mowing the grass 1438159 1920

Test av åkgräsklippare och trädgårdstraktorer

Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi åkgräsklipparna och trädgårdstraktorerna

Om du har större gräsytor att klippa kan det vara behändigare med en åkgräsklippare eller trädgårdstraktor än en vanlig gräsklippare. De finns i flera olika utföranden och med olika funktioner (till exempel med eller utan fyrhjulsdrift), så att hitta en som passar dig borde inte vara något problem när det är dags för dig att köpa åkgräsklippare. Vi har i det här testet bedömt både åkgräsklippare (även kallade frontrotorklippare eller bara frontklippare) och trädgårdstraktorer (även kallad gräsklippartraktorer). Skillnaden mellan dessa olika typer är att åkgräsklipparen har ett frontmonterat klippaggregat medan trädgårdstraktorn har klippaggregatet mellan de bakre och främre hjulen.

Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Storlek på bränsletanken
  • Om gräsklipparen kan bioklippa
  • Motoreffekt
  • Hur brett gräsklipparen klipper
  • Maximal och minimal klipphöjd
  • Typ av växellåda
  • Ljudnivå

Innehålls­förteckning

Bästa åkgräsklippare och trädgårdstraktor 2020

Vi har utsett tre testvinnare - åkgräsklipparen McCulloch M125-85F blir bäst i test. Toro TimeCutter ZS4200T CE blir bästa åkgräsklippare i premiumklassen och McCulloch M125-97T blir bästa trädgårdstraktor.

Bästa åkgräsklippare premiumklassen

Topp 3

96
92
91

Därför är Toro TimeCutter ZS4200T CE den bästa åkgräsklippare i premiumklassen

Husqvarna R213C, Husqvarna R214TC och Toro TimeCutter ZS4200T CE

Därför är Toro TimeCutter ZS4200T CE den bästa åkgräsklippare i premiumklassen

ToroTimeCutter ZS4200T CE är den bästa åkgräsklipparen i premiumklassen, bland annat på grund av en bra klippbredd och ett behändigt urval av drivlägen. Den får också goda omdömen av testare i en recension, med endast vissa frågetecken kring hur lätt den är att lära sig för ovana användare.

Husqvarna R214TC är användarvänlig på det sättet att den har ett externt tanklock och reglage som är enkla att nå från förarplatsen. Köparna är överlag väldigt nöjda med den, det enda som det anmärks på är att vissa reglage tycks skramla något i vissa lägen, något som kan kännas märkligt med en modell som inte är särskilt billig i inköp.

Till Husqvarna R213C finns det, liksom sitt ovan nämnda syskon, en rad olika tillbehör att köpa till om du vill exempel vill kunna ploga garageinfarten eller sprida gräsfrön. Den får mycket beröm av köpare för att vara lätt att köra, även om vissa har upptäckt att man måste vara försiktig när man tar snäva svängar runt till exempel husknutar.

Funktioner

Toro TimeCutter ZS4200T CE låter dig välja mellan tre olika drivlägen: trimning, bogsering och klipp. “Trimning” används i lägen där det krävs mer precision, “bogsering” är (som namnet antyder) till för att bogsera tillbehör och “klipp” används för klippning av stora, öppna ytor.

Husqvarna R214TC har ett externt tanklock för att göra det enklare att fylla på bränsle, och bränsletanken är också delvis genomskinlig. Husqvarna R213C har en så kallad pendlande bakaxel som kan kompensera för ojämnheter i marken och göra färden mindre skumpig.

Klippning

Toro TimeCutter ZS4200T CE sticker ut från de andra två något när det gäller klippbredd och klipplängder. Klippbredden är goda 107 cm, vilket såklart är praktiskt för stora ytor. Om du vill ha kvar lite längd på gräset så kan du ställa in klipphöjden på 11.4 cm, däremot så kan den inte klippa kortare än 3.8 cm.

Husqvarna R214TC och Husqvarna R213C har, inte helt otippat, samma klippbredd och klipphöjd. Klippbredden är 94 cm och klipphöjden är ställbar mellan 7.5 och 2.5 cm. Alla tre modeller i den här kategorin låter dig också välja mellan bioklippning eller att bara skicka ut gräset genom bakutkastet.

Bästa mellanklassfrontrotorklipparen

Topp 3

93
90
84

Därför är McCulloch M125-85F den bästa mellanklassfrontrotorklipparen

McCulloch M125-85F, Stiga Park 220 och Husqvarna R 112C

Därför är McCulloch M125-85F den bästa mellanklassfrontrotorklipparen

McCulloch M125-85F blir bäst i test i den här kategorin. Åkgräsklipparen upplevs som lättmonterad av kunderna, har en smidig växellåda och ger dig dessutom flexibilitet i hur den hanterar gräset. Det finns inte mycket att anmärka på, utom möjligen placeringen av vissa reglage.

Stiga Park 220 har ett par smarta lösningar som gör klipparen lite enklare att använda. Den har dock vissa problem när det kommer till själva klippningen och placeringen av vissa reglage är inte helt optimal.

Husqvarna R112C är tyvärr ingen högt rankad produkt bland köparna. De flesta upplever (i vissa fall återkommande) problem med byggkvaliteten på klipparen, då den har gått sönder på olika sätt efter endast några få veckors användande.

Funktioner

Alla tre modeller i den här prisklassen har gemensamt att de har en hydrostatisk växellåda, snarare än en mer konventionell mekanisk växellåda. En hydrostatisk växellåda är praktisk då den växlar steglöst och inte kräver att du stannar klipparen för att kunna växla.

Husvarna R112C har en fällbar kåpa och genomskinlig bränsletank, allt för att göra maskinen mer överskådlig och enklare att utföra underhåll på. Stiga Park 220 har en bränslemätare direkt på tanklocket, så även där är bränslemängden enkelt överskådlig.

Klippning

Alla tre maskiner ger dig valmöjligheten att köra så kallad bioklippning, där gräset finstrimlas och strös ut över gräsmattan för att återge näring. Alternativet är i alla tre fallen att gräset skickas ut oprocessat genom bakutkastet, då ingen av dem har uppsamlare som standard.

Klippbredden och klipplängden är också väldigt snarlik mellan alla tre modeller. Klippbredden är 85 cm och lägsta valbara klipphöjd är 2.5 cm för alla tre. Stiga Park 220 kan dock erbjuda en något högre maximal klipphöjd på 8 cm, jämfört med 7 cm för McCulloch M125-85F och Husqvarna R112C.

Bästa trädgårdstraktorn

Topp 3

93
91
91

Därför är McCulloch M125-97T den bästa trädgårdstraktorn

Husqvarna TS 138, McCulloch M125-97T och MTD 96

Därför är McCulloch M125-97T den bästa trädgårdstraktorn

McCulloch M125-97T blir bästa trädgårdstraktor. Den har ett antal genomtänkta funktioner som gör den behändig sett till både handhavandet och underhållet. Kunderna är överlag också väldigt nöjda med den.

MTD 96 är en åkgräsklippare som är smidig att kliva i och ur, och den har också reglage som är lätta att komma åt när man sitter i förarstolen. Den har en snäv svängradie och får även den mycket beröm av de som har valt att köpa den.

Husqvarna TS 138 har, liksom många andra åkgräsklippare från Husqvarna, en lång rad tillbehör som kan köpas till för att göra klipparen ytterligare lite mer användbar, till exempel kan du montera på en plog och slippa använda en snöslunga. Dock ifrågasätts byggkvalitén av vissa kunder, vilket kan vara värt att ha i åtanke om du överväger att köpa en begagnad.

Funktioner

Du justerar hastigheten på McCulloch M125-97T med en pedal, helt steglöst. Den har också automatisk parkeringsbroms, vilket är praktiskt ur säkerhetssynpunkt. För att skölja av klippaggregatet kopplar du bara på trädgårdsslangen och slår på vattnet.

Husqvarna TS 138 har samma system för rengöringen, och den har också för säkerhets skull en funktion som gör att knivarna inte är igång medan du backar klipparen. MTD 96 har inga spakar vid ratten, utan reglagen för hastighet och handbroms sitter på sidan av stolen.

Klippning

Både McCulloch M125-97T och Husqvarna TS 138 har ett system som suger in luft vid klippaggregatet för att lyfta gräset och ge bättre klippresultat. För att kunna komma åt närmare kring buskar och träd har MTD 96 en väldig snäv svängradie, bara 46 cm.

Klippbredden hos de tre maskinerna är inget utöver de vanliga, 96 cm för MTD 96 och 97 cm för McCulloch M125-97T och Husqvarna TS 138. MTD 96 har 9.5 cm som längsta klippinställning, vilket är något lägre än hos de andra två. Den kan dock klippa några millimeter kortare.