0 100 83 1

Test: Daikin NX35 - Tyslåten, men inte den energieffektivaste

Produkt: Luftvärmepump Prisklass: Budget Energiklass kylning: A+ Energiklass uppvärmning: A+ SCOP: 4,2 SEER: 5,6 Ljudnivå utomhusdel: 48 dB Ljudnivå inomhusdel: 41 dB Fjärrkontroll: Ja Partikelfilter: Ja

Daikin NX35 är optimerad för kalla klimat, bland annat på det sättet avfrostningen fungerar. NX35 ska kunna gå i upp till tre timmar mellan avfrostningarna, även i -15 grader, och den processen ska även kunna vara avklarad mycket snabbt. I utedelen finns dessutom ett värmeväxlarbatteri, vilket är mer energieffektivt än en värmekabel. Detta gör det till en lämplig modell exempelvis för dig som har ett fritidshus i Norrland.

Inomhusdelen av luftvärmepumpen är kompakt och knappt tre decimeter hög, vilket gör den lätt att placera. Separat sålda tillbehör gör att enheten går att styra med mobilen. Hela enheten är tämligen tystgående, men energiklassningen är bara A+, vilket inte är mer än godkänt. Samma sak kan sägas om SCOP- och SEER-värdena.

Ljudnivån ger plus i kanten

NX35 placerar sig på den övre halvan i ett stort test gjort av norska Forbrukerrådet, med 71,9 poäng av 100 möjliga. Den får höga poäng för framförallt effekten och ljudnivån. Folksam ger den omdömet ”Bra val”, då den får höga betyg på både Energi, Miljö, Garanti och Försäkring.

Det som drar ner betyget i testet hos Forbrukerrådet är framförallt att SCOP-, COP- och SEER-värdena inte är de bästa. Folksam ger minus i kanten på kategorin Funktion på grund av att stöd för fjärrstyrning inte ingår i köpet, utan måste köpas till.

  • Tyst
  • Fjärrkontroll
  • Partikelfilter
  • Förhållandevis låg energiklassning
  • SCOP och SEER inte mer än godkända
83

Källor

Forbrukerrådet - juni 2015
Experttest av 35 luftvärmepumpar

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar