Portabel AC och luftkylare

Uppdaterat senast 2 juli 2019. Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi de portabla luftkonditioneringarna

En portabel AC är ovärderlig att ha hemma under årets varmaste månader. Air Condition är en typ av klimatanläggning som ger faktisk kyleffekt då de sänker temperaturen i rummet. Det är en betydande skillnad från vanliga billiga bords- och golvfläktar som bara flyttar runt luften. De bästa portabla luftkonditioneringarna genererar inte bara kall luft, utan ger även en viss grad av luftrening och luftavfuktning.

Förutom portabla AC har vi även testat portabla luftkylare. En luftkylare kan liknas vid en AC-fläkt men utan behov av en slang för utblås av varmluften genom ett fönster. De kräver alltså ingen installation och fungerar som en vanlig fläkt med luftkylning. De använder vatten eller is som köldmedium medan en AC istället använder kemiska vätskor eller gas i ett slutet system, exempelvis ammoniak eller propan. Flyttbara luftkylare är ofta relativt billiga och har låg strömförbrukning, men kräver generellt mer underhåll än en flyttbar luftkonditionering då vattentanken måste fyllas på regelbundet.

Vi har bedömt sex modeller av portabla AC samt tre modeller av portabla luftkylare och kylfläktar i detta test och har tagit hänsyn till följande aspekter:

  • Energiklassning
  • Hur stor yta kan kylas
  • Användarvänlighet och fjärrkontroll
  • Hur väl enheten kyler luften
  • Hur stor/liten är klimatanläggningen
  • Antal fläkthastigheter
  • Hur tystgående är enheten
  • Eventuellt luftrening
  • Eventuell luftavfuktning
  • Eventuell luftfuktning

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Tristar AC-5529 är den portabla AC som blir bäst i test. Nordic FT-510 blir bäst i test bland luftkylarna och Woods Cortina Silent G blir bästa luftkonditionering i premiumklassen.

94
94
90

Därför är Woods Cortina Silent G den bästa luftkonditionering premium

Woods Cortina Silent G, Woods WAC18G och Electrolux WP71-265WT

Därför är Woods Cortina Silent G den bästa luftkonditionering premium

Woods Cortina Silent G tar hem den här kategorin. Den är utrustad med lättanvända kontroller och kan kyla en helt okej stor yta. Den har den generellt sett lägsta prisbilden i premiumkategorin, men är ändå dyr i jämförelse med vissa andra modeller.

Woods WAC18G har högre kapacitet än syskonet Woods Cortina Silent G, men den har inte lika avancerade kontroller. De har dock gemensamt att det medföljer ett installationskit för fönster och att de kan avfukta luften.

Electrolux WP71-265WT får räknas som den mest avancerade av de tre jämförda flyttbara luftkonditioneringarna, och den har också en något annorlunda utformning. Den kan också generera både värme och kyla. Den får överlag bra omdömen av köparna, men det är också en väldigt dyr modell.

Kylning och egenskaper

Alla tre av dessa modellerna får goda omdömen för sin kylningsförmåga av testare och köpare. Alla tre kan också avfukta luften, med lite varierande effektivitet. Electrolux WP71-265WT kan, enligt tillverkaren, avfukta en liter vatten per timme, alltså 24 liter per dygn. Där får den dock se sig slagen av Woods Cortina Silent G och Woods WAC18G, som kan avfukta 26 respektive 52,8 liter per dygn.

Woods Cortina Silent G har, utöver fjärrkontrollen, touchkontroller på själva huvudenheten. Trots det generellt sett högre priset har Woods WAC18G inga touchkontroller. Electrolux WP71-265WT har en rund fjärrkontroll med magnet som kan förvaras ovanpå enheten, och kan dessutom styras med en smartphone.

En portabel AC-fläkt har i regel en lång slang för utblås av varmluft som man med fördel bör leda ut genom ett fönster. Alla tre modeller i den här prisklassen levereras med fönsterkitt som ska göra installationen av slangen både enklare och snyggare. Därmed inte sagt att det inte krävs lite specialanpassad fönstertätning, beroende på hur fönstret ser ut.

Om elförbrukningen är en prioritet för dig så kan Electrolux WP71-265WT vara det bästa alternativet, då den är energieffektiv och förbrukar minst ström i förhållande till kyleffekt.

91
91
88

Därför är Tristar AC-5529 bäst i test för portabel AC

Tristar AC-5529, Andersson ARC 3.1 och Trotec PAC 2000 E

Därför är Tristar AC-5529 bäst i test för portabel AC

Tristar AC-5529 blir vår testvinnare för kategorin portabel AC i mellanklassen. Den har den högsta kapacitet vad gäller hur stor yta den kan kyla och den kan även avfukta luften. En testare saknar digital display på fjärrkontrollen, och slangen för utblås bedöms inte vara särskilt snygg.

Andersson ARC 3.1 är en jämförelsevis liten golvmodell som har ett medföljande installationskit för ditt fönster som är tänkt att göra dragningen av dräneringsslangen lite mindre iögonfallande. Den har även timer och sömnläge, men i ett test får den minuspoäng för att den inte är särskilt tystgående, så kanske ändå inte en modell du har aktiv i ditt sovrum på natten.

Trotec PAC 2000 E har några fiffiga funktioner såsom en hållare för fjärrkontrollen och en sladdvinda på baksidan för de lägen när du behöver ställa undan enheten. Den kan också avfukta luften, men fjärrkontrollen ådrar sig en del kritik, liksom det faktum att den inte har en särskilt lång slang. Den har dock en så pass låg ljudnivå att den blir klart godkänd för att ha i ett mindre sovrum, husbil eller husvagn.

Kylning och egenskaper

Trotec PAC 2000 E ska kunna kyla ner ett rum till 16 grader, och dess kylförmåga får mycket beröm av köparna. Skulle du behöva göra rent luftfiltrerna så är de väldigt enkla att plocka ur. Tyvärr spekulerar många köpare i att Trotec använder samma fjärrkontroll till flera modeller, då vissa knappar inte tycks ha någon funktion på just PAC 2000 E.

Tristar AC-5529 lyckas i ett test kyla ner ett rum en grad per timme, vilket den får beröm för. Den har också den klart högsta kapaciteten, den kan kyla ytor som är så stora som 80 m² vilket gör den lämplig för en hel lägenhet. I övrigt kan den också avfukta luften med en takt på 1,2 liter vatten per timme.

När Andersson ARC 3.1 testas av Aftonbladet får den mycket beröm för hur bra den fungerar sett till kylningen. Den ska kunna kyla ner ett rum till 17 grader, och testaren hittar ingenting att anmärka på i det avseendet. Det är, som nämns ovan, främst den höga ljudnivån på enheten som drar ner betyget.

90
77
74

Därför är Nordic FT-510 bäst i test bland luftkylare

Nordic FT-510, Arctic Air Personal Space Cooler och Honeywell CS10XE

Därför är Nordic FT-510 bäst i test bland luftkylare

Nordic FT-510 blir bäst i test i kategorin portabla luftkylare. Den kan inte bara kyla luften, utan även öka luftfuktigheten om du så skulle önska. Designen bedöms vara enkel och intuitiv, dock kan den inte rena luften och vissa upplever att luftfuktningen inte ger önskat resultat. Men i egenskap av portabel luftkylare gör den ett bra jobb.

Arctic Air Personal Space Cooler är en väldigt liten kylfläkt som kanske är bäst lämpad för att stå på ett skrivbord eller liknande, då det är en kompakt enhet. Detta medför också att den kan räknas som bärbar om du vill flytta den snabbt mellan olika rum. En testare menar att luftkylningen fungerar bra, samtidigt som han inte tycker att den blåser särskilt starkt i jämförelse med en vanlig fläkt.

Honeywell CS10XE har ett par praktiska funktioner, såsom medföljande fjärrkontroll och en digital display. Däremot så är testomdömet allt annat än positivt, då en testare har åsikter både om hur kylaren är konstruerad och hur väl den fungerar i praktiken.

Kylning och egenskaper

Arctic Air Personal Space Cooler är som sagt en kylfläkt som fungerar bäst för små ytor, vilket också antyds av namnet. En testare upplever att han behöver sitta precis framför kylaren för att han ska märka av någon kylningseffekt, och han tycker också att den blåser alldeles för svagt för att göra någon skillnad. Använder man den i ett sovrum i en lägenhet eller på övervåningen i en villa bör den alltså placeras direkt bredvid sängen.

Nordic FT-510 har vissa brister i sin kylning om man frågar köparna, men i ett test beskrivs den som välfungerande och lättanvänd. Den har också en luftfuktningsfunktion, vilken inte riktigt går hem hos köparna, som menar att den bara får rummet att kännas kvalmigt.

Honeywell CS10XE har inte bara tre olika fläkthastigheter, utan den går också att sätta i så kallat oscilleringsläge, där den rör sig i sidled. Den får mycket kritik i ett test för att kyleffekten är knappt mätbar och för att kondensvatten spills ut från enhetens vattentank så fort man försöker flytta kylaren.

Honeywell CS10XE och Arctic Air Personal Space Cooler är båda utrustade med luftfilter som ska kunna filtrera bort vissa orenheter ur luften. En testare ställer sig dock frågade till vad Arctic Air Personal Space Cooler egentligen kan filtrera bort ur luften. Honeywell CS10XE har både damm- och kolfilter.

En sak som kan lyftas som en fördel för en luftkylare gentemot en portabel AC är att de fungerar utan slang som leder bort utblåsluften. Detta ger en fördel då du har hela enheten inne i rummet, till och med i rum utan fönster. Det krävs alltså ingen som helst installation och du slipper tänka på fönstertätningar eller fönsteradaptrar för slangar. Det är dock klokt att ändå ha en dörr eller fönster något öppet så att luften kan cirkulera i rummet. En annan fördel är att driftskostnaden är låg i jämförelse med en luftkonditionering. Kostnaden för ström kan liknas vid en vanlig pelarfläkt.