Locktang bast i test

Test av locktång

Baserat på 13 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi locktängerna

En plattång är främst till för att platta håret, men det finns ett flertal plattänger som också är designade för att kunna locka håret. Det finns även krustänger och locktänger med ett lite mer otraditionellt utseende. Men det vi har valt att fokusera på här är de två vanligaste typerna: ”vanliga” raka locktänger och kontänger.

Utformningen på kontänger gör att samma tång kan göra lockar i flera storlekar, medan raka plattänger går ofta att köpa i olika storlekar för att bättre täcka upp kundens behov. Vissa kontänger har en så kallad kall topp, som inte blir varm som resten av tången. Detta gör att du kan hålla i denna med fingrarna om så skulle behövas.

Vi har betänkt följande saker när vi har bedömt produkterna:

  • Antal temperaturinställningar och maxtemperatur
  • Uppvärmningstid
  • Sladdlängd
  • Om locktången finns i olika storlekar
  • Slutresultat - finish och lyster på håret
  • Slitage på håret, frissighet och statisk elektricitet
  • Ergonomi och användning
  • Om locktången har automatisk avstängning

Innehålls­förteckning

Bästa locktång 2020

Vi har utsett två testvinnare - den raka locktången Remington Pearl CI9532 blir bästa locktång och Remington Advanced Colour Protect CI86X5 blir bästa kontång.

93
90
88

Därför är Remington Pearl Pro CI9532 den bästa locktången

Remington Pearl CI9532, Cera CeraCurly, ghd Curve Classic Curl Tong och Dyson Airwrap

Därför är Remington Pearl Pro CI9532 den bästa locktången

Remington Pearl Pro CI9532 tar hem den här klassen, bland annat tack vare höga omdömen och att den ger håret en fin finish. Dyson Airwrap sticker ut med sina många tillbehör, men även sin höga prislapp. När den testas så höjs vissa frågetecken kring resultatet.

Vill du ha gott om val på temperatur så kan Cera CeraCurly vara något att överväga. Den har hela trettio olika temperaturinställningar och finns i fyra olika storlekar. Ghd Curve Classic Curl Tong stupar på att den bara har en temperaturinställning, men den upplevs av testare som snabb och enkel att använda.

Slutresultat

Ghd Curve Classic Curl Tong presterar som sagt bra och får pluspoäng av en testpanel för att den är lätt att jobba med. Cera CeraCurly presterar väl, men vissa av de som har köpt den upplevde att det krävdes lite övning för att tekniken skulle sitta helt och hållet.

Remington Pearl Pro CI9532 har en beläggning i äkta pärlemor, och testare har gett den plus för den mycket fina finish som den ger håret. Eftersom den bara finns i en storlek kan den dock följaktligen bara göra lockar i en storlek. Dyson Airwrap har fått omdömet att den är lätt att använda, men att lockarna inte står sig så länge och att den inte fungerar på alla hårtyper.

Uppvärmning och teknologi

Remington Pearl Pro CI9532 klarar av sin uppvärmning på 30 sekunder, medan Cera CeraCurly behöver det dubbla. Ghd Curve Classic Curl Tong blir klar på bara 25 sekunder. Det finns ingen uppgift om hur snabbt Dyson Airwrap värmer upp sig, men den sticker ut med att den använder luftströmmar för att locka håret i kombination med temperatur (den har en lägre högstatemperatur än många andra locktänger). Babyliss Pro 180 Sublim’Touch och Remington Pearl Pro CI9532 har ett flertal temperaturinställningar, men Cera Cera CeraCurly har som sagt trettio olika inställningar och sticker ut i den aspekten.

Dyson Airwrap är den enda av de fyra som inte har automatiskt avstängning. Ghd Curve Classic Curl Tong stängs av på 30 minuter och de övriga efter en timme. Dyson Airwrap har en sladd som är 262 cm lång, de andras sladdar är 280 eller 300 cm långa. Alla fyra har roterbart sladdfäste.

92
90
88

Därför är Remington Advanced Colour Protect CI86X5 den bästa kontången

Cera CeraWand Ceramic, Remington Pearl CI95, ghd Curve Creative Curl Wand och Remington Advanced Colour Protect CI86X5

Därför är Remington Advanced Colour Protect CI86X5 den bästa kontången

Cera CeraWand Ceramic är en lättanvänd locktång som ger bra resultat och som finns i flera storlekar. Den har snabb uppvärmning, en lång sladd och går dessutom att köpa i flera storlekar.

I likhet med ett flertal andra produkter från ghd så är Curve Creative Curl Wand en mycket väl fungerande locktång med snygg design. Det som gör att den inte kan mäta sig med CeraWand är bland annat att den bara har en temperaturinställning, men framförallt att den är väldigt mycket dyrare än sina konkurrenter.

Remington Advanced Colour Protect CI86X5 är en väldigt välfungerande produkt och blir vår testvinnare i den här kategorin. Dock finns den bara i en storlek, men en testare ger den ändå mycket beröm för att den ger ett väldigt fint resultat. Det är också en snygg produkt, och minuspunkterna är få.

Slutresultat

Remington Pearl CI95 har, i likhet med andra locktänger från Remington, en beläggning i äkta pärlemor som ska ge bättre glans på håret och göra tången mer lättarbetad. Den får också beröm av köparna för hur väl den fungerar. Även Cera CeraWand får goda betyg för slutresultatet. Dock anmärker vissa köpare på att den inte verkar fungera alltför väl på kort hår.

De som har testat Creative Curl Wand menar på att lockarna blir väldigt tydliga och att de håller väl även in på nästa dag. Även med denna finns det frågetecken kring hur den fungerar på kortare hår. Remington Advanced Colour Protect CI86X5 får omdömet att den är väldigt lättanvänd och ger ett mycket fint resultat.

Uppvärmning och teknologi

Remington Pearl CI95, Remington Advanced Colour Protect CI86X5 och Cera CeraWand har en digital display. Ghd Creative Curl Wand har lägre maxtemperatur än de andra,185 grader mot de övrigas 200 eller 210 grader. Det är också den enda temperaturinställningen som finns på just den locktången.

CeraWand uppnår temperatur på snabba 15 sekunder, medan Remington Pearl CI95, Remington Advanced Colour Protect CI86X5 och ghd Creative Curl Wand ligger på 25 eller 30 sekunder.

Remington Advanced Colour Protect CI86X5 får kritik i ett test för att av/på-knappen har en märklig placering som gör att det lite väl lätt att komma åt den. Enligt gängse branschstandard har alla fyra modeller i den här kategorin roterbart sladdfäste.