Test av TV-apparater

Baserat på 10 experttester och recensioner.

TV-apparaten har kommit en lång väg sedan de små, svartvita lådorna på 50-talet. Tillverkarna tävlar i att pressa gränserna för hur hög upplösning en TV kan ha och utbudet kan upplevas som överväldigande.

I det här testet har vi bedömt nio olika TV-apparater i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker:

  • Skärmtyp
  • Antal HDMI-portar
  • Antal USB-portar
  • Antal högtalare och ljudkvalitet
  • Effektförbrukning
  • Energiklass
  • Uppdateringsfrekvens
  • Mjukvara

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Samsung UE65RU7105 blir bäst i test. Samsung UE43RU7405 blir bästa budget-TV och LG OLED65C8 bästa premium-TV.

95
92
92

Vilken är den bästa budget-TV:n?

Samsung UE43RU7405, Philips 43PUS6703 och LG 43UM7500

Vilken är den bästa budget-TV:n?

Samsung UE43RU7405 blir vår testvinnare i budgetprisklassen. Den har alla tekniska specifikationer man kan förvänta sig av en TV i den här prisklassen och får beröm på flera punkter i ett test. Dock är inte testomdömet enbart positivt.

Philips 43PUS6703 har en speciell belysning som tillför en dimension till ditt TV-tittande och producerar överlag en bra bild. Men den har vissa problem som framkommer i test och som drar ner helhetsintrycket en del.

LG producerar i allmänhet väldigt bra TV-apparater och LG 43UM7500 är inget undantag. Den har några fiffiga funktioner för exempelvis koppling till ditt ekosystem av smarta hem-produkter, men den har det lite kämpigt under vissa ljusförhållanden.

Funktioner och användarupplevelse

Om du har en eller flera smarta Samsung-produkter, till exempel ett kylskåp eller en tvättmaskin, så kan du koppla den till Samsung UE43RU7405 och få meddelanden direkt på TV:n om du exempelvis har glömt att stänga kylskåpsdörren eller om tvättmaskinen är klar.

Samsung UE43RU7405 går också att styra med röstassistenter såsom Amazon Alexa eller Google Assistant, så du behöver inte nödvändigtvis använda fjärrkontrollen för att byta kanal. Även LG 43UM7500 går att styra med röstkommandon.

Philips 43PUS6703 har, liksom många andra TV-apparater från Philips, så kallad Ambilight-belysning som färgmatchar det som visas på TV:n just nu och projicerar det på väggen bakom, vilken kan förhöja din upplevelse och ge en känsla av att TV:n är större än vad den här.

Både Samsung UE43RU7405 och LG 43UM7500 får goda omdömen i test för hur lätta de är att hantera sett till menysystem och annat. Philips 43PUS6703 får dock en del kritik i det avseendet, då testaren menar att menysystemet är segt att navigera i och att fjärrkontrollen inte fungerar helt optimalt.

94
94
91

Vilken är den bästa mellanklass-TV:n?

Samsung UE65RU7105, Sony Bravia KD-65XF9005 och LG 65UK6300

Vilken är den bästa mellanklass-TV:n?

Samsung UE65RU7105 är, i vår mening, den bästa mellanklass-TV:n av de modeller vi har bedömt. Den har en utmärkt energiklassning och en mycket bra färgåtergivning. I ett test lyfts dock vissa problem med bilden, liksom med ljudet.

Sony Bravia KD-65XF9005 får väldigt mycket beröm för bilden, men den har vissa problem med mjukvaran och är också generellt sett klart dyrare än Samsung UE65RU7105. Och även om de är en väl presterande TV så är prisskillnaden svår att motivera.

Även LG 65UK6300 är en mycket bra TV, med lättnavigerade menyer och möjlighet till röststyrning. Den lider däremot av vissa problem med bland annat ljusläckage som drar ner betyget något.

Funktioner och användarupplevelse

Alla tre modeller har inbyggt stöd för röststyrning för vissa av dess funktioner. LG 65UK6300 använder LG:s så kallade ThinQ-teknologi, vilket bland annat innebär att den kan kommunicera med andra ThinQ-produkter. Det innebär också att den har en typ av artificiell intelligens som kan lära sig att känna igen en användares beteende och preferenser.

En annan sak de har gemensamt är att det går att ladda ner ytterligare appar utöver de som är förinstallerade vid köp. Dock är Sony Bravia KD-65XF9005 den enda som drivs av Android TV, en speciell TV-version av Google Android. Du har bland annat tillgång till en viss del av Googles app-bibliotek, dock bara sådana som är anpassade för TV-apparater.

Vidare är de alla utrustade med så kallad Full Array LED, vilket innebär att LED-dioderna sitter direkt bakom bildskärmen istället för runt kanten (så kallad Edge LED). Detta ger bland annat bättre svärta och bättre ljusstyrka.

94
94
93

Vilken är den bästa premium-TV:n?

LG OLED65C8, Sony KD-65AG8 och Samsung QE65Q90R

Vilken är den bästa premium-TV:n?

LG OLED65C8 blir vår testvinnare i den här kategorin. Den får väldigt mycket beröm i tester för att den producerar en mycket bra bild och den har också en snygg design. Den lider dock av samma problem som många andra TV-apparater, nämligen att ljudet i de inbyggda högtalarna kanske inte alltid upplevs som det bästa.

Samsung QE65Q90R är även den en mycket bra TV och kan, liksom LG OLED65C8, stoltsera med en alldeles utmärkt bild och kan göra vissa inställningar automatiskt. Den har dock en generellt sett väldigt mycket dyrare prisbild än LG OLED65C8 och prisskillnaden är svår att motivera.

Sony KD-65AG8 är den som får högst betyg för det inbyggda ljudet, och överlag anses också bilden vara mycket bra. Bilden har dock vissa problem, och vissa testare anser inte att alla delar av menysystemet är särskilt lättnavigerat.

Funktioner och användarupplevelse

LG OLED65C8 kan även fylla rollen som ett slags “konstverk”, då den kan visa ett musikackompanjerat bildspel med miljöbilder från TripAdvisor. Samsung QE65Q90R har ett så kallat Ambient Mode där den kan visa olika typer av motiv, exempelvis bilder på olika konstverk eller ett bildspel som du sätter ihop själv.

Alla tre modeller har snabbknapp på fjärrkontrollen för Netflix, och LG OLED65C8 har även snabbknapp för Amazon Prime. En annan sak de har gemensamt är att vissa funktioner kan styras med röstkommandon, vilka du aktiverar med en speciell knapp på fjärrkontrollen. Det är också i fjärrkontrollen som mikrofonen för röststyrningen sitter.

Sony KD-65AG8 är den enda av de tre som drivs av den TV-anpassade versionen av Google Android och den har praktiskt nog en snabbknapp på fjärrkontrollen för att komma åt Google Play Store. Smart-menyn får dock kritik för att den är svårnavigerad. Samsung QE65Q90R får beröm för det goda apputbudet.