0 100 78 1

Test: Fiskars Brasserie - Bra gjutjärnsstekpanna, men den har sina brister

Produkt: Stekpanna Material: Gjutjärn Diameter: 27 cm Induktion: Ja Non-stick-beläggning: Nej Hängögla: Nej Ugnssäker: Ja

Den här gjutjärnspannan har en beläggning av porslinsemalj, som förenklar underhållet av pannan och skyddar den mot rost. Den tål höga temperaturer på spisen och upp till 240 grader i ugnen. I likhet med de flesta gjutjärnspannor så har den ingen traditionell non-stick-beläggning, utan det bildas en i pannan naturligt allt eftersom den används.

Den här stekpannan har trähandtag som tyvärr saknar hängögla. Och även om stekpannan i sig är ugnssäker så är handtaget det inte, utan det måste avlägsnas om pannan ska ställas i ugnen. Stekpannan kan heller inte maskindiskas.

Enkel att hålla ren

Fiskars Brasserie blir testvinnare i Expressens test av sju olika stekpannor och får betyget 3,5 av 5. Expressen berömmer den för snabb upphettning och hur väl den behåller värmen. Faktumet att den är lätt att rengöra och att handtaget inte blir varmt får också plus.

Dock får den minus för att värmespridningen inte är den bästa, vilket inte är ovanligt för gjutjärnspannor. Stekresultaten får 3,3 av 5 i betyg, och det som drar ner mest är resultaten för ägg och pannkakor, som blir bara medelhöga.

  • Snabb uppvärmning
  • Lätt att rengöra
  • Handtaget blir inte varmt
  • Ojämn värme
  • Handtaget måste tas av om pannan ska in i ugnen
78

Källor

Expressen - mars 2018
Experttest av sju stekpannor