Test: Braun Oral-B Smart 4 4000N - Smart borste med appstöd

Produkt: Eltandborste Prisklass: Mellan Borstinställningar: 3 Batteritid: Två veckor Oscilleringar/min: 10 500 Inkluderade borsthuvuden: 2 Timer: Ja Trycksensor: Ja Inbyggd display: Nej

Smart 4 är ett exempel på en eltandborste från Oral-B som har stöd för bluetooth. Detta gör att du kan ansluta tandborsten till din mobiltelefon och med hjälp av en app från Oral-B kan du få hjälp och feedback med din borstning. Den visar bland annat hur länge du har borstat och för statistik över hur bra du borstar.

I övrigt har tandborsten en design som väl känns igen från många andra modeller från Oral-B. Handtaget är enkelt designat, med en strömbrytare som också används för att byta borstinställning (det finns tre olika) och en indikator som visar när det är dags att ladda batteriet. Borsten har en inbyggd trycksensor och en tvåminuterstimer.

Det medföljer två borsthuvuden och laddstället har en medföljande hållare för dessa. Som vanligt med Oral-B så finns det ett flertal olika borsthuvuden att välja på, beroende på dina preferenser. Batteriet räcker ungefär två veckor, vilket är en utmärkt siffra.

Hur användbar är appen?

En testare på Electric Teeth menar att borsten i sig är en bra tandborste, men att den har vissa nackdelar gentemot andra modeller i Oral-B:s produktlinje. Till exempel anser testaren att det är ett minus att det inte medföljer något ställ för mobiltelefonen, med tanke på appfunktionaliteten och att andra modeller från Oral-B inkluderar en sådan.

Själva appen anser testaren kan ha sina fördelar, även om han själv inte är så förtjust i den. Han upplever bland annat att det är lite för mycket jobb att ansluta mobilen till tandborsten varje gång man ska borsta, och han påpekar också att statistiken i appen blir missvisande om man är två som delar på tandborsten.

Testaren är heller inte helt överens med proceduren att man måste trycka flera gånger på strömknappen för att byta borstinställning, samt att man måste använda appen för att kunna se vilken inställning du använder just nu. Han tycker också att det hade varit praktiskt att kunna se mer detaljerad batteristatus.

  • Appstöd
  • Bra batteritid
  • Trycksensor
  • Ingen medföljande mobilhållare
87

Källor

Electric Teeth - april 2018
Experttest av Braun Oral-B Smart 4 4000N