0 100 83 1

Test: Daikin Origo 35 - Tystgående, men något låg energiklassning

Produkt: Luftvärmepump Prisklass: Mellan Energiklass kylning: A+ Energiklass uppvärmning: A SCOP: 3,83 SEER: 4,93 Ljudnivå utomhusdel: 49 dB Ljudnivå inomhusdel: 39 dB Fjärrkontroll: Ja Partikelfilter: Ja

Den här luft-luftvärmepumpen bör inte ha några problem att hantera vintertemperaturerna ens på nordliga breddgrader, då den har en garanterad effekt även vid så låg temperatur som -25 grader. Perfekt för fritidshuset i Norrland! Den här modellen är lämplig för hus upp till 125 m² och har steglös underhållsvärme på mellan 10 och 30 grader.

Det finns en timerfunktion som gör att du kan välja mellan fyra olika inställningar på värmepumpen och till exempel spara energi när du inte är hemma. Inomhusdelens värmespridningsegenskaper gör att du kan få varma golv, beroende på var du placerar den. Ljudnivån är förhållandevis tyst, inomhusdelen ligger på 39 decibel när den är som mest högljudd.

Rekommenderad av Folksam

Origo 35 blir utnämnd till ”Bra val” av Folksam i deras värmepumpstest. Den får goda betyg i kategorierna Energi, Miljö, Garanti och Försäkring, varav den i de två sistnämnda fick högsta möjliga betyg.

Den hamnar dock precis på gränsen för att få ”Bra val”-stämpeln, och den får inte mer än godkänt i kategorin Funktion. Det som föranleder detta är att fjärrstyrning via till exempel mobilapp inte ingår, utan måste köpas till.

  • Fjärrkontroll
  • Tyst
  • Partikelfilter
  • Energiklassningen inte mer än godkänd
83

Källor

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar