Eltandborste

Test av eltandborstar

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi eltandborstarna

Tandhälsa är ingenting man ska slarva med. Tandläkare tenderar att rekommendera att man använder en eltandborste för att få bästa resultat. Men att köpa en eltandborste kanske inte är så enkelt som man kan tro, då de finns i en rad olika prisklasser och utföranden.

Vi har tittat på följande saker för att hitta den bästa tandborsten:

  • Ergonomi för stora och små händer
  • Åtkomst på svåra ställen i munnen
  • Effektivitet mot plack och bakteriebeläggningar
  • Renhetskänsla
  • Antal borstlägen och inställningar
  • Medföljande borsthuvuden och andra tillbehör
  • Batteritid
  • Funktioner såsom inbyggd display och appstöd

Billigare modeller kan mycket väl göra jobbet på ett fullt godkänt sätt, men om det är så att du vill ha fler inställningar eller en tandborste som är praktisk att resa med så bör du överväga en något dyrare modell.

Innehålls­förteckning

Bästa eltandborste 2019

Vi har utsett tre testvinnare - mellanklasseltandborsten Braun Oral-B Genius 9000 blir bäst i test. Philips Sonicare Easyclean HX6511 blir bästa billiga eltandborste och Philips Sonicare Diamondclean HX9331 blir bästa premiumeltandborste.

94
88
87

Därför är Braun Oral-B Genius 9000 den bästa mellanklasstandborsten

Braun Oral-B Genius 9000, Braun Oral-B Smart 4 4000N och Philips Sonicare ProtectiveClean HX6803

Därför är Braun Oral-B Genius 9000 den bästa mellanklasstandborsten

Braun Oral-B Genius 9000, som är vår testvinnare i den här prisklassen, är en smart byggd och välfungerande tandborste, som ofta är fallet med Oral-B. Den har fler smarta funktioner än billigare modeller från Oral-B, bland annat går den att ansluta till en mobilapp och det medföljer ett smart resefodral.

Ett något billigare alternativ från Oral-B är Smart 4 4000N. Även här finns möjlighet att ansluta till mobilapp, men en testare ifrågasätter hur bra den fungerar och det faktum att det inte medföljer någon mobilhållare, trots att Braun marknadsför den på möjligheten att koppla till en mobiltelefon.

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803 får mycket beröm för sin batteritid, vilken i samband med test var längre än vad tillverkaren anger. Testaren gillar också att borsten har smarta funktioner för att hjälpa dig hålla koll på när huvudet ska bytas. Det följer dock bara med ett huvud vid köp.

Borstning

Oral-B Genius 9000 åstadkommer ett utmärkt borstresultat och har hela sex olika borstinställningar, och den har dessutom en digital display för att visa vilken inställning du använder. Om du vill kan du ta hjälp av en mobilapp för att borsta bättre.

Oral-B Smart 4 får godkänt för hur den borstar, men den har ”bara” tre olika borstinställningar, och i ett test får den kritik för att det är svårt att veta vilken man använder, då borsten inte har någon digital display. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803 borstar mycket bra och stänger också av sig automatiskt efter två minuter.

Batteritid

Philips uppger att Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803 har två veckors batteritid, men när den testas räcker batteriet i hela fem veckor. En LED-lampa på handtaget blinkar på olika sätt för att markera hur mycket batteri som är kvar.

Även om Oral-B Genius 9000 officiellt sett har batteri för två veckor räckte batteriet ett par extra dagar utöver det i ett test. Den går dessutom att ladda i resefodralet. Smart 4 har bara en vanlig laddare, men batteritiden är fullt godkänd.

92
91
87

Därför är Philips Sonicare DiamondClean HX9924 den bästa premiumtandborsten

Foreo ISSA, Philips Sonicare DiamondClean HX9331 och Philips Sonicare DiamondClean HX9924

Därför är Philips Sonicare DiamondClean HX9924 den bästa premiumtandborsten

Foreo ISSA ska ha all heder för att den är nytänkande. Designen liknar ingenting vi har sett från någon annan tillverkare, borsthuvudena varar länge och batteritiden är helt fantastisk. Den vägs dock ner av en rad missar i designen och i tester har den inte fått så smickrande omdömen om hur bra den borstar.

Om du är villig att lägga vilka pengar som helst för att få det allra bästa bör du överväga Philips Sonicare DiamondClean HX9924. Den är fullpackad med inställningar och smarta funktioner, och utöver att vara snygg så borstar den väldigt bra. Men den är väldigt dyr att köpa och därför svår att rekommendera.

Bästa premiumtandborste blir istället den betydligt billigare Philips Sonicare DiamondClean HX9331. Den är inte lika generös på inställningar och tillbehör som sin dyrare kusin, men den borstar alldeles utmärkt och sitter ändå på några smarta funktioner.

Borstning

Philips HX9924 och Philips HX9331 använder båda Sonicare-teknologi, som pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna för bättre rengöring. Båda går att ansluta till en mobilapp som kan hjälpa dig med borstningarna och de har ett flertal borstinställningar.

Foreo ISSA har två olika typer av borsthuvuden, ett med enbart strån i silikon och en med både silikonstrån och konventionella tandborststrån. Det förstnämnda är standard och är designat för att förhindra bakterietillväxt och för att hålla länge. Dock blir inte borstresultatet det bästa, vilket det vittnas om i recension.

Batteritid

De flesta tandborstarna på marknaden idag har en batteritid på mellan en och tre veckor. Foreo ISSA:s batteritid på hela sex månader är därför högst anmärkningsvärd. Laddningen görs med en USB-sladd, istället för en stickkontakt, och är avklarad på drygt en timme, vilket också det är anmärkningsvärt.

Både Philips HX9331 och Philips HX9924 klarar sig ungefär tre veckor på en laddning, vilket för gemene man är mer än tillräckligt. Den medföljande laddaren är utformad som ett glas, vilket gör den mer estetiskt tilltalande än vissa andra laddare. Båda går också att ladda direkt i det medföljande resefodralet, vilket såklart är praktiskt när man är på resande fot.

90
89
83

Därför är Philips Sonicare EasyClean HX6511 den bästa billiga eltandborsten

Braun Oral-B Vitality Cross Action, Philips Sonicare EasyClean HX6511 och Braun Oral-B Pro 3000

Därför är Philips Sonicare EasyClean HX6511 den bästa billiga eltandborsten

Sett till hur de presterar med själva borstningen är det väldigt jämnt mellan dessa tre, även om Braun Oral-B Pro 3000 får plus i kanten för att ha flera valmöjligheter på borstinställningar. Frågetecken på om trycksensorn är känslig nog är det som drar ner totalbetyget mest.

Bäst i prisklassen blir istället den något billigare Philips Sonicare EasyClean HX6511, framförallt för att den har en imponerande lång batteritid. Den är också enkelt och rejält byggd. Det som kan göra att den inte tilltalar alla är att den bara har en borstinställning och att den inte har någon trycksensor.

Billigaste alternativet i den här prisklassen är Braun Oral-B Vitality Cross Action. Här är det dock en fråga om att du får vad du betalar för. En testare menar att det inte är något fel på hur bra den borstar, men batteritiden är inte den bästa och den har bara en borstinställning.

Borstning

Eltandborstar i den här prisklassen brukar vanligtvis inte ha jättemånga valmöjligheter på borstinställningar, och så är även fallet med Oral-B Vitality Cross Action och Philips HX6511, som båda bara har en inställning. De får dock båda beröm för att de borstar på ett bra sätt.

Oral-B Pro 3000 sticker ut hakan lite genom att ha tre olika inställningar på borstningen, och den har även en lampa för trycksensorn. Denna anser dock en testare inte fungerar helt och hållet som den ska. I övrigt presterar Oral-B Pro 3000 bra.

Batteritid

I tester har Oral-B Pro 3000 visat på utmärkt batteritid, och till och med överträffat tillverkarens siffra. Testaren spekulerar dock i att batteritiden kan ligga närmare tillverkarens siffra när man har använt borsten en tid. Oral-B Vitality Cross Action har en blygsammare batteritid på ungefär fem dagar, vilket är i snålaste laget, speciellt om man är fler som delar på en borste genom att använda olika borsthuvuden.

Philips HX6511 har däremot visat på utmärkt batteritid och ska enligt Philips hålla runt två veckor på en laddning, och i ett test höll batteriet till och med längre än så. Den har också en batteriteknologi som testaren spekulerar i är hållbarare än den som andra tillverkare vanligen använder.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

Hur man borstar med en eltandborste beror lite på vad för rörelsetyp borsten använder. Oftast handlar det antingen om en oscillerande eller sonisk borste. Att en eltandborste oscillerar innebär att huvudet rör sig i en roterande rörelse upp och ner och sida till sida.

En sonisk borste, å andra sidan, vibrerar bara. Detta medför bland annat att du behöver röra på borsten mer än vad du behöver göra med en oscillerande. Vilken typ av rörelse som ger bäst resultat handlar i mångt och mycket om tycke och smak. Det som går att konstatera är att en sonisk borste ger en annan borstupplevelse än en oscillerande (vilket är det vanligaste).

Kan man borsta för hårt med en eltandborste?

Ja, precis som med en vanlig eltandborste bör man inte borsta för hårt. Beroende på vilken modell av eltandborste du väljer så kan den faktiskt säga till när du borstar för hårt, ofta med hjälp av en varningslampa och vibration.
Hur länge ska man borsta tänderna med en eltandborste?
Även om en eltandborste är effektivare än en manuell tandborste bör du fortfarande borsta tänderna i två minuter morgon och kväll. En väldigt vanligt förekommande funktion i moderna eltandborstar är att de har en inbyggd timer som hjälper dig hålla koll på hur länge du har borstat.

Hur ofta ska man byta ut borsthuvudet?

Oral-B rekommenderar att man byter ut borsthuvudet minst var tredje månad, en rekommendation som vissa tandläkare stämmer in i. En praktisk sak med borsthuvuden från Oral-B är att den har speciella strån som bleknar allt eftersom huvudet används och som på så sätt ger en visuell indikator på när huvudet behöver bytas.

Från vilken ålder kan barn använda tandborste?

Enligt 1177 finns ingen åldersgräns för att använda eltandborste. Däremot så behöver du som vuxen hjälpa ditt barn att borsta tänderna under de första åren för att se till att det blir ordentligt gjort. En sak man också kan tänka på är att tandborsten har ett huvud som inte är för stort, då det finns risk för att borsten då inte kommer åt överallt.

Hur laddar man en eltandborste?

Det vanligaste är att eltandborsten har ett medföljande laddningsställ som man ställer borsten på när det är dags att ladda. Philips har valt att utforma laddaren till vissa av sina modeller som ett glas som man helt enkelt ställer ner borsten i. Vissa modeller har också ett medföljande reseetui som kan användas för att ladda tandborsten.

Källor

Dentistry Blogger
Experttest av Braun Oral-B Vitality Cross Action

Philips
Kundrecensioner av Philips Sonicare Easyclean HX6511

Expert Reviews - november 2017
Experttest av Philips Sonicare EasyClean HX6511

Moo.Review - september 2018
Experttest av Braun Oral-B Pro 3000

Expert Reviews  - november 2018
Experttest av Braun Oral-B Genius 9000

Electric Teeth
Experttest av Braun Oral-B Smart 4 4000N

T3 - juni 2016
Experttest av Colgate Proclinical A1500

Moo.Review - september 2018
Experttest av Foreo ISSA

Expert Reviews - december 2016
Experttest av Philips Sonicare DiamondClean HX9331

Electric Teeth - april 2018
Experttest av Philips DiamondClean HX9924

Electric Teeth - juni 2019
Experttest av Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803