Kaffebryggare bast i test

Test av kaffebryggare

Uppdaterat senast 4 februari 2019. Baserat på 7 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi kaffebryggarna

Kaffe dricks i stora mängder världen över, och det finns nästan lika många olika kaffebryggare som det finns preferenser på smak och rostning. Vi har bedömt nio olika modeller på kaffebryggare i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Följande saker är vad vi har tagit ställning till i vår bedömning

  • Bryggtid
  • Om bryggaren har droppstopp
  • Om bryggaren har automatisk avstängning
  • Om bryggaren har timer
  • Om bryggaren har integrerad kaffekvarn
  • Volym på kannan
  • Om bryggaren har glaskanna eller termoskanna

Innehålls­förteckning

Bästa kaffebryggare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasskaffebryggaren Moccamaster KBG741 blir bästa kaffebryggare 2019. Electrolux EKF7500blir bästa billiga kaffebryggare och Wilfa Presisjon WSP-1B blir bästa premiumbryggare.

93
93
90

Därför är Moccamaster KBG741 den bästa mellanklasskaffebryggaren

Melitta Aroma Signature DeLuxe, Moccamaster KBG741 och OBH Nordica Legacy 2403

Därför är Moccamaster KBG741 den bästa mellanklasskaffebryggaren

Moccamaster KBG741 är ytterligare ett exempel på en utmärkt kaffebryggare från Technivorm. Den är mycket snabb på att brygga kaffet och får omdömet av köparna att kaffet blir mycket gott, och genomsnittsbetyget från kunderna är mycket högt. 

OBH Nordica Legacy 2403 har en väldigt trevlig retrodesign och alla grundläggande egenskaper som man kan förvänta sig av kaffebryggareDet som gör att den inte riktigt kan mäta sig med Moccamaster KGB741 är att den saknar timerfunktion. 

Melitta Aroma Signature DeLuxe är en väldigt lättanvänd kaffebryggare som har flera olika valmöjligheter när det gäller den automatiska avstängningen. Den hjälper dig också hålla koll på när det är dags att göra en avkalkning. Smaken på kaffet får dock inte helt och hållet positiva omdömen i ett test. 

Slutresultat

Moccamaster KBG741 får överväldigande höga betyg av köparna, som inte bara berömmer den snabba bryggningen (mer om det nedan), utan också den mycket goda smaken på kaffet. OBH Nordica Legacy 2403 får inte mer än godkända betyg för smaken på kaffet sett till fyllighet, syra och beska. 

Melitta Aroma Signature DeLuxe blev testvinnare i Råd & Röns kaffebryggartest, men de har ändå betänkligheter kring smaken. Aromen och balansen i kaffet få tämligen höga betyg, men syran och beskan får desto sämre omdömen. 

Bryggning och funktioner

OBH Nordica Legacy 2403 har inget direkt överflöd av funktioner, men den kan göra det mesta som man kan förvänta sig av en modern kaffebryggare. Praktiskt nog har den ett kalkvarningssystem, vilket gör det lättare för dig att hålla koll på när det är dags att avkalka. Den saknar tyvärr timer. 

Moccamaster KBG741 är nästan bländande snabb på att brygga kaffet, den har det avklarat på bara sex minuter. När kaffet är klart har du två olika värmeinställningar att välja på, vilket är praktiskt då en mindre mängd kaffe inte nödvändigtvis behöver den högsta värmeinställningen för att varmhållas. 

Melitta Aroma Signature DeLuxe har en upplyst vattenbehållare, vilket är en fiffig och praktisk funktion om det är någon som har svårt att läsa markeringarna på behållaren. Om du ställer in vilken hårdhet vattnet har så kan också bryggaren meddela dig när det är dags att avkalka. 

93
90
87

Därför är Electrolux EKF7500 den bästa budgetkaffebryggaren

Melitta Easy, Philips HD7546 och Electrolux EKF7500

Därför är Electrolux EKF7500 den bästa budgetkaffebryggaren

Electrolux EKF7500 är enligt oss bäst i den här kategorin, då den har ett par användbara funktioner som konkurrenterna saknar. Den är också snyggt designad och slutresultatet blir bra. Philips HD7546 är inte långt efter, men tappar framförallt på avsaknaden av timer och att den har en mindre kanna. Dock har den termoskanna istället för glaskanna, och en kaffebryggare med termos tillför ytterligare en praktisk dimension.

Melitta Easy är en enkel, billig och lättanvänd kaffebryggare, men den är också väldigt grundläggande i sitt utförande. Kannan är av standardstorlek och bryggaren saknar timer. Faktumet att den är så grundläggande gör att den inte riktigt kan mäta sig med Electrolux EKF7500.

Slutresultat

I ett test får Philips HD7546 mycket beröm för hur gott kaffet blir, och termoskannan har ett lås som hjälper till att bevara aromen i kaffet. Melitta Easy bedöms göra ett tämligen gott kaffe, dock anmärks det i ett test på att kaffet har något för mycket syra.

Electrolux EKF7500 låter dig justera aromen på kaffet, och just aromen får också beröm i ett test. Samtidigt anmärks det på att kaffet, precis som i fallet med Melitta Easy, har något för mycket syra, och beskan bedöms inte vara den bästa.

Bryggning och funktioner

Electrolux EKF7500s funktion att du kan ställa in aromen görs i tre steg. Bryggaren har också en autofunktion för detta. Du kan även ställa in en timer på bryggaren till ett specifikt klockslag, så att du till exempel kan ha kaffet klart när du vaknar.

Både Melitta Easy och Philips HD7546 saknar som sagt timer, men har automatiskt avstängning, droppstopp och löstagbar filterhållare. Delarna till dessa går också att maskindiska. Till skillnad från Electrolux EFK7500, som har vattenindikator både på kannan och bryggaren, har Melitta Easy bara indikator på kannan, och Philips HD7546 har bara indikator på själva bryggaren.

93
93
92

Därför är Wilfa Presisjon WSP-1B den bästa premiumkaffebryggaren?

Wilfa Presisjon WSP-1B, Kitchenaid Pour Over och Philips HD7769

Därför är Wilfa Presisjon WSP-1B den bästa premiumkaffebryggaren?

Wilfa Presisjon WSP-1B sticker ut med sin enkla, moderna design och får också väldigt höga betyg av en testpanel, bland annat för den goda smaken på kaffet. Testpanelen beskriver väldigt få svagheter med Presisjon och den blir därför vår testvinnare i den här prisklassen. 

Philips HD7769 är praktisk då den har en inbyggd kaffekvarn, och dessutom ger den dig möjlighet att välja mellan olika kaffebönor i samband med bryggning. Den har överlag höga betyg från köparna, men får viss kritik för sin storlek. 

Kitchenaid Pour Over brygger kaffe på ett annorlunda sätt, och en testare talar gott om resultatet. Den har flera praktiska funktioner, men testaren ifrågasätter utformningen på den och hur snabbt den faktiskt brygger kaffet. 

Slutresultat

Wilfa Presisjon WSP-1B har bedömts av en norsk testpanel och alla beskriver kaffet som mycket välsmakande. Det är dock vissa i panelen som inte är helt säkra på att kaffet blir godare än från andra bryggare de har testat. 

Kitchenaid Pour Over får även den höga betyg av en testare för smaken på kaffet, och testaren i det fallet spekulerar i att det är den annorlunda bryggmetoden som faktiskt gör skillnad för smaken. Philips HD7769 år inte heller den några anmärkningar på hur kaffet smakar. 

Bryggning och funktioner

Wilfa Presisjon WSP-1B har en löstagbar vattenbehållare, vilket gör den enkel att fylla på. Beroende på mängd kaffe du ska brygga justerar du vattenflödet genom en ring på filterhållaren, och det är också så man sätter på droppstoppet. Bryggaren har tyvärr ingen automatisk funktion för droppstopp. 

Philips HD7769 har två behållare för kaffebönor, så i samband med bryggning har du möjlighet att välja vilket kaffe du är sugen på just idag. Den låter dig också göra inställningar för smakintensitet på kaffet, och bryggningen går att senarelägga om du så skulle önska. 

Kitchenaid Pour Over låter dig göra inställningar beroende på rostning på kaffet, och den har en display på framsidan som visar status på bryggningen. Denna ska enligt tillverkaren ta sex minuter, men i ett test uppmättes en tid på närmare tio minuter.