washing machine 2668472 1920

Test av torktumlare

Senast uppdaterad 22 januari 2019. Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi torktumlarna

Det finns tre olika typer av torktumlare att välja på; kondenstumlare, frånluftstumlare och värmepumpstumlare. Då de fungerar på olika sätt, ställer olika krav vid installation och också skiljer sig i energiförbrukning kan det vara värt att reflektera över vilken som passar dig.

Vi har lagt vikt vid följande saker när vi har bedömt torktumlarna:

  • Torkförmåga – full och halvfull maskin
  • Energiklassning
  • Kondensationseffektivitet
  • Torkkapacitet – hur många kilo tvätt tar maskinen
  • Ljudnivå
  • Tid – huvudprogram, snabb och EKO
  • Eventuella program för känsliga material som siden och ylle
  • Tömning av vattenbehållare och luddfilter
  • Användarvänlighet – display, knappar och reglage

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Bosch WTW875M8SN blir bästa kondenstumlare. Miele Softtronic T8302 blir bästa frånluftstumlare och Siemens iQ700 WT47W568DN blir bästa värmepumpstumlare.

Bästa kondens­tumlaren

Topp 3

Bosch WTW875M8SN 1

Bosch WTW875M8SN

Miele TDA150C

Miele TDA150 C

Electrolux Flexcare EDP2074PDW

Electrolux Flexcare EDP2074PDW

91
77
77

Därför är Bosch WTWM875M8SN den bästa kondenstumlaren

Miele TDA150 C, Bosch WTW875M8SN och Electrolux Flexcare EDP2074PDW

Bosch WTW875M8SN kan inte matcha Electrolux Flexcare EDP2074PDW vad gäller pris, men en rad smarta funktioner, gott utbud av program och en snygg design gör den ändå till bäst i test bland kondenstumlarna. Miele TDA150 C får generellt sett goda omdömen, men designen och att den har förhållandevis få funktioner drar ner betyget.

Bosch tar också pluspoäng på energiklassningen.

Funktioner och torkning

Alla tre har en rad olika program, för olika långa torktider och för olika typer av material. Till skillnad från Miele TDA150 har Bosch WTW875M8SN och Electrolux Flexcare EDP2074PDW elektronisk fuktavkänning i sina två maskiner, samt fördröjning av torktiden upp till 24 timmar. 

Bosch WTW875M8SN har inte inbyggd möjlighet till tömning med slang i sin maskin, något som Miele TDA150 och Electrolux Flexcare EDP2074PDW har. Dock är Bosch WTW875M8SN den enda som har en självrengörande kondensator, vilket är varför den behöver behålla vattnet i maskinen. Kondensatorn måste annars plockas ur och rengöras med jämna mellanrum.

Råd & Rön ger Miele TDA150 minus i kanten för torkning, i synnerhet när det gäller full maskin med bomull som ska torkas stryktorr och hur skrynkliga plaggen blir. Electrolux Flexcare EDP2074PDW får något bättre omdömen för skrynkling, men den får bottenbetyg för torkning av syntet och små laster bomullsplagg.

Bosch WTW875M8SN får desto bättre omdömen, och kundnöjdheten på maskinen är generellt sett mycket hög.

Utformning och miljö

Till att börja med skiljer sig de tre modellerna åt rent estetiskt. Bosch WTW875M8SN är den enda av de tre som har glasruta på luckan, då Miele TDA150 och Electrolux Flexcare EDP2074PDW har en något enklare design utan glasruta. I övrigt är de rätt lika, med ett hjul som man vrider för att välja program och en digital display.

Bosch WTW875M8SN får högst poäng för elförbrukning, då den har klassningen A++, medan Flexcare och Miele TDA150 båda landar på B. Electrolux Flexcare EDP2074PDW ligger dock i framkant vad gäller storlek, då den är grundare och lättare än de andra två. Viktskillnaden är tämligen markant, 36 kg jämfört med 50 kg respektive 54 kg.

Bästa frånlufts­tumlaren

Topp 3

Miele Softtronic T8302

Miele Softtronic T8302

AEG Lavatherm T65170AV

AEG Lavatherm T65170AV

Indesit EcoTime IDV75

Indesit EcoTime IDV75

91
87
84

Därför är Miele Softtronic T8302 den bästa frånluftstumlaren

Miele Softtronic T8302, AEG Lavatherm T65170AV och Indesit EcoTime IDV75

Miele Softtronic blir vår testvinnare, främst på grund av den höga kundnöjdheten och att den är välkonstruerad. Den har till exempel uttag för frånluften på tre olika sidor, vilket gör den enklare att installera. Installationsprocessen anses för övrigt vara väldigt enkel av kunderna.

Även om AEG Lavatherm har ett attraktivare pris och kundnöjdheten generellt sett är hög så anmärker konsumenterna tämligen ofta på den långsiktiga hållbarheten. Även om Indesit EcoTime är en förhållandevis väldigt billig maskin gör dess enkla design och tunna urval av program att den inte riktigt kan mäta sig i konkurrensen.

Funktioner och torkning

Indesit EcoTime är billigast, men också funktionsfattigast. Inställningarna är väldigt enkla, du väljer hög eller låg temperatur och sedan hur länge maskinen ska gå. Maskinen har dock en guide på framsidan för hur länge du bör köra den, baserat på mängd tvätt och material.

AEG Lavatherm och Miele Softtronic har ett bättre urval av program, Softtronic i synnerhet som har programval för känsliga plagg eller om du vill undvika att skrynkla plaggen. Dock har ingen av dem en digital display. Miele Softtronic har endast plats för 6 kg tvätt, medan de andra två har plats för 7 kg.

Miele Softtronic får lite minus i kanten av konsumenter för att det automatiska programmet inte torkar helt torrt, vilket har lett till att vissa har fått prova sig fram för att hitta en inställning som funkar. De som har köpt en Lavatherm är överlag väldigt nöjda och många lyfter att maskinen upplevs som väldigt tyst.

Generellt sett är köparna nöjda med Indesit EcoTime, främst på grund av att det är en billig maskin som gör det den är byggd för, även om den inte har några spektakulära funktioner. 

Utformning och miljö

Indesit EcoTime särskiljer sig då den har lucka med glasruta. AEG Lavatherm och Miele Softtronic har en väldigt snarlik design med enkel, fyrkantig lucka utan ruta. Lavatherm och Softtronic har anslutning för frånluften både baktill och på vardera sida, medan Indesit EcoTime bara har anslutning baktill.

Alla tre har som sagt energiklassning C. Ljudnivåmässigt är de också snarlika, även om Indesit EcoTime ligger några få decibel högre. AEG Lavatherm har ett så kallat Silent System, men ligger bara en decibel lägre i officiell ljudnivå än Miele Softtronic.

Bästa värme­pumpstumlaren

Topp 3

Siemens iQ700 WT47W568DN

Siemens iQ700 WT47W568DN

Miele TMG840 WP

Miele TMG840 WP

Samsung DV90K6000CW

Samsung DV90K6000CW

91
90
89

Därför är Siemens iQ700 WT47W568DN den bästa värmepumpstumlaren

Siemens iQ700 WT47W568DN, Miele TMG840 WP och Samsung DV90K6000CW

Siemens iQ700 WT47W568DN blir testvinnare, då den har den attraktivaste prisbilden, smarta funktioner och en överlag god torkförmåga. Samsung DV90K6000CW (nedan kallad DV90K) får plus i kanten för felsökning i mobilapp och en större kapacitet. Miele har byggt en bra produkt med TMG840 WP, men det höga priset avskräcker.

Funktioner och torkning

Fördröjning på upp till 24 timmar finns på alla tre maskiner. Siemens iQ700 har även elektronisk fuktavkänning, som stannar programmet när tvätten är helt torr och ska hjälpa till att motverka krympning. Siemens iQ700 har dessutom speciella program för t.ex. handdukar, täcken och skjortor.

Miele TMG840 har en funktion som kallas Steam Finish, där plaggen i trumman ångas i slutet av programmet för att undvika att de ska behöva strykas. Det finns även speciella doftpatroner som man kan köpa till tumlaren som ger en viss doft till kläderna efter torkningen, till exempel blommor.

Samsung DV90K får medelhöga betyg på torkning av Råd & Rön, och bottenbetyg på skrynkling. Siemens iQ700 får liknande resultat, med marginellt bättre betyg på skrynkling. Miele TMG840 får goda betyg på torkningen av konsumenterna, dock anmärker många på det högra priset.

Utformning och miljö

Alla tre maskinerna har rund lucka med glasruta, ett vred för att välja program samt en digital display. Miele TMG840 har marknadens högsta energiklassning, A+++, medan de andra två har A++. Miele TMG840 och Samsung DV90K har tömning genom slang, men inte Siemens iQ700. Siemens iQ700 har dock en självrengörande kondensator.

Som många andra av Mieles modeller har TMG840 en emaljerad front, som ska vara slitstarkare och svårare att repa. Miele har även monterat ett filter på värmepumpen, så att den inte ska behöva rengöras, utan man rengör filtret istället.

Samsung har utvecklat en mobilapp som kan felsöka torktumlaren om det är något som krånglar, och den kan också ge dig tips i felsökningsprocessen. Både Samsung DV90K och Miele TMG840 har inbyggd belysning i trumman. Både TMG840 och iQ700 har rum för 8 kg tvätt, medan DV90K rymmer hela 9 kg.