0 100 88 1

Test: iRobot Roomba 980 - Mycket bra flaggskeppsmodell

Produkt: Robotdammsugare Prisklass: Premium Filter: HEPA Ljudnivå: 70 dB Dammbehållare: 0,6 L Höjd: 9,2 cm Bredd: 35,1 cm Vikt: 4 kg Maxyta: 185 m2 Laddningstid: 180 min Batteritid: 120 min Mobilapp: Ja Trappsensor: Ja

Roomba 980 är flaggskeppsmodellen från marknadsledande iRobot. Den är lågt byggd för att få plats under de flesta möbler och har en bra räckvidd på 185 kvadratmeter. En inbyggd kamera låter dammsugaren kartlägga rummen och eventuella hinder. Vidare har den en trappsensor och ett HEPA-filter.

För att bäst kunna utföra dammsugningen har Roomba 980 ett par intelligenta system för att få bästa möjliga resultat. Den har ett så kallat AeroForce-system som ökar sugkraften automatiskt om dammsugaren åker över en matta, och den kan anpassa sig automatiskt efter flera underlag, såsom parkett och vinylmatta.

Dammuppsamlarna saknar borstar för att förhindra trassel med hår. Precis som man kan förvänta sig av en robotdammsugare i den här prisklassen så har den också stöd för styrning med mobiltelefon, för att bland annat kunna starta och avsluta en städning, samt att schemalägga när dammsugaren ska köras.

Städar bra, men går inte att fjärrstyra

M3 ger Roomba 980 höga betyg och är överlag nöjda med robotdammsugaren, även om den har vissa problem med hörn. De vittnar om att det inte fastnar lika mycket damm i Roomba 980:s gummiborstar som i vanliga borstar och dammsugarens prestanda på tjocka mattor får mycket beröm.

Utöver ovan nämnda problem med hörnen så anmärker M3 även på att det inte finns någon möjlighet att manuellt styra dammsugaren om den kör fast, något som vissa konkurrerande modeller har stöd för.

  • HEPA-filter
  • Mobilapp
  • Bra räckvidd
  • Ingen fjärrstyrning
  • Problem med hörn
88

Källor

Best Reviews - mars 2019
Experttest av fem robotdammsugare