det som sedan avgör slutbetyget.

Fem saker att tänka på när du köper torktumlare

Att hänga upp tvätten för torkning är både tids- och utrymmeskrävande. Ett torkskåp likaså. En torktumlare är därför den smidigaste lösningen för de flesta, och dessutom ett näst intill obligatoriskt komplement till en tvättmaskin. Men precis som med många andra sällanköpsprodukter i vitvarukategorin så kan utbudet te sig oöverskådligt när man väl står inför ett inköp. Här är de fem viktigaste bitarna att titta på innan du slår till.

1. Typ av torktumlare

Kondenstumlare
Kondenstumlare värmer upp luft som torkar kläderna. Luften pressas samman och all vätska samlas i en behållare som man senare tömmer i handfatet, badkaret eller duschen. Det här är en mycket vanligt typ av torktumlare, då den inte kräver någon ventilation, och därför är väldigt smidig att installera. Nackdelen med kondenstumlaren är just att vattnet måste tömmas manuellt, något som kan vara en smula tungt och besvärligt.

Värmepumpstumlare
Den största poängen med en värmepumpstumlare är att den drar mindre energi än andra typer av torktumlare. Den använder nämligen betydligt lägre temperatur, något som också är skonsamt för kläderna. Att värmen från tumlaren återanvänds är en annan trevlig och plånboksvänlig aspekt. Det här är en ganska ovanlig typ av torktumlare.

Frånluftstumlare
I grund och botten är frånluftstumlaren av samma typ som en kondenstumlare, men här kopplar man till en ventilanslutning där både luften och fukten leds ut ur tumlaren. Frånluftstumlaren är således väldigt smidig att använda. Många väljer den här typen av tumlare till sommarstugan, eftersom den fungerar med fastigheter som saknar eget ventilationssystem. En trevlig fördel är att man slipper manuell hantering av vattnet som pressas ut ur kläderna. Det bör dock påpekas att den här typen av tumlare inte är särskilt energisnåla.

2. Kapacitet

De flesta torktumlare på marknaden har en kapacitet på mellan 4 och 8 kilo tvätt per laddning (det finns dock tumlare med högre kapacitet än så). Hur stor kapacitet tumlaren bör ha handlar förstås om din hushållssituation. Är ni flera i hushållet och tvättar ofta, ja då behövs en torktumlare med en kapacitet på uppåt 7-8 kilo, medan singelhushåll klarar sig med nedåt 4 kilos kapacitet. Men tänk även på att en högre kapacitet kan vara vettigt om du tvättar tunga och otympliga saker som till exempel täcken och sängkläder.

Kom även ihåg att det sliter på kläderna om du kör med en full tumlare. Är du rädd om plaggen? Välj en tumlare med högre kapacitet. Se även till att matcha kapaciteten med den som din tvättmaskin har. Annars riskerar du att få lägga blöt tvätt åt sidan, då den inte ryms i tumlaren.

3. Mått och design

Det finns förvisso torktumlare som passar i små utrymmen, men är det trångt där den ska stå är det en vettig idé att välja en kombinerad tvättmaskin och torktumlare istället. Nackdelen med den lösningen är förstås att man inte kan tvätta och tumla samtidigt, samt att kombinationsmaskiner är lite sämre på båda bitarna.

En så kallad tvättpelare kan vara en annan lösning, där man monterar torktumlaren ovanpå tvättmaskinen. Tvättpelare är framför allt vanliga i flerbostadshus, där badrummen ofta är något mindre. En torktumlare som ska stå på en väl synlig plats – till exempel i badrummet – bör förstås se bra ut också.


4. Funktioner och finesser

Active Air/Auto Dry/Sensitive Dry

Kärt barn har många namn. Men de här funktionerna går ut på att torka plaggen så skonsamt som möjligt, vilket naturligtvis bidrar till att kläderna håller formen bättre och håller längre. Har du ömtåliga och dyra kläder bör du förvisso kanske inte tumla dem alls, men om du nu ändå vill göra det så är en sådan här funktion viktig.

Självrengörande kondensor

Torktumlare som rengör sig själva är både praktiska och tidsbesparande, men kostar förstås en slant extra. Det tjänar du dock in i längden, då rena maskiner är mer energieffektiva.

Skrynkelskydd

En funktion som kort och gott innebär att trumman fortsätter rotera med jämna mellanrum även efter avslutad torkning. Det här innebär att plaggen inte blir lika skrynkliga som de hade blivit annars. Skrynkelskyddet har nästan kommit att bli standard på moderna torktumlare.

Uppkoppling
Torktumlare med WiFi-uppkoppling har blivit allt vanligare i takt med att våra hem överlag blir smartare. Uppkopplingen innebär många möjligheter. Du kan till exempel kontrollera hur långt tvättprogrammet har hunnit genom att bara titta på mobilen, vilket kan vara skönt om man inte vill resa sig ur tv-soffan och springa in i badrummet i onödan.

5. Energiklass

Torktumlare kommer i energiklasser från D till A+++. Vanligast är energiklass A++, men maskiner med en energiklass ned till A är att betrakta som helt okej. Lägre än så bör du inte gå om miljön och plånboken är prioriterade faktorer för dig. Skillnaden mellan A+++ och A är att maskinen förbrukar 60 procent mindre energi.

Läs gärna vårt stora test av torktumlare för att få lite hjälp på vägen.


Köpa torktumlare

När du ska köpa torktumlare är det viktigt att du hittar en vars kapacitet matchar den mängd tvätt du avser torktumla. Torktumlar du all tvätt kan du utgå från hur stor kapacitet du har på din tvättmaskin - annars brukar åtta kilo vara normalt för en småbarnsfamilj. Ska du bara torktumla handdukar och lakan räcker det med en lite mindre maskin. Priset hänger ofta till stor del på hur stor kapacitet torktumlaren har, så det är viktigt att du gör en bra avvägning.

Något annat som påverkar inköpet är sådant som hur enkelt det är att rengöra filtret och eventuella övriga delar som kan behöva rengöras. Många modeller har idag självrengörande värmeväxlare och självrengörande kondensbehållare. För dig som vill slippa underhåll kan detta vara värt att titta närmare på.

Vidare är byggkvalitet en viktig faktor, och då spelar såklart garantin på maskinen en högst väsentlig roll. Vad ingår i garantin? Hur länge räcker den?