summer 682170 1920

Test av röjsågar

Baserat på 9 experttester och recensioner

Så betygsatte vi röjsågarna

Om du har en vildvuxen trädgård, eller bara behöver rensa undan lite grövre buskar, kan en röjsåg vara ett bra val. Beroende på vilka tillbehör du har kan du också använda den till att trimma gräset. Det finns exempelvis sågklinga som du – om prestandan tillåter det – kan ta ner mindre träd med, och slyklinga för att snabbt röja bort gräs och sly från en ovårdad tomt.

Vi har bedömt nio olika modeller i tre olika kategorier: el/batteridrivna röjsågar, budgetröjsågar och mellanklassröjsågar. Följande aspekter har vägts in i bedömningen:

  • Motoreffekt
  • Vilka huvuden som ingår
  • Arbetsbredd
  • Vikt på sågen
  • Ljudnivå
  • Ergonomi i användandet
  • Eventuella specialfunktioner

Innehålls­förteckning

Bästa röjsåg 2019

Vi har utsett tre testvinnare - Honda UMK 425 EU blir bäst i test. MTD Smart BC 33D blir bästa billiga röjsåg och Stiga SBC 48 AE blir bästa el/batteridrivna röjsåg.

97
90
88

Därför är MTD Smart BC 33 D den bästa budgetröjsågen

MTD Smart BC 33 D, McCulloch B26PS och Stihl FS 40

Därför är MTD Smart BC 33 D den bästa budgetröjsågen

MTD Smart BC 33 D blir bästa röjsåg i den här kategorin. Den kombinerar hög effekt med en förhållandevis låg ljudnivå, och den har också två medföljande trimmerhuvuden och en väl tilltagen arbetsbredd. Det enda som ligger den i fatet är att den är tyngre än sina konkurrenter. Men den har ändå bra egenskaper för att vara en förhållandevis billig modell.

McCulloch B26PS har även den två medföljande huvuden, men effekten är mer blygsam än den hos MTD Smart BC 33 D – samtidigt som den är mer högljudd. Arbetsbredden är också något snålare, utan att i sig själv vara dålig.

Stihl FS 40 stoltserar med en förhållandevis låg vikt, men får se sig slagen i många andra avseenden. Effekten är likartad med McCulloch B26PS, men den har en snävare arbetsbredd och bara ett medföljande trimmerhuvud.

Funktioner och tillbehör

Sett till medföljande huvuden har som sagt McCulloch B26PS och MDT Smart BC 33 D två stycken, ett med tråd och ett med slyklinga. Stihl FS 40 levereras bara med ett trådhuvud. MTD Smart BC 33 D har den bredaste arbetsbredden, 42 cm, och också den lägsta ljudnivån på 94 decibel.

McCulloch B26PS har ett trimmerhuvud med ett så kallat “Tap ‘n Go”-system, vilket innebär att du knackar huvudet i marken för att mata ur mer tråd. Den har också ett delbart riggrör, vilket gör att du kan montera på diverse olika tillbehör.

McCulloch B26PS och Stihl FS 40 har en likartad effekt, 750 respektive 700 watt. MTD Smart BC 33 D sticker ut med en klart högre effekt på 1050 watt. Den sistnämnda är dock klart tyngst i den här kategorin med en vikt på 6.8 kg.

97
92
90

Därför är Honda UMK 425 UE den bästa röjsågen

Honda UMK 425 UE, Stihl FS 460 C-EM och Stihl FS 55

Därför är Honda UMK 425 UE den bästa röjsågen

Honda UMK 425 UE är bäst i den här kategorin röjsågar. Sågen har en väl tilltagen arbetsbredd, bra medföljande tillbehör och ett praktiskt system för att hantera trimmertråden. Däremot är den något tung och effekten lite lägre än hos de andra två modellerna i den här kategorin.

Stihl FS 460 C-EM, till exempel, har en effekt på hela 2200 watt. Vissa kunder anser dock att den är lite svårhanterad på grund av den höga effekten, och den är också klart tyngst i den här kategorin. Utöver detta har den också den klart dyraste prisbilden.

Stihl FS 55 är den lättaste röjsågen av dessa tre, men den benämns officiellt av Stihl som en grästrimmer och det medföljer endast trimmertråd. Med rätt tillbehör fungerar den utmärkt som en röjsåg och får beröm för sin effektivitet av en testare.

Funktioner och tillbehör

Honda UMK 425 UE och Stihl FS 460 C-EM har ett litet övertag gentemot Stihl FS 55 på det sättet att de levereras med både trimmerhuvud och en slyklinga, vilket gör dem mer mångsidiga från start utan att behöva köpa till några tillbehör. Slyklinga till Stihl FS 55 går dock alldeles utmärkt att köpa till.

Honda UMK 425 UE har ett så kallat “Tap & Go”-system, där du knackar trimmerhuvudet i marken för att mata ur mer tråd. Stihl FS 460 C-EM har reglagen för sågens driftlägen i samma handtag, vilket förenklar handhavandet. Vidare har den speciella stålfjädrar i handtaget som minskar vibrationerna under användning.

Arbetsbredden är snarlik, strax över 40 cm. Effekten skiljer sig något, Stihl FS 460 C-EM har som sagt en mycket hög effekt på 2200 watt, medan Honda UMK 425 UE har en effekt på 810 watt, vilket kan anses vara godkänt. Stihl FS 55 har den lägsta effekten, 750 watt.

Bästa el/batteridrivna röjsågen

Topp 3

95
93
90

Därför är Stiga SBC 48 AE den bästa el/batteridrivna röjsågen

Stiga SBC 48 AE, Ryobi RBC1226I och Stihl FSA 65

Därför är Stiga SBC 48 AE den bästa el/batteridrivna röjsågen

Stiga SBC 48 AE blir bäst i test i den här kategorin. Den har en bra effekt som imponerar på köparna, liksom ett behändigt system för att hantera tråden. Den har också medföljande slyklinga.

Ryobi RBC1226I har även den en god effekt, ett bra urval av tillbehör och både medföljande tråd och slyklinga. Dock upplever de som har valt att köpa den att den är något tung och krånglig att montera.

Stihl FSA 65 är den lättaste röjsågen av de tre (räknat utan batteri) och den har också en förhållandevis låg ljudnivå. Men den dras ner av att de som har testat den upplever att kvaliteten på trimmerhuvudet är mycket bristfällig.

Funktioner och tillbehör

Stiga SBC 48 AE och Stihl FSA 65 drivs båda av uppladdningsbart batteri, vilka säljs separat. Både Stiga och Stihl tillhandahåller batterier av olika storlekar (amperetimmar), och valet av detta påverkar hur lång batteritiden är. Ryobi RBC1226I drivs istället med sladd.

Alla tre röjsågarna har ett system som förenklar matningen av tråden. Medan du trimmar kan du knacka trimmerhuvudet i marken, och huvudet matar då automatiskt ut mer tråd. Detta är praktiskt då du slipper stänga av trimmern och böja dig ner för att justera tråden.

Stiga SBC 48 och Ryobi RBC1226I levereras båda med två trimmerhuvuden, ett med tråd och ett med slyklinga. Stihl FSA 65 har bara ett trimmerhuvud med tråd, vilket gör att du behöver köpa till ett huvud med klinga om du behöver ta hand om grövre sly.

Vad använder man en röjsåg till?

En röjsåg (inte att förväxla med en grästrimmer, även om de till viss del kan utföra samma arbetsuppgifter) är till för att, som namnet antyder, röja undan grovt gräs, sly och vedartad vegetation. För att kunna göra alla dessa olika saker utrustas en röjsåg med antingen en trådspole eller olika typer av klingor, till exempel slyklinga eller sågklinga.

Hur stark röjsåg behöver jag?

De flesta modellerna idag har en effekt på mellan 1 000 och 2 000 watt, och det är inte helt självklart att en modell med 1 000 watt effekt klarar av vad som helst. En bra ände att börja i är att läsa på i manualen och tillverkarens beskrivning av produkten för att se vilka typer av arbetsuppgifter de rekommenderar att röjsågen används till. Att du använder rätt tillbehör för jobbet är också mycket viktigt.

Hur drivs en röjsåg?

Det allra vanligaste idag är att en röjsåg drivs antingen med bensin eller med uppladdningsbart batteri. Ett uppladdningsbart batteri är bättre ur miljösynpunkt, men i skrivande stund är en bensinmodell fortfarande att föredra om det är mindre buskar och träd som ska röjas, även om batterimodellerna blir alltmer kraftfulla.

En fördel med många batteridrivna röjsågar är att de använder ett batteri som även passar i andra eldrivna redskap från samma tillverkare.

Hur filar man en klinga till en röjsåg?

Det finns en risk för att klingan på röjsågen tar skada när du är ute och jobbar, exempelvis genom att den går emot sten och andra hårda material. Klingan går att fixa till med hjälp av en fil, och för att göra det enklare går det att köpa en så kallad filmall som du sätter på själva filen för att hjälpa dig fila i rätt vinkel. Tänderna kan också behöva vinklas något, vilket du också kan göra med hjälp av filmallen.

Källor

AgriEuro
Kundrecensioner av Stiga SBC 48 AE

Amazon
Kundrecensioner av Ryobi RBC1226I

Stihl USA
Kundrecensioner av Stihl FSA 65

AgriEuro
Kundrecensioner av MTD Smart BC 33D

Amazon
Kundrecensioner av McCulloch B26PS

Stihl USA
Kundrecensioner av Stihl FS 40

Trusted Reviews - oktober 2018
Experttest av Honda UMK 425 UE

Stihl USA
Kundrecensioner av Stihl FS 460 C-EM

PriceRunner - oktober 2019
Experttest av sex röjsågar