Köksassistent

Test av köksassistent

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi köksassistenterna

En köksassistent är en maskin som kan hjälpa dig med väldigt många olika typer av köksbestyr. Vare sig det rör sig om att göra pannkakssmet, vispa grädde eller knåda deg så kan maskinen stå till tjänst. Vissa kan göra mycket mer än så, beroende på vilka tillbehör som finns tillgängliga.

Vi har jämfört nio olika produkter i tre prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning:

  • Storlek på bunken
  • Motoreffekt
  • Antal valbara hastigheter
  • Om maskinen har en pulsfunktion
  • Mått och vikt på maskinen
  • Maskinens prestanda vid olika typer av uppgifter
  • Inkluderade tillbehör

Innehålls­förteckning

Bästa köksassistent 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassköksassistenten Kenwood Chef XL KVL4100 blir bäst i test. Bosch MUM48R1 blir bästa billiga köksassistent och Kenwood Major KMM770 blir bästa premiumköksassistent.

96
94
84

Därför är Kenwood Chef XL KVL4100 den bästa mellanklassköksassistenten

Electrolux EKM4, Kitchenaid Classic 5K45SSE och Kenwood Chef XL KVL4100

Därför är Kenwood Chef XL KVL4100 den bästa mellanklassköksassistenten

Kenwood Chef XL KVL4100 är bäst i test i den här prisklassen. Den har en mycket rymlig bunke och en kraftfull motor. Den levereras bara med grundläggande tillbehör, men maskinen är byggd på ett sätt som gör att det går att använda ett stort antal övriga tillbehör.

Electrolux EKM4 är fiffig på det sättet att den har inbyggd belysning för bunken. Apropå bunkar så levereras den med två bunkar i olika storlekar, samt de vanligaste tillbehören. Effekten är god, men inte i klass med Kenwood Chef XL KVL4100.

Kitchenaid Classic 5K45SSE är en mycket snyggt designad köksassistent med gott om valbara hastigheter och en pulsfunktion. Bunken i sig är generös, men mindre än konkurrenternas. Motorn är också i klenaste laget, dock tycker köparna att den fungerar bra.

Kapacitet och tillbehör

Alla tre maskiner levereras med den vanligaste uppsättningen tillbehör; en grovvisp, en ballongvisp och en degkrok. Kenwood Chef XL KVL4100 har dock extra uttag ovanpå maskinen där det går att ansluta ytterligare tillbehör (dom dock säljs separat). Bland annat går det att ansluta en blenderkanna eller en pastarulle.

Kenwood Chef XL KVL4100 har också den största bunken av de tre, 6,7 liter. Kitchenaid Classic 5K45SSE har en bunke på 4,3 liter, medan Electrolux EKM4 har två medföljande bunkar; en på 2,9 liter och en på 4,8 liter.

Funktioner

Kenwood Chef XL KVL4100 och Kitchenaid Classic 5K45SSE har inga direkta extrafunktioner, men de har ett bra utbud av valbara hastigheter, med åtta respektive tio hastigheter vardera. Båda har även pulsfunktion.

Även Electrolux EKM4 har pulsfunktion och dessutom tio hastigheter att välja mellan. För att underlätta för dig när du använder maskinen har den dessutom inbyggd LED-belysning som lyser upp bunken, vilket är praktiskt om rumsbelysningen gör det svårt för dig att se hur det ser ut i bunken.

95
86
82

Därför är Kenwood Major KMM770 den bästa premiumköksassistenten

Smeg SMF01, Kitchenaid Artisan 175E och Kenwood Major KMM770

Därför är Kenwood Major KMM770 den bästa premiumköksassistenten

Kenwood Major KMM770 är bäst i den här prisklassen. Den har en god prestanda, en generöst stor bunke och ett bra urval på hastigheter. Om det är något du behöver som de inkluderade tillbehören inte kan hjälpa till med så finns det ett brett utbud av ytterligare tillbehör som går att köpa till.

Smeg SMF01 kan vara en av de snyggaste köksassistenterna på marknaden idag, och den har också en god prestanda. Tyvärr har den en något klenare motor än Kenwood Major KMM770, och är också något mer skrymmand. Smeg SMF01 saknar också pulsfunktion.

Även Kitchenaid Artisan 175E saknar pulsfunktion, men den har å andra sidan tio olika hastigheter att välja mellan. Den har två medföljande bunkar, men även den större av dom är mindre än bunken hos Kenwood Major KMM770. Kitchenaid Artisan 175E ligger lite i underkant på motoreffekten, och har också den generellt sett dyraste prisbilden av de tre.

Kapacitet och tillbehör

Kenwood Major KMM770 har en bunke som rymmer hela 6,7 liter, vilket är smått fantastiskt och mer än tillräckligt för de flestas behov. Smeg SMF01 har en bunke på 4,8 liter, vilket i sig inte är en dålig siffra. Kitchenaid Artisan 175E levereras med två bunkar, en på 4,8 liter och en på tre liter.

Kenwood Major KMM770 och Smeg SMF01 inkluderar en grovvisp, en ballongvisp och en degkrok. Utöver dessa tre levereras Kitchenaid Artisan 175E även med en grovvisp med silikonvinge, som är speciellt utformad för att komma åt överallt i bunken. Det går även att köpa till extra tillbehör till Kenwood Major KMM770 för diverse typer av matlagning.

Funktioner

Sett till funktionerna så är alla tre maskinerna väldigt grundläggande. Smeg SMF01 och Kitchenaid Artisan 175E har tio valbara hastighetert och Kenwood Major KMM770 har åtta olika hastigheter. Kenwood Major KMM770 är dock den enda som har en pulsfunktion.

93
84
73

Därför är Bosch MUM48R1 den bästa budgetköksassistenten

Bosch MUM48R1, Morphy Richards 400405 och Russell Hobbs Desire 23480

Därför är Bosch MUM48R1 den bästa budgetköksassistenten

Vår testvinnare blir Bosch MUM48R1 hamnar överst på prispallen i den här prisklassen bland annat på grund av sin goda motoreffekt och det faktum att den har vissa medföljande tillbehör som gör att den kan fungera som en matberedare i vissa avseenden. Den är också förhållandevis kompakt och har en generös bunke.

Russell Hobbs Desire 23480 har en bunke av god storlek och de medföljande tillbehör man kan förvänta sig och lite till. Effekten är god och den får beröm i ett test för hur väl den presterar.

Morphy Richards 400405 har sitt främsta säljargument i det faktum att hela maskinen går att fälla ihop för enklare förvaring. Den är dock sparsam vad gäller funktioner och effekten i motorn gör att den inte klarar av tyngre uppgifter.

Kapacitet och tillbehör

Bosch MUM48R1 har en bunke som rymmer hela 3,9 liter, vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta. Den har också medföljande tillbehör för att till exempel riva och skiva grönsaker, på samma sätt som man gör i en matberedare. Den har dessutom, utöver grovvisp och degkrok, en medföljande ballongvisp.

Med Russell Hobbs Desire 23480 får du med en degkrok, en visp och en blandare, och dessutom en blenderkanna som monteras ovanpå maskinen. En testare berömmer den för hur väl den presterar, men hen tycker också att blenderkannan inte är helt optimal på att hacka saker.

Morphy Richards 400405 lägger sig mitt emellan vad gäller kapacitet, med en bunke på 3,5 liter. Liksom Bosch MUM48R1 ingår ett par grovvispar, ett par ballongvispar och ett par degkrokar. Det medföljer också ett lock som du kan lägga över maskinen i hopfällt läge.

Funktioner

Morphy Richards 400405 har den klenaste motorn av de tre, med en effekt på endast 300 watt. Det är inte katastrofalt lågt, men det innebär att den inte klarar av några tyngre uppgifter. Morphy Richards menar, till exempel, att det inte går att göra deg för matbröd i den här maskinen. I övrigt har Morphy Richards 400405 två förvalda program, men ingen pulsfunktion

Bosch MUM48R1 har fyra olika hastigheter och en pulsfunktion. En motor på 600 watt klarar av det mesta. Russell Hobbs Desire 23480 har åtta hastigheter att välja mellan och en god effekt på 1000 watt, men saknar pulsfunktion.