Test av fläktar

Baserat på 11 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi fläktarna

En fläkt kan vara ack så värdefull under de varmaste sommarmånaderna, vare sig det är en mindre modell du har på skrivbordet på jobbet eller en större som står på golvet i vardagsrummet. Beroende på vilken modell du väljer kan du ha den igång i sovrummet hela natten utan att den stör sömnen, och vissa kan till och med rena luften åt dig.

Vi har bedömt tre olika modeller av bordsfläktar och sex modeller av golvfläktar, varav tre i en något högre prisklass. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter:

  • Antal valbara hastigheter
  • Längd på sladden
  • Om det medföljer en fjärrkontroll
  • Ljudnivå
  • Om fläkten kan oscillera
  • Användarvänlighet
  • Effekt

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - golvfläkten Honeywell HSF600WE4 blir bäst i test. Honeywell HT-900 blir bästa bordsfläkt och Honeywell HY290E4 blir bästa premiumfläkt.

95
88
85

Därför är Honeywell HSF600WE4 den bästa golvfläkten

Bionaire BTF002X, TriStar VE-5951 och Honeywell HSF600WE4

Därför är Honeywell HSF600WE4 den bästa golvfläkten

Honeywell HY254E4 är, enligt vår bedömning, bäst i kategorin golvfläktar. Den har en stilren design och praktiska egenskaper såsom timer och inbyggd förvaring för fjärrkontrollen. Den anses av de flesta kunderna vara ett bra köp, med några undantag.

Bionaire BTF002X har de flesta funktioner som man kan förvänta sig av en golvfläkt i den här prisklassen. Den ådrar sig dock en del kritik från köpare för att den är bullrig och för att den känns plastig.

TriStar VE-5951 upplevs även den som högljudd, även på den lägsta hastigheten. Den bedöms också vara svårmonterad. Den får dock beröm för effekten och designen.

Funktionalitet och egenskaper

Den medföljande fjärrkontrollen till Honeywell HSF600WE4 gör det enkelt att justera inställningarna på fläkten, men det finns också en lättmanövrerad kontrollpanel på framsidan.Rent allmänt anser köparna att den fungerar bra, vissa menar dock att den blåser lite klent.

Bionaire BTF002X får som sagt kritik för sin ljudnivå, och alla är heller inte helt förtjusta i dess inbyggda LED-display, vilken vissa kunder har behövt täcka över då ljuset är för störande när de är släckt. Själva fläktfunktionen är det dock inget fel på.

Som nämns ovan får TriStar VE-5951 kritik för vissa saker, men den får också en del beröm. Den kromade designen är en sak som drar upp betyget, och den beskrivs även som stabil och välbyggd. LIksom de andra två följer det med en fjärrkontroll.

93
92
91

Därför är Honeywell HY290E4 den bästa premiumgolvfläkten

Honeywell HYF290E4, Dyson Pure Hot+Cool och Tristar VE-5975

Därför är Honeywell HY290E4 den bästa premiumgolvfläkten

Honeywell HY290E4 blir vår testvinnare för kategorin golvfläktar i premiumsegmentet. Den har allt man kan förvänta sig av en fläkt till det här priset, och den har också gott om valbara hastigheter och en låg ljudnivå. Den tycks dock ha en viss tendens att vibrera en del, vilket blir mer påtagligt när den står på hårt underlag.

Dyson Pure Hot+Cool är, precis som de flesta produkter från Dyson, en väldigt välfungerande fläkt som kan rena luften och även sprida varmluft om det skulle vara lite kallare. Den kan även styras med mobilapp, men den markant högre prisbilden gentemot konkurrenterna är svår att motivera.

Tristar VE-5975 är en robust fläkt byggd i metall som har en kraftfullare motor än många andra modeller på marknaden. Den har dock bara tre hastigheter att välja mellan. Den får mycket beröm av köparna för sin stadiga design, men upplevs också som högljudd.

Funktionalitet och egenskaper

Honeywell HY290E4 har en del egenskaper som skulle kunna göra den lämplig för att ha i sovrummet på nätterna. Ljudnivån är blygsamma 51 decibel, och den digitala displayen går dessutom att dimma för att ljuset inte ska störa alltför mycket.

Dyson Pure Hot+Cool har ett hölje i metall, och fjärrkontrollen är magnetiserad för att enkelt kunna fästas utanpå huvudenheten. En väldigt enkel och smidig förvaringslösning! Fläkten har också väldigt effektiv luftrening, den tar bort 99,95% av alla orenheter i luften.

Tristar VE-5975 har en motor på 100 watt, vilket är kraftfullare än de flesta konkurrenter. Köparna vittnar om att den kan fläkta väldigt bra, men också att detta medför att fläkten är något högljudd.

90
90
78

Därför är Honeywell HT-900 den bästa bordsfläkten

Honeywell HT-900, Dyson Pure Cool Me Personal och Andersson MIF 1.3

Därför är Honeywell HT-900 den bästa bordsfläkten

Honeywell HT-900 blir bäst i test i kategorin bordsfläktar. Det är en liten, men samtidigt robust fläkt som producerar en väldigt bra luftström. I ett test får den beröm för sitt enkla handhavande, med undantag för rengöringen, som upplevs som krånglig. Den är också tyst för att vara en bordsfläkt.

Dyson Pure Cool Me Personal är en mycket välfungerande och dessutom snygg produkt. Den har en medföljande fjärrkontroll och har en enkel procedur för hur du justerar åt vilket håll den ska blåsa luften. Den är dock väldigt dyr, vilket gör den svår att rekommendera framför de andra två, betydligt billigare modellerna.

Andersson MIF 1.3 beskrivs av de som har köpt den som en fläkt som gör det den ska, men inte så mycket mer. Den har bara en hastighet och drivs av USB-sladd, vilket gör att det krävs en adapter för att kunna plugga in den i ett vanligt vägguttag.

Funktionalitet och egenskaper

Honeywell HT-900 producerar, enligt en testare, en väldigt bra luftström och är dessutom välbyggd och enkel att flytta på. Du kan antingen använda det medföljande stativet eller väggmontera den. Den saknar dock fjärrkontroll och hastigheten regleras med ett vred på baksidan. Det här heller ingen oscillerande fläkt. Det är dock en tystgående fläkt med en ljudnivå på endast 39 dB, vilket är perfekt om du letar efter en tyst fläkt till sovrummet.

Om du vill justera åt vilket håll Dyson Pure Cool Me Personal ska blåsa gör du det genom ett enkelt tryck på kupolen på ovansidan. Med hjälp av magneter kan fjärrkontrollen fästas på framsidan av huvudenheten, vilket är väldigt praktiskt. Fläkten han också ta bort i stort sett alla orenheter ur luften.

Andersson MIF 1.3 beskrivs av vissa köpare som något plastig, men det är också en väldigt billig och grundläggande modell. Som nämns ovan beskrivs den trots det av många köpare som välfungerande, även om den inte kan mäta sig med en stor fläkt av golvmodell.