haircut 2664088 1920

Test av hårtorkar

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi hårtorkarna

Hårtorkar är en av de vanligaste hårvårdsprodukterna vi har i våra hem, och de kommer naturligtvis i flera olika utföranden. Detta kan göra det svårt att veta vilken man ska köpa. Vi har delat in dem enligt följande: vanliga hårtorkar i ett mellanprissegment, hårtorkar i en högre prisklass samt resehårtorkar.

Vi har bedömt följande aspekter av hårtorkarna:

  • Vilka funktioner finns
  • Inställningar för varm och kalluft
  • Frissighet och statisk elektricitet
  • Ljudvolym
  • Längd på sladden
  • Effekt på motorn
  • Vilka tillbehör ingår
  • Resultat, glans och lyster

Innehålls­förteckning

Bästa hårtork 2019

Vi har utsett tre testvinnare - mellanklasshårtorken Remington Proluxe AC9140 blir bäst i test. Braun Satin Hair 1 Style&Go blir bästa resehårtork och ghd Air blir bästa premiumhårtork.

96
93
89

Därför är Remington Proluxe AC9140 den bästa hårtorken

Parlux 3200 Compact, OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000W 5195 och Remington Proluxe AC9140

Därför är Remington Proluxe AC9140 den bästa hårtorken

Remington Proluxe AC9140 är den hårfön som blir bäst i test, tack vare att den är snyggt designad, att den är bra byggd med flera användbara funktioner och att kunderna är väldigt nöjda med den. Den är dessutom billig i förhållande till de andra hårtorkarna i denna kategori.

OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000W 5195 får även den många goda omdömen, men faller främst på att kunderna upplever att knapparna sitter lite konstigt till och att det är lätt att komma åt dem när man fönar.

Vad gäller Parlux 3200 Compact så är även det en mycket bra hårtork, men den har några saker som talar emot den. Vissa kunder reagerar på att den är tyngre än vad de hade förväntat sig, speciellt med tanke på att Parlux marknadsför den som en kompakt hårtork. Det är också den dyraste i kategorin, och det medföljer inget volymmunstycke.

Torkning

AC9140, med sin mycket kraftfulla motor, får goda betyg av köparna för att den torkar mycket snabbt och bra. Om det är något det anmärks på så är det att den är lite högljudd, och vissa upplever också att den inte fungerar alltför bra på tjockt hår.

Även AC 2000W beskrivs av kunderna som en bra hårtork som gör sitt jobb väl, men ovan nämnda kritik mot hur knapparna är placerade ger den minus i kanten. Parlux 3200 Compact anses rent allmänt vara en bra hårtork av kunderna, dock upplever vissa att den blåser lite för hårt för att håret ska få en fin finish.

Utformning och tillbehör

Alla tre följer branschstandard när det gäller längden på sladden. AC 5195 har den kortaste sladden, men den är ändå hela 280 centimeter lång, vilket är fullt godkänt. Parlux 3200 Compact är den enda som inte har ett medföljande volymmunstycke, men liksom de andra två ingår två olika munstycken.

Viktmässigt ligger AC 2000W högre än de andra två, då den väger drygt ett kilo. Parlux 3200 Compact och AC9140 väger drygt ett halv kilo. Gemensamt för de tre är att de får kritik av vissa köpare för att vara för stora och tunga, i synnerhet Parlux 3200 Compact som marknadsför sig just på att vara kompakt.

91
90
87

Därför är ghd Air den bästa premiumhårtorken

Dyson Supersonic, ghd Air och Cloud Nine The Airshot

Därför är ghd Air den bästa premiumhårtorken

ghd Air är ännu ett inslag i en lång rad kvalitetsprodukter från ghd och är bäst i den här klassen. Det är en väl fungerande hårtork med kraftfull motor som trots detta inte är alltför högljudd. Den är snygg i designen och joniseringsfunktionen ger ditt hår fin finish. Enda minuset är att det inte medföljer ett volyummunstycke.

Dyson Supersonic är en bra hårtork och hade kunnat vara vår testvinnare, men den vägs ner av det enormt mycket högre priset. Den är dock mycket snygg i utformningen och testare upplever dess prestanda som mycket god. Om du är ute efter en hårtork som presterar bra och som även är riktigt snygg kan denna vara något att överväga. För oss gör dock priset det svårt för oss att säga att det här är hårtorken du bör köpa.

Precis som ghd Air så ligger Cloud Nine The Airshot lite på den tunga sidan och det är också det som testare främst har anmärkt på, då det gör den lite svår att jobba med. Men i övrigt fungerar den väl och rankar bara marginellt lägre än ghd Air i vårt test.

Torkning

I Trusted Reviews recension av Dyson Supersonic uppgav de att den jobbade mycket snabbt och att det tog uppskattningsvis hälften så lång tid att föna som med en mer konventionell hårtork. De anser också att den var mycket tyst.

Air får omdömet att den torkar bra och snabbt och inte är alltför högljudd. Däremot får den kritik för att munstyckena blir väldigt varma. The Airshot torkar även den bra och Good Housekeeping Institute uppger att den inte blir speciellt varm. Däremot upplevde de den som tung.

Utformning och tillbehör

Placeringen av knapparna gör att du måste sluta föna för att kunna byta temperatur eller hastighet på Supersonic. På The Airshot och Air är det lite mer rakt på sak, knapparna sitter baktill eller på sidan av handtaget och kan manövreras utan att du behöver sluta föna.

The Airshot har kortast sladd av de tre, men 270 centimeter är ändå fullt godkänd. Supersonic vinner på vikt, då den bara väger 700 gram. Jämför detta med Air och The Airshot som väger drygt 1,5 respektive drygt 1,7 kg. The Airshot fick kritik av testare för att den var tung och därmed svårare att hantera.

Supersonic är den enda av de tre hårtorkarna som har ett medföljande volymmunstycke. I fallet med Air och The Airshot måste volymmunstycket köpas separat. Supersonic har däremot ingen inbyggd ögla, utan det medföljer en som går att montera själv. Ett litet minus att den inte är inbyggd, då alla inte har en hårtorkshållare hemma. Supersonic har för övrigt magnetfäste på munstyckena.

90
89
82

Därför är Braun Satin Hair 1 Style&Go den bästa resehårtorken

ghd Flight Nocturne, Braun Satin Hair 1 Style&Go HD130 och Remington Travel Dryer D2400

Därför är Braun Satin Hair 1 Style&Go den bästa resehårtorken

Både Remington och ghd kan påstås vara företag som tillverkar väldigt väl fungerande produkter, men när det gäller resehårtorkar så när de inte riktigt ända fram, av olika anledningar.

ghd Flight Nocturne är överlag en väldesignad, väl fungerande produkt, men vissa köpare har haft problem med överhettningsäkringen, och den är också mycket dyrare än de andra två hårtorkarna i det här testet.

Remington Travel Dyer D2400 har en något högre effekt än de andra två, och den är också väldigt tyst för en hårtork. Men det den stupar på är hur den hanterar längre, tjockare hår. I tester har den även fått minus i kanten för hur handtaget är konstruerat, då det viker sig lite väl lätt och inte håller sig på plats.

Bästa hårtorken för resan blir istället Braun Satin Hair 1 Style&Go HD130. Den har ett litet, kompakt format och alla funktioner man kan förvänta sig av en resehårtork. Precis som D2400 har den dock vissa problem beroende på hårtyp.

Torkning

Då effekten på en resehårtork generellt sett är lägre än på en fullstor hårtork så kan torkresultaten variera något. Style&Go och D2400 har fått minus i kanten i ett test av hårtork hos Good Housekeeping Institute för att de inte riktigt klarar av att torka längre, tjockare hår så väl som man hade önskat.

Flight Nocturne får mycket beröm för hur väl den presterar, i synnerhet vägt mot dess storlek. Dock har vissa kunder haft problem med att överhettningsspänningen slår ifrån alldeles för fort när man använder den högre temperaturinställningen. Detta blir såklart ett problem om man behöver använda en högre temperatur för att få helt torrt.

Utformning och tillbehör

Alla tre har ett vikbart handtag, vilket såklart är praktiskt då den inte tar lika mycket plats i väskan. Flight Nocturne levereras i en liten, robust väska som kan vara värd att ha med om du vill skydda din hårtork lite extra. Volymmunstycke är inget som medföljer med någon av dem, utan bara ett vanligt munstycke.

Resehårtorkar har i regel inte särskilt långa sladdar, så heller inte i fallet med våra tre testade produkter. 180 centimeter kan tyckas snålt, men det då det är fråga om en hårtork att ha med på resan borde det funka i det sammanhanget.

En annan sak alla tre hårtorkar har gemensamt är att det går att göra inställningar på hårtorken efter vilken nätspänning som vägguttaget. Detta är såklart användbart när man är ute och reser, då nätspänningen kan variera beroende på vilket land du befinner dig i.