summer 3490611 1920

Test av solkräm

Baserat på 13 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi solkrämerna

Att skydda sin hud när man är ute i solen är ingenting man bör tumma på. Rödbränd hud kan vara smärtsamt och kan också leda till hälsoproblem. I det här testet har vi delat in solkrämerna i tre olika grupper efter solskyddsfaktor; SPF 15-20, SPF 30 och SPF 50. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Grad av UV-skydd
  • Om produkten är återfuktande
  • Vilka hudtyper produkten passar för
  • Om den är vattenresistent
  • Om den har några anti-age-egenskaper
  • Hur lätt den är att applicera
  • Om den orsakar irritation på huden
  • Hur lätt den tas upp av huden
  • Hur väl den skyddar mot solen

Innehålls­förteckning

Bästa solkräm 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Filorga UV-Bronze Body blir bästa solkräm med SPF 30. Nivea Sun Protect & Moisture Lotion blir bästa solkräm med SPF 20 eller lägre och Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion blir bästa solkräm med SPF 50.

95
94
92

Därför är Nivea Sun Protect & Moisture Lotion den bästa solkrämen med SPF 15-20

Nivea Sun Protect & Moisture Lotion, Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil och Biotherm Lait Solaire

Därför är Nivea Sun Protect & Moisture Lotion den bästa solkrämen med SPF 15-20

Nivea Sun Protect & Moisture Lotion blir bäst i test i den här kategorin, bland annat tack vare ett gott skydd mot UV-strålar, lämplighet för en rad olika hudtyper och för att den har flera egenskaper som är vårdande för huden. Nöjdheten bland de som har valt att köpa den här solkrämen är också väldigt hög.

Hawaiian Tropic Dry Spray Oil har Hawaiian Tropics’ karaktäriska kokosdoft och har ett tämligen högt kundbetyg. Den har, liksom Nivea Sun Protect & Moisture Lotion, ett gott skydd för huden och passar flera hudtyper, men har inga anti-age-egenskaper.

Biotherm Lait Solaire innehåller ett extrakt från en typ av mikroflora som innehåller ämnen som vårdar huden. Den är lämpligast för känslig hud, men är inte vattenresistent. Den har ett högt snittbetyg från köparna, men kan tyvärr inte anses vara särskilt billig.

Egenskaper

Nivea Sun Protect & Moisture Lotion är dermatologiskt testad och är anpassad för att motverka solallergi. Vissa solkrämer kan lämna gulaktiga fläckar på kläder, men den här produkten är speciellt utformad för att vara så lätt som möjlig att tvätta ur och inte lämna några fläckar.

Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil har, utöver ett skydd mot UV-strålar, också ett skydd mot infraröd strålning. Den är hypoallergenisk, innehåller morotsextrakt och är antioxiderande och vårdande för huden. Vidare är den alkoholfri, vilket kan vara värt att ha i åtanke då alkohol i vissa fall kan torka ut huden.

Biotherm Lait Solaire innehåller ett extrakt från thermalplankton, som innehåller ämnen som gör dem vårdande för huden. Bland annat verkar de lugnande och motverkar ålderstecken. Den här solkrämen är helt fri från parabener

95
94
93

Därför är Filorga UV-Bronze Body den bästa solkrämen med SPF 30

Filorga UV-Bronze Body, Coola Mineral Face Cucumber Matte Finish Moisturizer och Zelens Body Defense Sunscreen

Därför är Filorga UV-Bronze Body den bästa solkrämen med SPF 30

Filorga UV-Bronze Body är bäst i kategorin för solkrämer med SPF 30. Solkrämen har ett flertal vårdande ämnen och skyndar på din solbränna, dock utan att använda vissa ämnen som annars är vanliga i brun utan sol-produkter. Den får också utmärkta betyg i test.

Coola Mineral Face Cucumber Matte Finish Moisturizer har höga snittbetyg från köpare och får bland annat beröm för att den har en trevlig doft och att den ger en bra yta på huden. Den är dock klart dyrare än Filorga UV-Bronze Body och den är kanske inte optimal för alla hudtyper.

Zelens Body Defense Sunscreen har ett särskilt allergifokus, med en uppbyggnad som syftar till att minimera allergiska besvär. Den får goda omdömen i en recension, bland annat för hur den vårdar huden och för doften. Men den är också dyr.

Egenskaper

Filorga UV-Bronze Body har ett så kallat Tan Stimulator Complex, en melaninbooster som snabbare ger en bra bränna. Filorga är tydliga med att det inte rör sig om en typ av brun utan sol-produkt, som ofta använder sig av dihydroxiaceton för att ge en solbränd look. Men den här solkrämen är helt fri från detta.

Coola Mineral Face Cucumber Matte Finish Moisturizer innehåller bland annat nyponfröolja, planktonextrakt och sheasmör för att både skydda och vårda huden på olika sätt. Detta genom att bland annat tillföra vitamin C, omega 6 och omega 9.

Zelens Body Defense Sunscreen är utvecklad för att vara skonsam för dig med allergier. Zelens försöker uppnå detta genom att använda så kallad mikrokapselteknologi för att få produkten att lägga sig ovanpå överhuden snarare än att tränga igenom den. Detta menar Zelens är bättre ur allergisynpunkt.

94
93
92

Därför är Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion den bästa solkrämen med SPF 50

Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion, Dermalogica Solar Defense Booster och Elizabeth Arden Pro Triple Action Protector

Därför är Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion den bästa solkrämen med SPF 50

Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion blir bästa solkräm med SPF 50, bland annat tack vare en god vattenresistens och bra återfuktnings- och anti-age-egenskaper. Enda nackdelen är att den saknar skydd mot UVB-strålning.

Dermalogica Solar Defense Booster innehåller ett flertal naturliga produkter och fungerar för alla hudtyper. Köparnas omdömen pekar på att den är lätt att smörja in och att den ger ett effektivt skydd. Däremot så upplever vissa att den tenderar att läcka under flygresor, och den är också klart dyrare än Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion.

Elizabeth Arden Pro Triple Action Protector är den klart dyraste av de tre. Den har dock fler användningsområden än bara som solkräm. Den har anti-age-egenskaper och återfuktar huden. Den är dock inte vattenresistent, och det finns testare som ställer sig frågande till vissa ingredienser.

Egenskaper

Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion är inte bara vattenresistent, utan den blir till och med bättre i kontakt med fukt. Om den utsätts för vatten i 15 minuter eller svett i 30 minuter så bildas ett nytt skyddande lager. Produkten är vattenresistent i hela 80 minuter.

Dermalogica Solar Defense Booster innehåller en rad naturliga ingredienser; växtextrakt, grönt te, druvkärneolja samt vitamin A, C och E. Solskyddet i produkten bygger på oleosomer, naturligt förekommande kapslar som mjukgör och ger ett naturligt solskydd.

Elizabeth Arden Pro Triple Action Protector är inte bara en solkräm, utan den har också egenskaper som gör att den kan ersätta din dagkräm. Den har ett antioxidantkomplex som motverkar ålderstecken och ett så kallad DNA Enzyme Complex som understödjer hudens egen reparationsförmåga.