Portabel AC och luftkylare

Senast uppdaterad 20 Maj 2021. Baserat på 8 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi de portabla luftkonditioneringarna

En portabel AC (airconditioner) är ovärderlig att ha inomhus under årets varmaste månader. Aircondition är en typ av klimatanläggning som ger faktisk kyleffekt då de sänker temperaturen i rummet. Det är en betydande skillnad från vanliga billiga bords- och golvfläktar som bara flyttar runt luften. De bästa portabla luftkonditioneringarna genererar inte bara kall luft, utan ger även en viss grad av luftrening och luftavfuktning. En sådan luftkonditionering kräver viss installation, men är helt fristående på golvet.

Förutom portabla AC har vi även testat portabla luftkylare. En luftkylare kan liknas vid en AC-fläkt men utan behov av en slang för utblås av varmluften genom ett fönster. De kräver alltså ingen installation och fungerar som en vanlig fläkt med luftkylning. De använder vatten eller is som köldmedium medan en AC istället använder kemiska vätskor eller gas i ett slutet system, exempelvis ammoniak eller propan. Flyttbara luftkylare är ofta relativt billiga och har låg strömförbrukning, men kräver generellt mer underhåll än en flyttbar luftkonditionering då vattentanken måste fyllas på regelbundet. En luftkylare behöver inte nödvändigtvis användas inomhus, men det är där de ger bäst effekt.

För att hjälpa dig när du ska löpa AC har vi bedömt sex modeller av portabla AC samt tre modeller av portabla luftkylare och kylfläktar. I detta test har vi tagit hänsyn till följande aspekter:

  • Energiklassning
  • Hur stor yta kan kylas
  • Användarvänlighet och fjärrkontroll
  • Hur väl enheten kyler luften
  • Hur stor/liten är klimatanläggningen
  • Antal fläkthastigheter
  • Hur tystgående är enheten
  • Eventuellt luftrening
  • Eventuell luftavfuktning
  • Eventuell luftfuktning

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Electrolux EXP26U338CW är den portabla AC som blir bäst i test. Tristar AT-5450 blir bäst i test bland luftkylarna och Woods Cortina Silent G blir bästa luftkonditionering i premiumklassen.

94
94
90

Därför är Woods Cortina Silent G den bästa luftkonditionering premium

Woods Cortina Silent G, Woods WAC18G och Electrolux WP71-265WT

Därför är Woods Cortina Silent G den bästa luftkonditionering premium

Woods Cortina Silent G tar hem den här kategorin. Den är utrustad med lättanvända kontroller och kan kyla en helt okej stor yta. Den har den generellt sett lägsta prisbilden i premiumkategorin, men är ändå ingen billig aircondition i jämförelse med vissa andra modeller.

Woods WAC18G har högre kapacitet än syskonet Woods Cortina Silent G, men den har inte lika avancerade kontroller. De har dock gemensamt att det medföljer ett installationskit för fönster och att de kan avfukta luften.

Electrolux WP71-265WT får räknas som den mest avancerade av de tre jämförda flyttbara luftkonditioneringarna, och den har också en något annorlunda utformning. Den kan också generera både värme och kyla. Den beskrivs överlga som en bra AC av köparna, men det är i ärlighetens namn ingen billig luftkonditionering.

Kylning och egenskaper

Alla tre av dessa modellerna får goda omdömen för sin kylningsförmåga av testare och köpare. Alla tre kan också avfukta luften, med lite varierande effektivitet. Electrolux WP71-265WT kan, enligt tillverkaren, avfukta en liter vatten per timme, alltså 24 liter per dygn. Där får den dock se sig slagen av Woods Cortina Silent G och Woods WAC18G, som kan avfukta 26 respektive 52,8 liter per dygn. Alla dessa tre modeller av AC använder R290 för kylning, vilket ska vara miljövänligare än vissa andra köldmedium.

Woods Cortina Silent G har, utöver fjärrkontrollen, touchkontroller på själva huvudenheten. Trots det generellt sett högre priset har Woods WAC18G inga touchkontroller. Electrolux WP71-265WT har en rund fjärrkontroll med magnet som kan förvaras ovanpå enheten, och kan dessutom styras med en smartphone.

En portabel AC har i regel en lång slang för utblås av varmluft som man med fördel bör leda ut genom ett fönster. Alla tre modeller av AC i den här prisklassen levereras med fönsterkit som ska göra installationen av slangen till luftkonditioneringen både enklare och snyggare. Därmed inte sagt att det inte krävs lite specialanpassad fönstertätning, beroende på hur fönstret ser ut.

Om elförbrukningen är en prioritet för dig så kan Electrolux WP71-265WT vara det bästa alternativet, då den är energieffektiv och förbrukar minst ström i förhållande till kyleffekt.

91
85
84

Därför är Electrolux EXP26U338CW bäst i test för portabel AC

Electrolux EXP26U338CW, Clatronic CL 3672 och Comfee MPPH-08CRN7

Därför är Electrolux EXP26U338CW bäst i test för portabel AC

Electrolux EXP26U338CW blir vår testvinnare för kategorin portabel AC i mellanklassen. Den har den högsta kapacitet vad gäller hur stor yta den kan kyla och den är även klart tystast. Den får dock viss kritik av vissa köpare för att den inte har något medföljande fönsterkit för ventilationsslangen.

Clatronic CL 3672 är en portabel luftkonditionering som har det mesta man kan begära av en modell i den här prisklassen.Med den här modellen får du, till skillnad från med Electrolux EXP26U338CW, ett medföljande fönsterkit. Detta beskrivs dock som svårmonterat av flera köpare.

Comfee MPPH-08CRN7 Tbeskrivs av de som har köpt den som lättanvänd, men åsikterna går isär om ljudnivån. Även här kan fönsterkitet vara svårmonterat beroende på typ av fönster.

Kylning och egenskaper

Comfee MPPH-08CRN7 går att ställa in på en driftstemperatur mellan 17 och 35 grader, och det finns två olika fläktinställningar. Den här luftkonditioneringen är lämplig för ytor på upp till 28 m², så det är en AC som kanske passar bäst i en lägenhet snarare än ett hus. Clatronic CL 3672 klarar av att kyla något mindre ytor, upp till 19 m² (vilket gör den till en AC som är lämpligast för ett större sovrum eller vardagsrum), och även den har två fläktinställningar.

Electrolux EXP26U338CW sticker ut i flera avseenden. Exempelvis kan den kyla så stor yta som 40 m², och den har tre fläkthastigheter istället för tre. Detta är utmärkta siffror, men om du vill kyla en hel villa är det kanske inte en sådan här luftkonditionering du ska ha. Den är också klart tystare än de andra två modellerna då den har en ljudnivå på 51 dB jämfört med dryga 60 dB. Alla tre modeller har en medföljande fjärrkontroll.

Det Electrolux EXP26U338CW inte har är ett medföljande fönsterkit, vilket innebär att man får leda ut ventilationsslangen genom ett öppet fönster utan tätning. Comfee MPPH-08CRN7 och Clatronic CL 3672 har båda medföljande fönsterkit, men dessa får kritik av köparna för att de inte passar i alla fönster och kan vara svårmonterade.

89
77
74

Därför är Tristar AT-5450 bäst i test bland luftkylare

Arctic Air Personal Space Cooler, Honeywell CS10XE och Tristar AT-5450

Därför är Tristar AT-5450 bäst i test bland luftkylare

Tristar AT-5450 blir bäst i test i kategorin portabla luftkylare. Den kan inte bara kyla luften, utan även öka luftfuktigheten om du så skulle önska. Det genomsnittliga kundomdömet är tämligen högt, men köparna är inte helt överens om hur väl den fungerar.

Arctic Air Personal Space Cooler är en väldigt liten kylfläkt som kanske är bäst lämpad för att stå på ett skrivbord eller liknande, då det är en kompakt enhet. Detta medför också att den kan räknas som bärbar om du vill flytta den snabbt mellan olika rum. Den kan också vara ett alternativ till en portabel AC för husbilen eller husvagnen. En testare menar att luftkylningen fungerar bra, samtidigt som han inte tycker att den blåser särskilt starkt i jämförelse med en vanlig fläkt.

Honeywell CS10XE har ett par praktiska funktioner, såsom medföljande fjärrkontroll och en digital display. Däremot så är testomdömet allt annat än positivt, då en testare har åsikter både om hur kylaren är konstruerad och hur väl den fungerar i praktiken.

Kylning och egenskaper

Arctic Air Personal Space Cooler är som sagt en kylfläkt som fungerar bäst för små ytor, vilket också antyds av namnet. En testare upplever att han behöver sitta precis framför kylaren för att han ska märka av någon kylningseffekt, och han tycker också att den blåser alldeles för svagt för att göra någon skillnad. Använder man den i ett sovrum i en lägenhet eller på övervåningen i en villa bör den alltså placeras direkt bredvid sängen.

Tristar AT-5450 beskrivs av vissa köpare som välfungerande, men det är vissa som är mer tveksamma. Den angivna ljudnivån är inte högre än vad som får anses vara normalt för en modern luftkylare, men det är ändå vissa köpare som anser att den är något för högljudd.

Honeywell CS10XE har inte bara tre olika fläkthastigheter, utan den går också att sätta i så kallat oscilleringsläge, där den rör sig i sidled. Den får mycket kritik i ett test för att kyleffekten är knappt mätbar och för att kondensvatten spills ut från enhetens vattentank så fort man försöker flytta kylaren.

Honeywell CS10XE och Arctic Air Personal Space Cooler är båda utrustade med luftfilter som ska kunna filtrera bort vissa orenheter ur luften. En testare ställer sig dock frågade till vad Arctic Air Personal Space Cooler egentligen kan filtrera bort ur luften. Honeywell CS10XE har både damm- och kolfilter.

En sak som kan lyftas som en fördel för en luftkylare gentemot en portabel AC är att de fungerar utan slang som leder bort utblåsluften. Detta ger en fördel då du har hela enheten inne i rummet, till och med i rum utan fönster. Det krävs alltså ingen som helst installation och du slipper tänka på fönstertätningar eller fönsteradaptrar för slangar. Det är dock klokt att ändå ha en dörr eller fönster något öppet så att luften kan cirkulera i rummet. En annan fördel är att driftskostnaden är låg i jämförelse med en luftkonditionering. Kostnaden för ström kan liknas vid en vanlig pelarfläkt.