Kaffebryggare bast i test

Test av kaffebryggare

Baserat på 7 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi kaffebryggarna

Kaffe dricks i stora mängder världen över, och det finns nästan lika många olika kaffebryggare som det finns preferenser på smak och rostning. Vi har bedömt nio olika modeller på kaffebryggare i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Följande saker är vad vi har tagit ställning till i vår bedömning

  • Bryggtid
  • Om bryggaren har droppstopp
  • Om bryggaren har automatisk avstängning
  • Om bryggaren har timer
  • Om bryggaren har integrerad kaffekvarn
  • Volym på kannan
  • Om bryggaren har glaskanna eller termoskanna

Innehålls­förteckning

Bästa kaffebryggare 2020

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasskaffebryggaren Moccamaster KBG741 blir bäst i test. Melitta AromaSignature DeLuxe blir bästa budgetkaffebryggare och Wilfa Presisjon WSP-1B blir bästa premiumkaffebryggare.

93
93
92

Därför är Moccamaster KBG741 den bästa mellanklasskaffebryggaren

Moccamaster KBG741, OBH Nordica Legacy 2403 och Melitta AromaFresh

Därför är Moccamaster KBG741 den bästa mellanklasskaffebryggaren

Moccamaster KBG741 är ytterligare ett exempel på en utmärkt kaffebryggare från Technivorm. Den är mycket snabb på att brygga kaffet och får omdömet av köparna att kaffet blir mycket gott, och genomsnittsbetyget från kunderna är mycket högt.

OBH Nordica Legacy 2403 har en väldigt trevlig retrodesign och alla grundläggande egenskaper som man kan förvänta sig av kaffebryggare. Det som gör att den inte riktigt kan mäta sig med Moccamaster KGB741 är att den saknar timerfunktion.

Melitta AromaFresh är en väldigt lättanvänd kaffebryggare som har flera olika valmöjligheter när det gäller hur du vill brygga ditt kaffe. Den hjälper dig också hålla koll på när det är dags att göra en avkalkning. Smaken på kaffet får dock inte helt och hållet positiva omdömen i ett test.

Slutresultat

Moccamaster KBG741 får överväldigande höga betyg av köparna, som inte bara berömmer den snabba bryggningen (mer om det nedan), utan också den mycket goda smaken på kaffet. OBH Nordica Legacy 2403 får inte mer än godkända betyg för smaken på kaffet sett till fyllighet, syra och beska.

Melitta AromaFresh får tämligen höga betyg i Råd & Röns kaffebryggartest, men de har ändå betänkligheter kring smaken. Intensiteten och komplexiteten i kaffet får höga betyg, men syran, fylligheten och beskan får desto sämre omdömen.

Bryggning och funktioner

OBH Nordica Legacy 2403 har inget direkt överflöd av funktioner, men den kan göra det mesta som man kan förvänta sig av en modern kaffebryggare. Praktiskt nog har den ett kalkvarningssystem, vilket gör det lättare för dig att hålla koll på när det är dags att avkalka. Den saknar tyvärr timer.

Moccamaster KBG741 är nästan bländande snabb på att brygga kaffet, den har det avklarat på bara sex minuter. När kaffet är klart har du två olika värmeinställningar att välja på, vilket är praktiskt då en mindre mängd kaffe inte nödvändigtvis behöver den högsta värmeinställningen för att varmhållas.

Melitta AromaFresh har en inbyggd kaffekvarn och du kan dessutom göra inställningar på hur starkt kaffe du vill brygga. Om du ställer in vilken hårdhet vattnet har så kan också bryggaren meddela dig när det är dags att avkalka, vilket bryggaren har ett inbyggd program för.

95
93
90

Därför är Melitta AromaSignature DeLuxe den bästa budgetkaffebryggaren

Philips HD7546, Braun KF 7020 och Melitta AromaSignature DeLuxe

Därför är Melitta AromaSignature DeLuxe den bästa budgetkaffebryggaren

Melitta AromaSignature DeLuxe blir vår testvinnare i den här kategorin, då den har användbara funktioner och slutresultatet blir bra. Den är också snyggt designad.

Philips HD7546 är inte långt efter, men tappar framförallt på avsaknaden av timer och att den har en mindre kanna. Dock har den termoskanna istället för glaskanna.

Braun KF 7020 är en bra och lättanvänd bryggare med en bra storlek på kannan. Den kommer väldigt nära Melitta AromaSignature DeLuxe, men faller på energieffektiviteten.

Slutresultat

I ett test får Philips HD7546 mycket beröm för hur gott kaffet blir, och termoskannan har ett lås som hjälper till att bevara aromen i kaffet. Braun KF 7020 bedöms göra ett gott kaffe, dock anmärks det i ett test på syran och fylligheten.

Melitta AromaSignature DeLuxe har så kallat Aroma Control som ger god arom även vid mindre mängder kaffe,, och just aromen får också beröm i ett test. Varmhållningen på denna får också plus i kanten.

Bryggning och funktioner

Melitta AromaSignature DeLuxe har inbyggd belysning i vattentanken, vilket är praktiskt om det är lite mörkare och du har svårt att se mängdmarkeringarna. Du kan ställa in timer på bryggningen, och det finns också automatisk avstängning. Bryggaren piper när den är klar, men den signalen går att stänga av om så önskas.

Philips HD7546 saknar som sagt timer, men har, liksom Braun KF 7020, automatiskt avstängning, droppstopp och löstagbar filterhållare. Delarna till dessa går också att maskindiska. Både Melitta AromaSignature DeLuxe och Philips HD7546 saknar mängdmarkeringar på själva kannan, utan det finns bara på vattentanken.

93
93
92

Därför är Wilfa Presisjon WSP-1B den bästa premiumkaffebryggaren

Wilfa Presisjon WSP-1B, Kitchenaid Pour Over och Philips HD7769

Därför är Wilfa Presisjon WSP-1B den bästa premiumkaffebryggaren

Wilfa Presisjon WSP-1B sticker ut med sin enkla, moderna design och får också väldigt höga betyg av en testpanel, bland annat för den goda smaken på kaffet. Testpanelen beskriver väldigt få svagheter med Presisjon och den blir därför vår testvinnare i den här prisklassen. 

Philips HD7769 är praktisk då den har en inbyggd kaffekvarn, och dessutom ger den dig möjlighet att välja mellan olika kaffebönor i samband med bryggning. Den har överlag höga betyg från köparna, men får viss kritik för sin storlek. 

Kitchenaid Pour Over brygger kaffe på ett annorlunda sätt, och en testare talar gott om resultatet. Den har flera praktiska funktioner, men testaren ifrågasätter utformningen på den och hur snabbt den faktiskt brygger kaffet. 

Slutresultat

Wilfa Presisjon WSP-1B har bedömts av en norsk testpanel och alla beskriver kaffet som mycket välsmakande. Det är dock vissa i panelen som inte är helt säkra på att kaffet blir godare än från andra bryggare de har testat. 

Kitchenaid Pour Over får även den höga betyg av en testare för smaken på kaffet, och testaren i det fallet spekulerar i att det är den annorlunda bryggmetoden som faktiskt gör skillnad för smaken. Philips HD7769 år inte heller den några anmärkningar på hur kaffet smakar. 

Bryggning och funktioner

Wilfa Presisjon WSP-1B har en löstagbar vattenbehållare, vilket gör den enkel att fylla på. Beroende på mängd kaffe du ska brygga justerar du vattenflödet genom en ring på filterhållaren, och det är också så man sätter på droppstoppet. Bryggaren har tyvärr ingen automatisk funktion för droppstopp. 

Philips HD7769 har två behållare för kaffebönor, så i samband med bryggning har du möjlighet att välja vilket kaffe du är sugen på just idag. Den låter dig också göra inställningar för smakintensitet på kaffet, och bryggningen går att senarelägga om du så skulle önska. 

Kitchenaid Pour Over låter dig göra inställningar beroende på rostning på kaffet, och den har en display på framsidan som visar status på bryggningen. Denna ska enligt tillverkaren ta sex minuter, men i ett test uppmättes en tid på närmare tio minuter. 

Hur kokar man kaffe i en kaffebryggare?

Att koka kaffe är oftast en väldigt rättfram process. I en så kallad “droppbryggare” måttar du upp rätt mängd kaffe i ett kaffefilter och sätter i filterhållaren, och sedan häller du rätt mängd vatten i vattenbehållaren och startar bryggaren. Detta är den generellt sett vanligaste typen av bryggare.

Det finns dock andra typer av bryggare, till exempel pour over- och pressbryggare. En pour over-bryggare fungerar så att du först väter kaffet med ungefär 10% av den totala vattenmängden, och när det har fått dra en stund häller du sakta över resterande vatten och låter det färdiga kaffet rinna igenom.

I en pressbryggare häller du i både kaffe och varmt vatten i bryggaren och pressar sedan ner kaffet med en pinne med inbyggt filter, så kaffesumpen hamnar i botten under filtret och det färdiga kaffet ovanför.

En annan typ av bryggare är en elbryggare, eller perkolator som det också kallas. Den har ett inbyggd filter där du måttar upp kaffet, och bryggaren spolar sedan vattnet genom filtret ett flertal gånger under bryggningen. Liksom med en droppbryggare är det en helt automatisk process, du trycker bara på en knapp så sköter bryggaren resten.

Hur mycket kaffe ska man använda?

Ett vanligt mått är en skopa kaffe (kaffemått brukar följa med bryggaren) per 1-1,5 deciliter vatten, beroende på tillverkarens rekommendationer och din egen preferens. Traditionellt sett rymmer ett kaffemått 6-8 gram kaffe. I många fall har kaffebryggaren en måttskala på vattenbehållaren som visar hur många koppar kaffe mängden vatten räcker till, och då är det bara att hälla upp motsvarande antal mått kaffe.

Hur gör man kaffe utan kaffebryggare?

Den enda typen av kaffe som inte kräver någon som helst form av bryggare eller annan kaffemaskin är så kallad snabbkaffe. Det är en frystorkad variant av kaffe som man bara blandar med hett vatten och rör om, oftast två teskedar kaffe per kopp.

Hur avkalkar man en kaffebryggare?

Med tid kommer du få kalkavlagringar i din kaffebryggare, hur snabbt detta går beror på hur hårt vatten du har där du bor. Att kalka av en kaffebryggare är dock inte särskilt svårt. Det finns särskilda avkalkningsmedel att köpa, de går både att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker och hos återförsäljare av kaffebryggare.

Om du vill kan du också använda ättika (eller ättiksprit, om du du aldrig har avkalkat och du har mycket avlagringar i bryggaren). Använder du vanlig ättika tar du en del ättika och tre eller fyra delar vatten. Med ättiksprit bör du ta fem eller sex delar vatten.

Att göra själv avkalkningen är inte svårare än att du häller i blandning av vatten och ättika/avkalkningsmedel i kaffebryggaren och kör ett bryggningsprogram. För att säkerställa att det inte finns några rester av medlet eller ättikan kvar efteråt bör du därefter köra bryggaren en eller två gånger med rent vatten.

Källor

Coffee Tea Club - april 2016
Experttest av Philips HD7546

Råd & Rön - november 2018
Experttest av 18 kaffebryggare

Netonnet
Kundrecensioner av Moccamaster KBG741

Netonnet
Kundrecensioner av Philips Grind & Brew HD7765

Testpilot
Experttest av Wilfa Presisjon WSP-1B

Coffeeble
Experttest av Kitchenaid Pour Over

PC Mag - december 2017
Experttest av Smarter SMC10

PriceRunner – april 2020
Experttest av 6 kaffebryggare