LG FH495BDS2

Test av tvättmaskiner

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi tvättmaskinerna

Det finns ett enormt utbud av tvättmaskiner och kan kännas som en överväldigande uppgift att hitta en modell som passar dina behov. I det här testet har vi fokuserat på frontmatade tvättmaskiner för att göra det lite enklare för dig att köpa rätt.

Vi har lagt vikt vid följande saker när vi bedömt och betygsatt tvättmaskinerna:

  • Tvättförmåga – full och halvfull maskin
  • Fläckborttagning – bomull och syntet
  • Energiklassning
  • Ljudnivå
  • Kapacitet – hur många kilo tvätt tar maskinen
  • Sköljning – hur mycket tvättmedel är kvar efter färdigt program
  • Centrifugering – hur mycket fukt är kvar efter färdigt program
  • Tid och program – huvudprogram, snabbprogram och EKO-program
  • Användarvänlighet – display, knappar och reglage

Innehålls­förteckning

Bästa tvättmaskin 2021

Vi har utsett tre testvinnare i olika prisklasser - LG FH495BDS2 i mellanklassen blir bäst i test. Samsung WW80J5426FW/EE blir bästa billiga tvättmaskin och LG FH6F9BDS2 blir bästa premiumval.

95
94
92

Därför är LG FH6F9BDS2 den bästa premiumtvättmaskinen

LG FH6F9BDS2, Samsung WW10M86INOA och Bosch WAXH2E0LSN

Därför är LG FH6F9BDS2 den bästa premiumtvättmaskinen

LG FH6F9BDS2 är vår testvinnare för den här prisklassen. Den har en utmärkt energiklassning och diverse inställningar för ekonomiska tvättprogram och olika trumrörelser. Den har också stöd för mobilstyrning via LG:s egen mobilapp.

Bosch WAXH2E0LSN har även den mobilstyrning och kan själv bland annat dosera tvättmedel och justera vattenförbrukning. Trumman är gjord för att vara skonsam mot kläderna och den har en slitstark yta.

Samsung WW10M86INOA kan, liksom de andra två, styras med mobilen och har en snygg design. Även här går det inte att klaga på energiklassningen och den kan själv styra flera aspekter i tvättningen. Det här hade kunnat vara en testvinnare, om det inte vore för det högre priset.

Program och tvättresultat

Liksom andra modeller från LG har FH6F9BDS2 så kallad TurboWash, som kan halvera tvättiden, och olika trumrörelser för olika typer av plagg.

Bosch WAXH2E0LSN har ett flertal program och dessutom en funktion för att själv justera vattenmängd och dosera tvättmedel. Den har ett 30-minuters snabbprogram och många av de längre programmen går att korta er betydligt. Testare bedömer tvättresultatet som gott.

Samsung WW10M86INOA är väldigt självgående, då du bara behöver fylla på med tvätt- och sköljmedel och sedan kan maskinen själv dosera efter behov. Den säger sedan till när det är dags att fylla på. Den har också en så kallad QuickDrive-funktion för att korta ner programmen.

Utformning och miljö

Byggkvaliteten är genomgående god på dessa tre maskiner. LG FH6F9BDS2 har en emaljerad framsidor, och en ljudnivå på 52 decibel, dock inte utan att Råd & Rön anmärker på ljudnivån vid centrifugering. Detsamma kan sägas om Bosch WAXH2E0LSN, ljudnivån för tvätt är låg men desto högre vid centrifugering.

Alla tre modeller går att styra med en mobilapp, vilket gör det enklare att välja rätt program om kontrollpanelerna inte är helt självförklarande för dig. Energiklassningen på alla tre är god, däremot så sticker LG FH6F9BDS2 ut med en trumma som rymmer 12 kg, medan de andra två får nöja sig med 10 kg.

93
91
91

Därför är Bosch WAU28US8SN den bästa budgettvättmaskinen

Bosch WAU28US8SN, Electrolux EW6F6248G5 och Siemens WM14N02LDN

Därför är Bosch WAU28US8SN den bästa budgettvättmaskinen

Trots att de tillhör en lägre prisklass bjuder ändå dessa tre maskiner på god funktionalitet. Testvinnaren Bosch WAU28US8SN tvättar bra, har ett praktiskt snabbprogram och en generös garanti på motorn från tillverkaren. Den är dessutom tystlåten.

Electrolux EW6F6248G5 och Siemens WM14M02LDN har en motor av liknande typ som Bosch WAU28USN8N, och även de erbjuder en lång garanti på den. De fungerar överlag mycket bra, men får se sig slagna av Bosch WAU28US8N bland annat på grund av kapaciteten och energiklassningen.

Program och tvättresultat

Bosch WAU28US8SN och Siemens WM14N02LDN har en del gemensamt, vilket inte är konstigt då de tillverkas av samma koncern. De har båda väldigt korta snabbprogram, 15 eller 30 minuter, och vissa av de längre programmen kan du också korta ner med upp till 65%.

Även Electrolux EW6F6248G5 har ett väldigt kort snabbprogram, bara 14 minuter. Det finns också ett antiallergi-program och maskinen justera själv tvättid och mängden vatten, dels för att spara på miljön men också för att inte tvätta kläderna längre än nödvändigt.

Utformning och miljö

Energiklassningen på de här tre maskinerna är väldigt snarlik. Bosch WAU28U2S8SN har klassning C, medan de andra två har klassning D. Electrolux EW6F6248G5 har den klart högsta officiella ljudnivån, 74 decibel. För jämförelse är den 49 respektive 52 decibel för Bosch WAU28U2S8SN och Siemens WM14N02LDN.

Liksom i fallet med energiklassningen så är kapaciteten på de här tre maskinerna väldigt snarlik. Siemens WM14N02LDN har minst trumma och rymmer 7 kg tvätt, jämfört med 8 kg för de andra två modellerna. Det ska dock sägas att detta inte i sig inte är särskilt lite, men om du har väldigt stor familj så kanske de här tre modellerna inte är att rekommendera. För en mindre familj eller för den delen enpersonshushåll så duger de alldeles utmärkt, generellt sett.

92
90
82

Därför är Bosch WAU28UE9SN den bästa mellanpristvättmaskinen

Bosch WAU28UE9SN, Electrolux EW6S5426E5 och Miele WSA023

Därför är Bosch WAU28UE9SN den bästa mellanpristvättmaskinen

Generellt sett så fungerar tvättmaskiner från Bosch väldigt väl och Bosch WAU28UE9SN är inget undantag. Den tvättar bra, är tystlåten och har några andra smarta finesser som du kanske kan tycka är användbara. Vi utser den därför till bäst i test i den här prisklassen.

Miele WSA023 är den generellt sett dyraste av de tre maskinerna i den här prisklassen. Den tvättar och centrifugerar dock mycket bra och har ett par program som kan vara användbara för dig som är ute i naturen mycket.

Electrolux EW65S426E5 sticker ut på det sättet att det är en betydligt kompaktare maskin än de andra två. Detta gör den väl lämpad för exempelvis sommarstugan, eller om du bara råkar ha ett ganska litet badrum där hemma. Den är tystlåten och får beröm för hur mycket tvätt som ryms.

Program och tvättresultat

Bosch WAU28UE9SN har program för exempelvis idrottskläder, jeans, ull och ömtåliga plagg. Det finns även ett snabbprogram som bara är en kvart långt beroende på inställningar och ett handtvättsprogram. Vissa av programmen går också att korta ner tack vare den så kallade VarioSpeed-funktionen, som kan göra längre program upp till 65% kortare. Resultatet är det inget fel på, förutom att Råd & Rön anser att sköljningen av syntetplagg inte är den bästa.

Electrolux SensiCare är en funktion som syftar till att minimera slitage på kläderna, och denna återfinns även hos Electrolux EW65S5426E5. Den har också en funktion som ser till att eventuellt sköljmedel alltid är jämnt fördelad i hela tvättlasten. Om du själv eller någon i familjen har allergier kanske ni har nytta av det speciella antiallergi-programmet. Varken testare eller köpare anmärker på tvättresultatet.

Miele WSA023 ger dig möjlighet att använda speciella tvättkapslar med tvätt- och sköljmedel som besparar dig besväret att måtta upp dessa för varje tvätt. Exempel på program är ett tjugominuters uppfräschningsprogram, ett speciellt program för utomhusplagg och ett för att impregnera.

Utformning och miljö

Electrolux EW65S5426E5 drar det kortaste strået när det gäller tvättkapacitet, men detta kommer sig naturligt av den kompaktare storleken. Dock imponeras många köpare av hur mycket tvätt som går i, storleken till trots. För att jämföra så rymmer Miele WSA023 bara ett kilo extra, trots att den är fullstor. Bosch WAU28UE9SN är klart bäst med en kapacitet på 9 kg.

Även sett till energiklassningen Electrolux EW65S5426E5 sämst, med en F-klassning enligt den nya standarden. Miele WSA023 och Bosch WAU28UE9SN är destro bättre med B- respektive C-klassning. Både Miele WSA023 och Bosch WAU28UE9SN har trummor med speciellt mönster för att minska slitage. Electrolux EW65S5426E5 värnar om dina kläder genom att justera programlängd och vattenmängd automatiskt för att inte tvätta dem för länge i onödan.

Tvättmaskin: Köpguide

När de första automatiska tvättmaskinerna för hemmabruk introducerades på marknaden 1937 var de inte bara mycket dyra, de var dessutom tvungna att förankras i golvet för att inte vandra iväg vid användning. Som tur är har både priset och tekniken förbättrats de senaste 80 åren och förhoppningsvis ska inte din nya tvättmaskin hoppa runt fullt lika mycket. Det är mycket att tänka på och många fakta att hålla i huvudet, men med vår guide blir det enkelt att välja rätt bland den uppsjö av tillverkare och modeller som nu erbjuds, oavsett vilken prisklass du söker.

Tänk igenom dina behov

Med den tekniska utvecklingen följer även ofrånkomligen ett ökat antal funktioner för våra vitvaror. Innan du bestämmer dig för vilken tvättmaskin du ska köpa är det bra att fundera över vad du faktiskt behöver. Lever du själv har du förstås andra behov än om du är del i ett större hushåll där kanske barn och ungdomar ingår. Räkna med att en uppsättning kläder väger ett kilo så får du en uppfattning om hur stor kapacitet du behöver. Något av det första att tänka på är hur stor plats maskinen får ta. För frontmatade tvättmaskiner är standard för yttermått 60x60 cm med en höjd mellan 85 och 90 cm. Men räds icke – det finns massor av lösningar för dig som inte har fullt så mycket yta till övers. Det finns exempelvis tvättmaskiner på hjul som går att rulla fram vid användning, extra grunda maskiner om djupet är problemet samt toppmatade maskiner om det är trångt på bredden. Du bör också fundera över om en torktumlare behövs och i så fall om du behöver en separat enhet eller om en kombinerad tvätt- och torkmaskin täcker dina behov.

Det kan vara bra att tänka igenom vilka slags program du behöver samt om du har något specialbehov som måste täckas. Normalt finns program i ett flertal temperaturer mellan 30 och 90 °C för vittvätt och kulörtvätt. Även fintvätts-, eco- och ylle-/ullprogram tillhör vanligheterna. Här kan du hålla utkik efter Woolmark-märkningen som endast ges till de maskiner som kan tvätta ylleplagg enligt organisationens höga standarder – en del kan till och med tvätta sådana ylleplagg som är märkta för endast handtvätt. Ett par steg upp från de mest basala behoven finns snabbprogram och tillval så som förtvätt, extra sköljningar, extra centrifugering och programmering av tid. Vissa maskiner har även mer avancerade funktioner som automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion, nattprogram med tyst centrifugering och appstyrning via wifi.

Electrolux31. Electrolux
Som världens största vitvarutillverkare och ägare av klassiska Wascator är det ingen tillfällighet om svenska Electrolux är det första du tänker på när du tänker på en tvättmaskin. I Europa säljer Electrolux utöver sin egen produktlinje även tvättmaskiner under det mer exklusiva varumärket AEG som har mycket stilrena och estetiskt tilltalande produkter. Budgetmärket Zanussi ägs också av Electrolux och har inte samma estetiska tilltal men konkurrerar istället med priset. Electro Helios maskiner tillverkas även de av Electroluxkoncernen och placeras prismässigt i låg- och mellansegmentet. Tidigare ingick Husqvarna i koncernen men maskiner under det varumärket tillverkas numera istället genom licens. Ett samarbete med Ikea resulterade i produkten Renlig som såldes i Ikeas butiker fram tills april 2017. Bland tillverkarens premiumprodukter finns funktioner som UltraCare™ Eco, där både tvättmedel och sköljmedel förblandas så att du kan minska mängden och sänka temperaturen. SteamCare kan du använda för att släta ut och fräscha upp skrynklade plagg för att minska tvättbehovet. En del maskiner kan anpassa energi- och vattenförbrukning för varje tvätt.

Bosch22. Bosch
1886 grundade uppfinnaren och ingenjören Robert Bosch sin lilla fabrik i Stuttgart. Sedan dess har Bosch vuxit och genom BSH Home Appliances som även innefattar Siemens är de störst i Europa på vitvaror. Den tyska tillverkaren gör produkter i premiumsegmentet som är kända för att ha en stor bredd av funktioner. Bland annat finns sedan 2015 ett flertal hushållsapparater med mobil teknik som låter dig styra dem på resande fot. På 70-talet utvecklade Bosch den första kombinerade tvätt- och torkmaskinen med ett nonstop-program där tvätt och tork följde automatiskt efter varandra. Genom att väga tvätten kan optimal mängd vatten användas och tillverkarens självdoserande maskiner håller ner tvättmedelsanvändningen. Varje tvättmaskin testas grundligt i fabriken innan de är redo för leverans.

siemens23. Siemens
Sedan Siemens började tillverka tvättmaskiner under 1950-talet har de kommit att bli en av de främsta och mest pålitliga leverantörerna av kvalitetsmaskiner. Oavsett om du söker enkelhet eller exklusivitet finns det något för dig i Siemens sortiment. Självdoserande maskiner, extra grunda maskiner och maskiner för integrering i hemmet är funktioner man kan finna i de olika prissegmenten. Gemensamt för Siemens tvättmaskiner är att de levererar ren och välcentrifugerad tvätt och att de har en tilltalande design. Även om de i test sällan hamnar överst på prispallen så är deras maskiner i mellansegmentet i absolut toppklass och ser sig bara slagna av betydligt dyrare modeller.

Miele24. Miele
Tyska Miele drivs sedan grundandet 1899 av familjerna Miele och Zinkann och tillverkade sin första tvättmaskin redan 1901. När företaget introducerade en centrifugering på 1200 rpm 1982 var det revolutionerande – trots att än högre hastigheter är standard idag är det andra faktorer som påverkar resultatet snarare än det ökade varvtalet. Ofta bäst i test och kända för sin kvalitet och maskiner med lång livslängd är Miele ett val för dig som har en lite större budget. Miele behåller de basala funktionerna men är fortfarande innovativa, som den patenterade skonsamma trumman som ser till att dina kläder alltid behandlas väl. Miele ger dessutom ett kvalitetsbevis på 10 år som fungerar som en extra garanti utöver den vanliga. Även om designen på maskinerna kan uppfattas som något steril ger de ett starkt intryck av kvalitet.

Cylinda25. Cylinda
1950 grundades Junga verkstäder, som sedan skulle bli Cylinda, av bonden Karl-Erik Andersson. Sin första tvättmaskin byggde han för att hans mor saknade en och för att han själv hade svårt att få sina verkstadskläder rena. Några modeller har en design som kan uppfattas som plottrig men överlag har maskinerna en modern look. Även om Cylindas modeller sällan hamnar i toppen av listorna så är fördelarna inte flashiga funktioner utan att prislappen är låg.

Whirlpool2

6. Whirlpool
Tillverkningen av tvättmaskiner började redan 1911 då bröderna Louis och Frederick Upton tillsammans med sin farbror Emory Upton startade sitt Upton Machine Company. Sedermera kom företaget att byta namn till Whirlpool Corporation. Som en av världens största vitvarutillverkare och ägare av en mängd olika varumärken har amerikanska Whirlpool sakta men säkert tagit sig in på den svenska marknaden. I Whirlpools premiumsortiment finns designprisvinnande maskiner med den lägsta ljudnivån på marknaden för dig som uppskattar tystnad. I de lägre prisklasserna finns inte samma fokus på estetik och bullerprevention men istället får man många bra funktioner för pengarna.

Samsung27. Samsung
Sydkoreanska Samsung gör inte bara telefoner och tv-apparater utan även tvättmaskiner. Med en placering från mellan till premium rankar sig elektronikgigantens maskiner generellt bra i tester och utmärker sig med sin goda centrifugeringsförmåga. Då många modeller har Samsungs digitala invertermotor finns det färre rörliga delar som kan gå sönder. Motorn som bygger på magnetdrift ger en tystare tvättning och kommer med 10 års garanti. Bland de funktioner man kan välja mellan finns AddWash™ som låter dig lägga till plagg efter att tvätten har startat, och EcoBubble™ som bildar ett rengörande skum av tvättmedel och luft som gör att du kan tvätta i lägre temperaturer och spara ström. Tvättmaskinsdesignen följer Samsungs övriga produktlinjer och ser modern och genomtänkt ut.

LG28. LG
Med ett flertal utmärkelser och en mängd stilrena designval så är LG ett av toppnamnen inom branschen. Med utmärkt tvätt- och centrifugeringsförmåga hamnar LG:s maskiner i både mellan- och premiumsegmentet ofta högt upp i testen. Något som ökar maskinernas livslängd är att motorn som driver trumman varken använder drivrem eller kolborstar utan istället är hopbyggd med själva trumman. Skulle motorn likväl gå sönder erbjuds 10 års garanti inklusive reparationskostnad och ytterligare 10 år om man väljer en maskin med LG Centum System™. Utöver detta finns funktioner så som allergivänliga True Steam™ eller snabba och energieffektiva Turbowash™ som kan förkorta tvättiden med upp till 49 minuter.

Candy6

9. Candy
I slutet av 50-talet uppfann Candy det som skulle bli den moderna frontmatade tvättmaskinen. När de själva beskriver sin vision är det fokus på innovation i kombination med användarvänlighet och prisvärdhet. Även om det främst är de senare som framträder tydligast går det även hitta nytänkande funktioner, så som möjligheten att styra maskinen via NFC – en teknik som finns inbyggd i de flesta moderna telefoner. Designmässigt är Candy kända för att ha en högre placerad lucka än konkurrenterna vilket gör maskinerna ergonomiska att använda. Ett flertal modeller finns dessutom i svart eller grå färg.

Typer och storlekar

Frontmatad eller toppmatad

I Europa används nästan uteslutande frontmatade tvättmaskiner och det inte utan anledning då fördelarna är många. Generellt sett har de låg energiförbrukning, låg vattenförbrukning och kräver mindre tvättmedel än de bästa toppmatade maskinerna. Trots en låg ljudnivå är de mer effektiva med varvtal upp till 2000 rpm (varv per minut) i jämförelse med maximalt 1140 rpm för toppmatade. Vill du ha en separat torktumlare kan den dessutom placeras direkt på maskinen eftersom alla knappar finns på framsidan. Det går även att montera en frontmatad tvättmaskin under en bänk eller till och med helintegrera i skåp i en tvättstuga på motsvarande sätt som en diskmaskin kan gömmas i ett kök.

Även om vi i Europa är vana vid tvättmaskiner med frontmatning så finns även en och annan toppmatad modell på marknaden. När ska du då överväga en sådan? Den mest uppenbara fördelen är att den ofta är extra smal så den ryms även på en liten yta. Detta beror både på att luckan öppnas uppåt istället för utåt i rummet, men även på att modellerna i regel har mindre bredd än sina frontmatade syskon. Ytterligare en fördel är att du inte behöver vara orolig för att det läcker och rinner ut vatten på golvet om tätningen i luckan går sönder. Vattnet hålls nämligen på plats automatiskt med gravitationens hjälp.

Tvättmaskin och tumlare kombinerat

I den urbana stadsmiljön där compact living blir allt vanligare är det sällan ytan finns (eller prioriteras) till att ha både tvättmaskin och torktumlare. Vilken tur då att det finns hybrider med det bästa av de två världarna. Maskinerna är typiskt sett lika stora som en normal tvättmaskin och behöver inte kosta mer. Den största behållningen med dessa maskiner är antagligen att det går att programmera en tvätt att starta på natten för att sedan ha varm, torr tvätt på morgonen när man vaknar. Jämfört med att ha två separata maskiner är förstås genomströmningen mindre, då det inte går att lägga i en ny tvätt medan torktumlaren gör sitt jobb. Då även tvättrumman måste torkas vid tumling blir torktiden längre än hos en fristående torktumlare Detta gör att denna maskintyp inte är optimal för större hushåll eller barnfamiljer. Att en del modeller står på hjul och varken kräver ett dedikerat eluttag eller ventilation tack vare en självrengörande kondensator, som ger möjlighet till en portabel användning. Detta har medfört att de blivit det givna valet till husvagn/husbil.

Energimärkning och Woolmark

Något som intresserar allt fler är tvättmaskinens energimärkning. Den regleras i lag och går från energiklass A till G, där A är mest effektiv. Utöver detta finns i Europa klasserna A+, A++ och A+++, där den senare ges till de maskinerna med absolut lägst effektförbrukning. På energimärkningen ska det förutom energieffektivitet även finnas information om årlig energianvändning i kWh, årsförbrukning av vatten i liter, kapacitet i antal kilo, centrifugeringsklass (skala A-G) samt ljudnivå i decibel (dB). En parameter som saknas är sköljförmågan, vilket kan innebära att tvätt- och sköljmedelsrester finns kvar vid programslutet om inte extra sköljning väljs till. Detta kan förstås göra energimärkningen missvisande, då den utgår från program utan den kanske nödvändiga extra sköljningen. Vid allergi eller känslighet mot tvättmedel är det här förstås en viktig faktor att ha med i beräkningen.

Köp, leverans och installation

När du har bestämt dig för vilken tvättmaskin du vill ha så är det dags att fundera över hur och var du ska köpa den. Idag går det lika bra att beställa online som i butik då du oftast kan lägga till både uppbärning och installation även om du handlar på nätet. Du kan också få hjälp att koppla ur och frakta bort din gamla maskin för en mindre kostnad. En del tillbehör kan också behöva köpas till: tilloppsslang, monteringsram om du vill ha tvättmaskin och tumlare monterade på varandra som pelare, eller kanske ett tvättmaskinsstativ för att få maskinen lite upphöjd från golvet för att slippa arbeta vid en låg höjd.

Elinstallation

För din säkerhet är det mycket viktigt att du låter en behörig elektriker sköta installationen av maskinens elanslutning då en felaktig installation utgör en direkt livsfara. En egengjord installation är inte bara olaglig, risken är dessutom stor att blir utan ersättning från försäkringsbolaget ifall olyckan är framme. Nu för tiden tillåts även inkoppling till ett jordat 220 volts-uttag med jordfelsbrytare i dusch- och badrum. Detta uttag måste ha en placering minst 1,7 meter ovanför golvet och även minst 0,6 meter från eventuell dusch eller badkar. Anslutning till ojordat uttag är alltså inte tillåtet i våtutrymmen men kan vara ok i exempelvis ett kök. Läs tvättmaskinens manual noggrant för att undvika fel. Vill du ha en egen tvättmaskin i din hyresrätt är det möjligt att hyresvärden kan hjälpa till med installationskostnaden för att på så sätt garantera att den blir korrekt utförd.

Vatteninstallation

På grund av att samtliga tvättmaskiner själva värmer upp vattnet till korrekt temperatur ska de alltid kopplas till kallvatten. I badrum är det vanligast att leda maskinens tömningsslang till en golvbrunn. Finns ej golvbrunn går det istället att ansluta avloppsröret till tvättställets rör med hjälp av en adapter som placeras mellan tvättstället och vattenlåset. Anslutning bör ej ske direkt till tvättstället då det riskerar att svämma över, ej heller till badkar då tvättmedlet kan skada emaljen. Felaktiga anslutningar riskerar dyra fukt- och vattenskador varför det är starkt rekommenderat att undvika installation i annat än våtrum med golvbrunn. Det ska sägas att en del tvättmaskiner har inbyggt översvämningsskydd vilket möjliggör placering även på exempelvis ett trägolv. Tänk dock på att ditt försäkringsbolag kan ha speciella regler för detta så hör med dem först och använd ditt eget omdöme.

Vanliga fel

Om olyckan är framme och tvättmaskinen går sönder eller bara står och blinkar rött är det lätt att få en känsla av hopplöshet. En del problem kan du lösa själv medan andra kräver att maskinen lämnas in för reparation, något som inte nödvändigtvis är lönsamt om du inte har garanti kvar. Har garantin gått ut på en billig modell lönar det sig antagligen att köpa en ny istället för att laga den gamla. En vanlig undran när det rör försäkringsfrågor gäller om tvättmaskin räknas som vitvara och om det går under lösöre. Svaret är att det beror på – normalt är att vitvaror, där alltså tvättmaskin ingår, ses som egendom som är fast installerad och alltså inte är lösöre. Om tvättmaskinen inte ingår i den utrustning som fanns i bostaden när du flyttade in – om du bekostat den själv t ex – är det mycket möjligt att den räknas som lösöre. Hör med ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan. En bra plats att påbörja felsökningen är i maskinens manual. Har du slängt den eller är osäker på i vilken av lådorna med viktiga papper den ligger så går det oftast att hitta den på nätet genom att söka på modellnamnet + manual. Även om det ibland är ofrånkomligt att läsa bruksanvisningen följer här några av de vanligaste problemen och tänkbara lösningar på dem.

Illaluktande tvättmaskin/tvätt

Du kanske precis har köpt en ny tvättmaskin, första tvätten och kanske även nästkommande luktar suspekt. Ingen orsak till panik. Det är vanligt att man behöver köra ett program utan tvätt för att rensa bort rester från tillverkningen i trumman. Här är det bra att konsultera manualen, men hittar man den inte kan man köra ett normallångt program på högsta värmen med en låg dos tvättmedel för att vara på den säkra sidan. Efter detta ska tvättmaskinen gå att använda utan ge ifrån sig dålig lukt.

Om tvätten har en sur lukt kan tvättmaskinen behöva rengöras. I bruksanvisningen står det hur tillverkaren rekommenderar att man går tillväga. För att undvika felaktig hantering är det bra att följa de råd som ges där. Ett gammalt husmorsknep är dock att köra ett program på 90 °C med 3 dl ättika istället för tvättmedel. Först bör dock tvättmedelsbehållaren och dess delar rengöras och torkas. När programmet är klart får maskinen stå med luckan öppen så att den torkar invändigt. Att ha luckan öppen mellan tvättar är ett bra sätt att undvika dålig lukt. Torka slutligen av tätningen till luckan men en fuktad trasa och kontrollera så att ingen smuts finns kvar inuti trumman.

Tvätten blir inte ren, får fläckar eller blir missfärgad

De allra flesta fläckar går bort med vanliga tvättprogram. Vissa fläckar kan dock verka omöjliga att få bort och det finns få saker som är så frustrerande som när tvättmaskinen inte tvättar rent. Kontrollera så att inte för lite tvättmedel har använts eller att det är för mycket tvätt. Har din tvättmaskin förtvätt som tillval kan du utöver tvättmedlet i facket för huvudtvätt (markerat med två streck) hälla i lite tvättmedel i facket markerat med ett sträck och tvätta på så hög temperatur som plagget tillåter. Ibland kan det dock behövas starkare medel. När det gäller fläckborttagning ligger knepet i att inte vänta för länge med att behandla fläcken samt att veta vad som fungerar på vilken sorts fläck. Att salt går att använda på rödvin är ett känt knep. En generell regel är att inte försöka gnugga bort en fläck. Det som händer när du gnuggar är att fläcken går in i materialet och när den väl gjort det kan loppet mycket väl vara kört. Försök istället att lösa upp fläcken med ett fläckborttagningsmedel anpassat för din situation. Badda på medlet försiktigt, gärna med en handduk under som kan suga upp resterna. Använd även gärna en tvättlapp för att suga upp fläcken från ovansidan. När du är nöjd med resultatet måste du köra ditt plagg i maskinen eller skölja det noggrant för att få bort resterna av medlet. Om inget av ovanstående hjälper eller om plagget kanske inte tål höga temperaturer eller är svårhanterat (exempelvis en ryamatta) är det möjligt att kemtvätt är det enda verktyget som återstår.

Ett av tvättmaskinens främsta syften är ju att göra smutsig tvätt till ren, så vad gör man om en tur i maskinen ger fläckar istället för att ta bort dem? Ser fläckarna ut att kunna vara tvättmedel kan du se över din dosering – följ de anvisningar som finns på tvättmedelsförpackningen och tänk på att det mesta vattnet i Sverige är mjukt. Vid hårt smutsad tvätt kan du ha något större mängd tvättmedel än den angivna men överdriv inte – då riskerar istället medlet att stanna kvar i kläderna efter programslutet. Tillkommer det fettliknande fläckar efter tvätt kan du behöva rengöra din maskin. Följ först och främst anvisningarna för rengöring i bruksanvisningen. Alternativt kan du testa att rengöra med ättika så som beskrivs några stycken upp.

Att tvätten blir missfärgad beror oftast på sorteringsslarv. Vit tvätt är känsligast och nyinköpta plagg som tvättas för första gången är extra benägna att färga av sig. En mindre vanlig orsak till missfärgning är att ämnen i vattnet fälls ut när de reagerar med tvättmedlet. Detta sker nästan uteslutande i hushåll som har egen brunn. Vattnet bör kontrolleras kontinuerligt för att undvika förhöjda halter, både när du dricker och tvättar i det.

Tvättmaskinen tömmer inte vatten/centrifugerar ej

Kontrollera att vattnet kan rinna ut ur maskinen genom att rensa pumpfiltret och kontrollera avloppsslangen. Vanligtvis är det inte centrifugeringen i sig som är problemet, utan att vattnet inte kan rinna ut. Ofta kombineras problemet med att luckan går i baklås och går ej att öppna (Error E20). Att en lucka går i baklås kan ha flera olika orsaker men ofta beror det just på att tvättmaskinen tömmer dåligt och att det är vatten kvar i maskinen. Börja med att rengöra pumpfiltret (kan också kallas nålfälla/nålfilter eller misstas för ett luddfilter). Filtret är till för att fånga upp lösa föremål så som knappar och mynt och om det sätts igen kan maskinen få svårt att pumpa ut vatten. Koppla alltid ur maskinen innan rengöring och kom ihåg att det kan finnas vatten som är 90 °C där så du kanske måste låta det svalna först. Oftast kan en urpumpning av eventuellt vatten ske genom en nödtömningsslang i anslutning till filtret. Efter du tömt ut vattnet plockar du bort filtret och rengör det noggrant innan du sätter tillbaka det. Det är vanligt att luckan öppnas efter att maskinen varit utan el ett tag, men om den inte öppnats tills du ska koppla in den igen kan du testa att köra ett kort program och se om den öppnas vid programslut. Löser inte detta problemet kan nödöppningen behöva utföras av en tekniker.

Tvättmaskinen vibrerar eller gör oljud

Om maskinen vibrerar, bullrar, rasslar eller tjuter kan det bero på flera saker. Vibrationer och buller kan bero på att maskinen står obalanserat. Om den är balanserad och rasslar kan det vara någonting som har fastnat i pumpfiltret. Det kan också vara så att du behöver sätta på vibrationsdämpare/gummifötter på tvättmaskinens fötter för att ge ytterligare dämpning. Låter det istället som tjut eller gnissel kan maskinens drivrem skava mot trumman eller någon annan mekanik. Har du garantitid kvar så kan du få hjälp att lägga den tillrätta av en tekniker. Det går också oftast byta rem själv så länge det fortfarande säljs reservdelar till din modell.

Tvättmaskinen startar inte eller stannar

Se så att maskinens kontrollampa lyser och att maskinen får ström. Kanske behöver du byta en säkring? Kontrollera så att luckan fungerar som den ska och att den är ordentligt stängd. Om maskinen får ström men inte startar programmet eller pausar efter en kort stund är det troligtvis ett inflödesproblem och maskinen tar inte in vatten. Kontrollera att det inte är några veck på inloppsslangen samt att vattenkranen är öppen.

Källor

Råd & Rön - mars 2018
Experttest av 142 tvättmaskiner

Trusted Reviews - september 2018
Experttest av Miele WDB020

Trusted Reviews - december 2017
Experttest av LG FH6F9BDS2

Good Housekeeping - september 2015
Experttest av Miele WMB120

M3 - augusti 2014
Experttest av Samsung WW900010H9600EW/EG

Good Housekeeping - mars 2016
Experttest av Samsung WW80K6414QW

Råd & Rön - juli 2019
Experttest av 151 tvättmaskiner

Råd & Rön - augusti 2019
Experttest av 151 tvättmaskiner

Råd & Rön
Experttest av 74 tvättmaskiner

Elgiganten
Kundrecensioner av Bosch WAU28UE9SN

Elgiganten
Kundrecensioner av Electrolux EW6S5426E5

Elgiganten
Kundrecensioner av Bosch WAXH2E0LSN

WhiteAway
Kundrecensioner av Electrolux EW6F6248G5